ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Προσωρινή απασχόληση | Χαμένος χρόνος ή πραγματική επένδυση για το μέλλον;

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Πέρα από την ανεργία που μαστίζει τους νέους, πολλές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τη διατήρηση των μονίμων υπαλλήλων και στη θέση τους να τοποθετήσουν εργαζόμενους εκ περιτροπής. Εάν λοιπόν βρίσκεσαι μπροστά στο δίλημμα για το αν θα δεχτείς ή όχι μία […]

Θεώνη Σταματοπούλου

24 Νοεμβρίου, 2015

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Πέρα από την ανεργία που μαστίζει τους νέους, πολλές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τη διατήρηση των μονίμων υπαλλήλων και στη θέση τους να τοποθετήσουν εργαζόμενους εκ περιτροπής. Εάν λοιπόν βρίσκεσαι μπροστά στο δίλημμα για το αν θα δεχτείς ή όχι μία τέτοια δουλειά, λάβε υπόψη σου όλα τα παρακάτω δεδομένα:

Με τον νόμο

Το καθεστώς προσωρινής απασχόλησης συνηθίζεται στις μέρες μας. Χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για να καλυφθούν είτε ανάγκες των ίδιων των επιχειρήσεων είτε θέσεις υπαλλήλων που απουσιάζουν προσωρινά (λόγω άδειας, ασθένειας, μητρότητας). Πρόκειται δηλαδή για μία νόμιμη μορφή εργασίας. Με αυτό το δεδομένο, το εάν θα δεχτείς να απασχοληθείς για μικρό χρονικό διάστημα και δίχως πλήρη εργασιακά δικαιώματα είναι δική σου απόφαση.

Πες «ναι» εάν:

  • Θέλεις να βγάλεις άμεσα και εύκολα χρήματα για τα έξοδα σου, για τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού σου, για τις διακοπές σου ή για οτιδήποτε άλλο έχεις ανάγκη.
  • Θέλεις να δοκιμάσεις διαφορετικές δουλειές, ώστε να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα.
  • Δεν έχεις αποφασίσει ακόμα τι θέλεις να κάνεις σε μόνιμη βάση.
  • Είναι μία δουλειά σχετική με το αντικείμενο που σπουδάζεις και θέλεις να ακολουθήσεις στη ζωή σου.

Χωρίς αποζημίωση

Ένα μειονέκτημα της προσωρινής εργασίας είναι πως όταν αποχωρείς, δεν παίρνεις αποζημίωση, καθώς τυπικά δεν υφίσταται απόλυση. Ακόμη, για να πάρεις αποζημίωση από οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να έχεις εργαστεί σε αυτή τουλάχιστον ένα χρόνο, κάτι που στην προσωρινή απασχόληση δεν συμβαίνει συχνά, καθώς εργάζεσαι λιγότερο.

Job in black

Στο καθεστώς της προσωρινής εργασίας, συνηθίζεται ο εργοδότης να σου θέσει το δίλημμα «μαύρα ή τίποτα». Αν χρειάζεσαι χρήματα, δεν μπορεί να σου πει κανείς να μην εργαστείς. Ωστόσο αν μπορείς, αντιστάσου καθώς:

  • Το καθεστώς της μαύρης εργασίας είναι παράνομο!
  • Δεν σου εξασφαλίζει ιατρική περίθαλψη.
  • Δεν σου δίνει ένσημα.
  • Δεν σε καλύπτει οικονομικά, νομικά και ιατρικά σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
  • Δεν θα μπορείς τυπικά να αποδείξεις ότι εργάστηκες κάπου εάν σου ζητηθεί προϋπηρεσία από ένα μελλοντικό εργοδότη.
  • Στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές κι ο εργοδότης «κερδίζει» περισσότερα από την εργασία σου, καθώς του μένουν στο ταμείο, τα χρήματα που θα όφειλε να δώσει για την ασφάλισή σου.

FACT!

Αν θέλεις να απασχοληθείς σε μία εποχιακή δουλειά ως σερβιτόρος/α, να ξέρεις ότι πέρα από ένα βασικό μεροκάματο (51,11€ μεικτά ), πρέπει να παίρνεις και ποσοστά επί του τζίρου του καταστήματος (16% εάν είσαι ο/η μοναδικός/η σερβιτόρος/α, 10% εάν έχεις βοηθό ή 3% εάν είσαι βοηθός ). Αν πρέπει να αλλάξεις κατοικία για τη δουλειά, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να σου παράσχει στέγη και τροφή, αυτό όμως είναι διαπραγματεύσιμο και πρέπει να το ζητήσεις για να μην έχεις έξτρα έξοδα.

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET