ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

10+1 πράγματα που μόνο το Erasmus μπορεί να σου διδάξει!

Γράφει, η Νάντια Μορφωνιού Δυαδικτυακά κυκλοφορεί η εξής φράση: Δύο πράγματα σου αλλάζουν τη ζωή. Ο έρωτας και το Erasmus! Λίγο-πολύ, όλοι έχουν βιώσει το πρώτο. Ο έρωτας αποτελεί αναπόφευκτα κομμάτι και μεταβλητικός παράγοντας της ζωής μας, αφού εμφανίζεται αναπάντεχα από το πουθενά για να μας χτυπήσει κεραυνοβόλα, κάνοντας άνω-κάτω τον εσωτερικό (ναι, κάποιες φορές […]

Default avatar

Guest Author

9 Απριλίου, 2016

Γράφει, η Νάντια Μορφωνιού

Δυαδικτυακά κυκλοφορεί η εξής φράση:

Δύο πράγματα σου αλλάζουν τη ζωή. Ο έρωτας και το Erasmus!

Λίγο-πολύ, όλοι έχουν βιώσει το πρώτο. Ο έρωτας αποτελεί αναπόφευκτα κομμάτι και μεταβλητικός παράγοντας της ζωής μας, αφού εμφανίζεται αναπάντεχα από το πουθενά για να μας χτυπήσει κεραυνοβόλα, κάνοντας άνω-κάτω τον εσωτερικό (ναι, κάποιες φορές και τον εξωτερικό) μας κόσμο.Τι συμβαίνει όμως με το δεύτερο σκέλος, μια εμπειρία ζωής στο εξωτερικό, η οποία είναι καθαρά προαιρετική; Η απάντηση θα έρθει καθαρά από όσους έχουν υπάρξει ερασμίτες (και εγώ μέσα σε αυτούς) οι οποίοι θα συμφωνήσουν πως το erasmus ως θεσμός αποτελεί ένα από τα στοιχεία που σου αλλάζουν τη ζωή. Και αυτό γιατί έχει πολλά να σου μάθει γι’αυτήν.

Περιληπτικά, λοιπόν, ας δούμε ποια είναι τα δέκα βασικά πράγματα που σου διδάσκει το Erasmus:

1. Προσανατολισμός και οργάνωση μέσα στο χάος.

Από το χάος της γραφειοκρατείας που έχεις να αντιμετωπίσεις πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του προγράμματος, μέχρι τη διαδικασία της εύρεσης στέγης, τρόπων μεταφοράς ή μετακίνησης σε μια παντελώς άγνωστη χώρα ή πόλη, συνειδητοποιείς ότι έχεις προβεί συνολικά στις περισσότερες και πιο δύσκολες αναζητήσεις της μέχρι τώρα ζωής σου και έχεις αναπτύξει οργανωτικές ικανότητες που ούτε καν φανταζόσουν ότι διέθετες! Ιδιαίτερα σε περίπτωση που δε γνωρίζεις τη γλώσσα της χώρας υποδοχής, κάθε κατόρθωμα κατανόησης και εύρεσης χρήσιμων πληροφοριών μετατρέπεται για σένα από άθλο σε ένα ακόμη προσωπικό επίτευγμα!

2. Να σπας τα δεσμά της οικογένειάς σου.

Ναι, είναι γεγονός. Είσαι πλέον μίλια μακριά από την οικογένειά σου και δεν εξαρτάσαι πλέον από κανένα. Κανείς δε θα ελέγξει τι ώρα βγαίνεις έξω και με ποιον συναναστρέφεσαι, ούτε και πώς θα σπαταλήσεις το κομπόδεμα σου…οι γονείς σου δε θα σε παίρνουν τηλέφωνο πέντε φορές τη μέρα και τα αδέρφια σου δε θα είναι εκεί να σε καταπιέζουν ή να σε στηρίζουν. Είσαι ελεύθερος στο δικό σου κόσμο πλέον. Αλλά η απελευθέρωση έχει και το κόστος της…τα αναγκαία αγαθά και η καθαριότητα δεν εμφανίζονται πλέον δια μαγείας μες στο σπίτι σου, ούτε το φαγάκι της μαμάς σε περιμένει έτοιμο και μοσχομυριστό στην κουζίνα. Σε περίπτωση ασθένειας η οικογένεια δεν θα σπεύσει (σε λογικά πάντα επίπεδα) προς εκτέλεση των απαραίτητων νοσοκομειακών υπηρεσιών. Για όλα πλέον πρέπει να φροντίσεις αποκλειστικά και μόνο ΕΣΥ. Καλώς ή κακώς η δοκιμασία αυτή θα σε κάνει να σταθείς στα δικά σου πόδια και να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες σου με τις δικές σου δυνάμεις.

3. Να μιλάς μία (ή και περισσότερες) ξένες γλώσσες.

Είναι θέμα επιβίωσης ή και διασκέδασης ως επί το πλείστον. Το να μιλάς απλά αγγλικά ή τη γλώσσα της χώρας στην οποία διαμένεις σε βοηθάει στις καθημερινές σου συναλλαγές και τις τυπικές συζητήσεις. Το να μαθαίνεις – ή να διδάσκεις- όμως φράσεις ή αστείες λέξεις σε διάφορες ξένες γλώσσες δίνει άλλη διάσταση στην επικοινωνία σου με τους αλλοεθνείς φίλους σου. Και όταν μάλιστα δεν ξέρεις πως μεταφράζεται μια λέξη σε μια ξένη γλώσσα…η γλώσσα του σώματος είναι πάντα η λύση. Μέχρι το τέλος της εμπειρίας σου θα έχεις γίνει εξπέρ στην παντομίμα και η εκφραστικότητά σου θα έχει φτάσει σε άλλο level!!!

4. Να μένεις ξύπνιος.

Έχεις το βράδυ clubbing και το πρωί πανεπιστήμιο; Έχεις ολονύκτιο paint πάρτυ και στις 6:00 το πρωί πρέπει να προλάβεις το πούλμαν για αεροδρόμιο; No problem. Τι; Πρέπει να κοιμηθείς για να ξεκουραστείς λίγο; Ain’t nobody got time for that! Στο erasmus ένας είναι ο κανόνας: Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερες είναι οι στιγμές που θα σου μείνουν αξέχαστες. Άλλωστε βρίσκεσαι ήδη σε όνειρο….λογικό δεν είναι να θέλεις να ρουφήξεις μέχρι και την τελευταία σταγόνα;

5. Να πίνεις και να παρτάρεις χωρίς όριο.

Είσαι επιτέλους ελεύθερος να μπαινοβγαίνεις στο σπίτι σου όποτε θέλεις. Οι προσκλήσεις για πάρτυ και εξόδους σε κατακλύζουν από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σημείο να μην ξέρεις πού να πρωτοπάς! Και εσύ, προκειμένου να μη στερηθείς τίποτα, θα κάνεις το πλέον αυτονόητο: θα αποδεχτείς όλες τις προσκλήσεις και θα απολαύσεις μια γεμάτη, ατελείωτη βραδιά που θα συνεχιστεί δυναμικά μέχρι το πρωί. Τι θα σε κρατήσει όρθιο; Μα φυσικά το νέκταρ των ερασμιτών, το αλκοόλ! Δεν υπάρχει όριο, ούτε ντροπή. Η πλειοψηφία των ερασμιτών βιώνουν ατελείωτα μεθύσια και ιστορικά hangover. Βέβαια, για του λόγου το αληθές, ωραίο το αλκοόλ αλλά με μέτρο ρε παιδιά….οι ακρότητες μπορεί να σας κάνουν ξεχωριστούς, αλλά όχι πάντα με καλαίσθητο τρόπο…

[scis id=”59″]

6. Να κοινωνικοποιείσαι.

Το να επιλέξεις να πας erasmus από μόνο του φανερώνει την κρυφή σου επιθυμία να αναπτύξεις διεθνείς δεσμούς. Ο ίδιος ο θεσμός θα σου αποδείξει ότι οι φιλίες αυτές έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν κάθε φυλετική, εθνική και θρησκευτική προκατάληψη ή έχθρα. Το γεγονός ότι είσαι μόνος σου σε μια ξένη χώρα σε συνδυασμό πάντα με το ότι ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον οδηγούν στην έμφυτη ανάγκη για κοινωνικοποίηση, η οποία σε ένα ξένο περιβάλλον έχει την τάση να οδηγεί σε ανάπτυξη πολύ ισχυρότερων δεσμών από τους συνήθεις. Οι ερασμίτικοι φίλοι γίνονται πλέον η καθημερινότητα σου, και η κοινή σας εμπειρία τους μετατρέπει αυτόματα στην οικογένεια σου, αυτή που θα σε βοηθήσει και θα σου σταθεί στα εύκολα και τα δύσκολα και θα λειτουργήσει σαν μια γροθιά στις αντιξοότητες. Η συχνότητα, πλέον, με την οποία γνωρίζεις άτομα είναι απίστευτα μεγάλη, και μαθαίνεις πλέον ότι γνωριμίες που διαρκούν ακόμα και λίγες ημέρες ή και ώρες έχουν ξεχωριστά πράγματα να σου προσφέρουν.

7. Να κάνεις πράγματα για πρώτη φορά.

Πόσες είναι οι φορές που έχεις ορκιστεί ότι δεν πρόκειται να κάνεις κάτι που ακούγεται παράξενο; Ή ο κίνδυνος ενός εγχειρήματος το έκανε να φαντάζει αδιανόητο; Ε λοιπόν το εράσμους σε κάνει να ξεπερνάς κάθε όριο που έχεις θέσει στον εαυτό σου. Και αυτό γιατί σε διαφορετικές χώρες, συνθήκες ή κουλτούρες, τα πράγματα που για σένα ήταν μέχρι πρότινος απίθανα ή παράξενα, μπορεί να είναι από καθημερινότητα μέχρι….ύστατη λύση. Από το ταξίδι με ένα σακίδιο στον ώμο για μία εβδομάδα με ωτοστόπ, μέχρι το να παραβιάζεις ξένη ιδιοκτησία με στόχο να βγάλεις μια τρελή φωτογραφία.Από την άλλη πλευρά, στα πλαίσια των ταξιδιών και των αλλοεθνών φίλων, θα σου δοθεί η ευκαιρία από το να δοκιμάσεις για πρώτη φορά σάντουιτς με κρέας και σως αίματος ( ω ναι, μην το γελάτε, υπάρχει!!), μέχρι να χορεύεις ομαδικά ”ταπίνια” με συνοδεία τούρκικου καφέ!

8. Να ικανοποιείς και το πιο τρελό σου καπρίτσιο.

Είναι που λες έξι η ώρα τα χαράματα, και δε σε παίρνει ο ύπνος. Τι καλύτερο από το να σηκωθείς και να πάρεις τους συγκατοίκους σου (οι οποίοι το πιθανότερο είναι να μην κοιμούνται επίσης) και να αρχίσετε να βγάζετε φωτογραφίες στα πιο κουφά σημεία της πόλης; Στο μεταξύ, καθώς βγαίνει το φως του ηλίου, σε πιάνει μια ακόρεστη δίψα για μπάνιο….και στις 7:30 το πρωί καταλήγεις να κάνεις μπάνιο στο ποτάμι της περιοχής με τα εσώρουχα! Ο αυθορμητισμός και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής είναι ένα από τα πιο πικάντικα στοιχεία του erasmus ως θεσμού απευθυνόμενου στη νεολαία. Αλλά προσοχή: το να είσαι απρόοπτος είναι αποδεκτό και κανείς δε θα σε κρίνει γι’αυτό….αρκεί φυσικά να είσαι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίζεις τις συνέπειες των πράξεών σου και να μην ξεπερνάς τα όρια του κοινωνικά και νομικά αποδεκτού.

9. Να ταξιδεύεις ασταμάτητα.

Ποιος είπε ότι το erasmus είναι ένα ταξίδι; Στην πραγματικότητα το εισιτήριο που έκλεισες για τη χώρα υποδοχής είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ταξιδιών, προγραμματισμένων ή της “τελευταίας στιγμής”. Και μάλιστα όχι μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού..ο μέσος ερασμίτης, σε ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο κάνει όσα ταξίδια έχει κάνει την τελευταία πενταετία και..γιατί όχι, σε όλη του τη ζωή μέχρι τώρα! Ποια είναι όμως η αξία των ταξιδιών; Μα φυσικά ο πνευματικός πλούτος που αποκτάς στο τέλος αυτών, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος από τον υλικό πλούτο που μας παρέχει προσωρινή ευχαρίστηση με ημερομηνία λήξης.

10. Να γνωρίζεις και να αποδέχεσαι το διαφορετικό.

Το να μένεις σε μια ξένη χώρα φυσικά θα σε εισαγάγει από την αρχή σε ένα διαφορετικό σύστημα, κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, ακόμα και πολιτικό. Οι ομοιότητες και οι διαφορές αυτού του συστήματος από το αντίστοιχο της χώρας σου, θα σε διδάξουν πολλά για τη δυνατότητα πειθαρχίας και συμβιβασμού με κάτι ξεχωριστό, αλλά και με τα περιθώρια βελτίωσης της χώρας σου. Η συναναστροφή σου με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και θρησκειών, θα σε μυήσει σε ξεχωριστές κουλτούρες και συνήθειες που θα διευρύνουν τους πνευματικούς σου ορίζοντες, θα σε κάνουν πιο διαλλακτικό και ανοιχτόμυαλο και θα σου προσφέρουν το ανώτατο ηθικό δίδαγμα: όσο μεγάλη και να είναι η διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων, τίποτα δεν παύει να τους ενώνει όλους προς ένα κοινό στόχο: την ανάγκη για επιβίωση μέσω της αλληλοβοήθειας.

+1 Να εκτιμάς τις ιδιαιτερότητες της χώρας και της οικογένειας σου.

Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις όσο μένεις στη δική σου χώρα, αλλά υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στις συνήθειες, τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά και στα απλά, καθημερινά πράγματα, που τις αποδεχόμαστε ως αυτονόητες, αλλά όταν απομακρυνόμαστε από αυτήν αρχίζουν υποσυνείδητα να μας λείπουν…και αυτό μπορεί να είναι από το απλό ”καλημέρα” που μπορεί να λες στο γείτονα κάθε πρωί, μέχρι το παραδοσιακό εθνικό σου φαγητό, π.χ. το σουβλάκι. Ακόμη, μόνο μακριά από την οικογένεια σου θα συνειδητοποιήσεις ίσως την ασφάλεια, τη στοργή και την υποστήριξη που σου λείπουν. Και εδώ επιβεβαιώνεται ο κανόνας: μόνο όταν χάνεις ή αποστασιοποιείσαι από τα πράγμματα που έχεις δεδομένα, συνειδητοποιείς την πραγματική τους αξία.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET