ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

5+1 τρόποι να γλιτώσεις από τις χαζές αγορές των Χριστουγέννων!

Τα Χριστούγεννα είναι μια αρκετά διφορούμενη γιορτή, με πολλούς να τα λατρεύουν κι αρκετούς να τα μισούν. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, προτάσσουν ως βασικό τους επιχείρημα την εμπορική εκμετάλλευση μιας, θρησκευτικής κατά τα άλλα, γιορτής, με τις αγορές των Χριστουγέννων να ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες άλλων εορτών. Προσωπικά, είμαι από εκείνους που η […]

Νότης Κουτσούκος

22 Δεκεμβρίου, 2015

Τα Χριστούγεννα είναι μια αρκετά διφορούμενη γιορτή, με πολλούς να τα λατρεύουν κι αρκετούς να τα μισούν. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, προτάσσουν ως βασικό τους επιχείρημα την εμπορική εκμετάλλευση μιας, θρησκευτικής κατά τα άλλα, γιορτής, με τις αγορές των Χριστουγέννων να ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες άλλων εορτών.

Προσωπικά, είμαι από εκείνους που η λέξη «Χριστούγεννα» από μόνη της, μου προκαλεί ευφορία κι εμφανίζει ένα διάπλατο χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Αυτό όμως, δε με κάνει να φοράω παρωπίδες και να μην παρατηρώ τον άκρατο καταναλωτισμό που επικρατεί και μετατρέπει τους ανθρώπους σε «αγοραστικές μηχανές».

Το χειρότερο στην όλη φάση όμως, είναι πως η πλειοψηφία των προϊόντων που αγοράζουμε ή καταναλώνουμε αυτές τις μέρες, είναι είτε υπερτιμημένα λόγω της υπεραξίας που δημιουργούν οι ημέρες, είτε παντελώς άχρηστα για τον αγοραστή, κάτι που συνήθως αντιλαμβανόμαστε αρκετή ώρα αφότου λάβουμε την …απόδειξη. Κι ως γνωστόν, με την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου των «χαζών αγορών», δεν τις έχει εξαλείψει εξ’ ολοκλήρου όμως. Ειδικά στο νεανικό κοινό. Ευτυχώς βέβαια, υπάρχουν hacks τα οποία λειτουργούν για λογαριασμό του «υπερκαταναλωτή» και τα οποία παρουσιάζω παρακάτω. Δοκιμάστε τα και θα δείτε πόσο κερδισμένοι θα βγείτε. Τόσο από οικονομικής πλευράς όσο κι από ποιοτικών και value for money αγορών.

1. Περιορισμός χρημάτων στο πορτοφόλι

Είναι απλό. Όσο λιγότερα χρήματα υπάρχουν στο πορτοφόλι (ή την τσέπη σου), τόσο λιγότερα θα σπαταλήσεις σε κάθε πιθανή ευκαιρία. Σίγουρα είναι δύσκολο να πεις όχι στον πειρασμό των Χριστουγεννιάτικων αγορών, μπορείς (ή μάλλον αναγκάζεσαι) να το κάνεις όμως, αν πολύ απλά δε διαθέτεις τα χρήματα να αγοράσεις αυτό το κάτι που σου κίνησε το ενδιαφέρον. Στο ίδιο μήκος κύματος και η «απαγόρευση» να έχεις πάνω σου πλαστικό χρήμα το οποίο ελέγχεται πολύ, πολύ όμως, δυσκολότερα!

2. Βόλτες μακριά από μαγαζιά

Η φάση έχει ως εξής: όταν παντού επικρατεί Christmas Mood, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθείς σε κάποιο εμπορικό κέντρο ή δρόμο γεμάτο με μαγαζιά και να μην υποκύψεις στη …φωνούλα που σιγοψιθυρίζει «Αυτό αγόρασέ το, είναι τέλειο!». Οργάνωσε λοιπόν τις εξόδους και τους περιπάτους σου, σε περιοχές ή σε ώρες όπου τα καταστήματα δε λειτουργούν. Προφανώς, δε σου προτείνω να το κάνεις συνέχεια, ακόμη και μια – δυο φορές όμως θα σε γλιτώσουν από καθόλου αδιάφορα ποσά…

3. «Το χρειάζομαι όντως αυτό;»

Είναι η πιο απλή και συνάμα η πιο χρήσιμη ερώτηση που οφείλεις να κάνεις στον εαυτό σου κάθε φορά που πιάνεις ενα προϊόν στα χέρια σου κι ετοιμάζεσαι να κατευθυνθείς προς το ταμείο. Προσπάθησε να φανταστείς το εν λόγω αντικείμενο στην καθημερινότητά σου και πόσο θα αλλάξει αυτή (προς το καλύτερο προφανώς) μετά την αγορά του. Με ειλικρίνεια τωρα, κατέληξε σε ενα συμπέρασμα για το αξίζει να χάσεις τα χρήματά σου για κάτι τέτοιο ή είναι καλύτερη ιδέα να τα κρατήσεις για κάτι άλλο που θα σου τραβήξει την προσοχή και ταυτόχρονα θα έχει έστω κι έναν συμβολικό λόγο ύπαρξης.

4. Διακοπές

Να μια καλή ιδέα (την οποία εφαρμόζω φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία) που θα σώσει το πορτοφόλι σου και ταυτόχρονα θα σε ανταμείψει για την εγκράτεια που επέδειξες. Το hack είναι απλούστατο. Σχεδιάζεις διακοπές για αμέσως μετά τις γιορτές σε κάποιον απο τους πανέμορφους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Παίρνεις χαρτί και μολύβι και καταλήγεις σε ένα μπάτζετ που θα σου εξασφαλίσει ενα ευχάριστο 3ήμερο – 4ήμερο. Στη συνέχεια, απλά εξοικονομείς χρήματα για να καλύψεις αυτό ακριβώς το νούμερο. Πώς σου φαίνεται;

5. Αναμονή εκπτώσεων

Όπως έγραψα και παραπάνω, η κρίση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της φετινής κι όχι μόνο, Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Προφανώς λοιπόν, με τα οικονομικά του καθενός να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, κάθε ευρώ που γλιτώνεις μοιάζει ιδιαίτερα σημαντικό. Συνεπώς, γιατί να αγοράσεις κάτι τώρα, με τις τιμές στα ύψη όταν σε μερικές εβδομάδες θα μπορέσεις να το προμηθευτείς στη μισή του αξία; Μήπως η ιδέα του γεμάτου πορτοφολιού κατά τη χειμερινή περίοδο των εκπτώσεων, μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική;

6. Καλύτερα ένα και καλό…

Τέλος, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε έπεισε και δεν καταλάγιασε την καταναλωτική σου μανία, μία είναι η λύση για τον περιορισμό στις χαζές αγορές των Χριστουγέννων. Να γίνεις υπέρμαχος του δόγματος «Καλύτερα ένα και καλό, παρά πολλά και μέτρια προς κακά»! Άλλωστε, αν σκεφτείς πόσα άχρηστα μικροπράγματα παίρνεις από ‘δω κι από ‘κει, παίζει να είχες λεφτά και για …αμάξι τώρα. Ψήθηκες;

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET