ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 πράγματα που κανείς δεν σου είπε για τις δύσκολες στιγμές!

Και σε ποιον αρέσουν δηλαδή οι ατυχίες κι οι δύσκολες καταστάσεις; Σε κανέναν. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης «τό ἀκρότατον πάντων τῶν πρακτῶν ἀγαθῶν», το πιο μεγάλο αγαθό που επιδιώκουν με τις πράξεις τους οι άνθρωποι είναι η ευτυχία, η ευδαιμονία. Οι δύσκολες στιγμές όμως, ούτως ή άλλως υπάρχουν και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Επομένως, […]

Default avatar

Guest Author

14 Νοεμβρίου, 2015

Και σε ποιον αρέσουν δηλαδή οι ατυχίες κι οι δύσκολες καταστάσεις; Σε κανέναν. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης «τό ἀκρότατον πάντων τῶν πρακτῶν ἀγαθῶν», το πιο μεγάλο αγαθό που επιδιώκουν με τις πράξεις τους οι άνθρωποι είναι η ευτυχία, η ευδαιμονία. Οι δύσκολες στιγμές όμως, ούτως ή άλλως υπάρχουν και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Επομένως, αντί να δειλιάζεις ή να υποκρίνεσαι πως δεν υπάρχουν, αντιμετώπισε τις. Κι ίσως στο τέλος τις εκτιμήσεις, επειδή θα σου μάθουν πράγματα που αγνοούσες, όπως τα παρακάτω:

Ανακαλύπτεις τις δυνατότητες σου.

Όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις κάτι απρόσμενο, δύσκολο και δυσάρεστο, συνήθως αρχικά αντιστέκεσαι σε αυτό ή μπαίνεις στο πεδίο της μάχης (you fly or you fight). Αναζητάς νέους τρόπους σκέψης, προκαλείς το μυαλό σου να βρει κάθε πιθανή λύση, μαθαίνεις να δουλεύεις κάτω από πίεση, προσαρμόζεσαι στις συνθήκες στην προσπάθεια σου να βγεις αλώβητος και συνειδητοποιείς ότι τελικά ήσουν πιο δυνατός από όσο περίμενες. Μην ξεχνάς ότι η προσαρμοστικότητα είναι ένδειξη ευφυΐας εφόσον ψάχνεις μεθόδους, τρόπους, δράσεις και πρόσωπα που θα οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος σου.

Αποκτάς ψυχική ανθεκτικότητα.

Σε δύσκολες στιγμές βιώνεις έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη και φόβο, αγχώνεσαι, πληγώνεσαι, νιώθεις ματαίωση. Από την άλλη όμως, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα αυτά με σκοπό να αντιμετωπίσεις την παρούσα δύσκολη κατάσταση, αλλά και για να μη σε επηρεάζουν τόσο στο μέλλον.

Επίσης, συνειδητοποιείς ότι δεν βοηθούν ούτε οι παρωθητικές αντιδράσεις, τα ξεσπάσματα. Μαθαίνεις ποια είναι τα όρια σου και συνειδητοποιείς πότε είναι απαραίτητο να τα ξεπεράσεις. Μετά από μια μεγάλη δυσκολία ή ατυχία, συνήθως αυτοσαρκάζεσαι για την τύχη σου, γίνεσαι πιο ατρόμητος. Δεν φοβάσαι πια τόσο για την επόμενη φορά που θα σου συμβεί κάτι και βλέπεις τη ζωή με λίγο παραπάνω χιούμορ. Άλλωστε, έχεις αποκτήσει περισσότερα εφόδια να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μελλοντική κατάσταση.

Αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Το να αναλαμβάνεις τον έλεγχο μιας δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζεις, σε κάνει να πιστεύεις περισσότερο στις δυνάμεις σου και να ανακαλύπτεις πως είσαι πιο δυνατός απ’ όσο νόμιζες. Και καθώς συνειδητοποιείς πως η προσπάθεια σου σιγά σιγά αλλάζει τα πράγματα προς το καλύτερο, γεμίζεις χαρά, περηφάνια και νιώθεις πιο ικανός από ποτέ στο να αντιμετωπίζεις παρόμοιες καταστάσεις. Επιπλέον, η πίστη στον εαυτό σου είναι πολύ σημαντική για την ανάληψη πρωτοβουλιών στο μέλλον.

Γίνεσαι περισσότερο κοινωνικός και φιλάνθρωπος.

Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη κατάσταση, συχνά καταφεύγεις στους δικούς ανθρώπους, σε φίλους και γνωστούς για να σε βοηθήσουν να τη διαχειριστείς, να πάρεις μια συμβουλή, να ακούσεις μια διαφορετική άποψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεσαι πιο εξωστρεφής, εφόσον το ζήτημα σε φέρνει πιο κοντά με τους άλλους. Επίσης, αναπτύσσεις την ενσυναίσθηση κι είναι πολύ πιθανό να βοηθήσεις και κάποιον άλλο, εκτός από τον εαυτό σου, στην περίπτωση που αντιμετωπίζει κι εκείνος πρόβλημα.

Μαθαίνεις να προλαμβάνεις.

Από την στιγμή που ξεπερνάς μία δύσκολη στιγμή, γίνεσαι πιο προληπτικός και προσεκτικός, ώστε να μπορείς να προβλέπεις τις δυσκολίες που πιθανόν να συναντήσεις στο μέλλον και να τις αντιμετωπίσεις πιο άμεσα κι αποτελεσματικά ή ακόμα και να τις αποφύγεις. Προλαμβάνεις επίσης να περιχαρακωθείς συναισθηματικά, προκειμένου να μην αφεθείς ευάλωτος στην όποια συνθήκη προκύψει.

Κατανοείς τι σημαίνει να είσαι υπεύθυνο άτομο.

Το να θεωρείς τον εαυτό σου αποκλειστικά υπεύθυνο για οτιδήποτε κάνεις είναι ένα γνώρισμα που λίγοι άνθρωποι διαθέτουν κι οι δύσκολες στιγμές είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το αποκτήσεις κι εσύ. Κι αυτό γιατί έρχεσαι αντιμέτωπος με εμπόδια, οπότε εσύ είσαι αυτός που πρέπει να αναπτύξει μεθόδους, να βρει τρόπο να ξεφύγει από αυτή την οδυνηρή κατάσταση, να καταστρώσει ένα σχέδιο, δηλαδή γίνεσαι ολοκληρωτικά υπεύθυνος για το πώς θα αντιμετωπίσεις το συμβάν. Συνειδητοποιείς ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπίσεις αυτό που έχει προκύψει με υπευθυνότητα, χωρίς να ρίχνεις το φταίξιμο σε άλλους, να παραπονιέσαι ή να κατηγορείς λάθη του παρελθόντους. Άλλωστε, έτσι δεν πρόκειται να έρθει το αποτέλεσμα, παρά μόνο αν αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου.

Γίνεσαι πιο παραγωγικός.

Από την στιγμή που γίνεσαι προληπτικός και πρόθυμος να αναλάβεις ευθύνες, τότε κανένα εμπόδιο δεν σε τρομάζει πια το ίδιο κι επιπλέον, τα πιο εύκολα ή πιο συνηθισμένα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά, τα χειρίζεσαι με μεγαλύτερη ακρίβεια κι ευκολία. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διευκολύνεις την καθημερινότητα σου, να νιώθεις λιγότερο αγχωμένος για το τι μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή κι επομένως, γίνεσαι περισσότερο παραγωγικός σε κάθε πτυχή της ζωής σου.

Αναγνωρίζεις τελικά τι αξίζει πραγματικά.

Αντιμετωπίζοντας μία δύσκολη κατάσταση ή βγαίνοντας από αυτή μετά από πολλές προσπάθειες και θυσίες, σταματάς να ασχολείσαι με μικροπράγματα, που παλιότερα χαλούσαν τη διάθεση σου, καθώς συνειδητοποιείς ότι τα συγκεκριμένα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς κι εσύ τους δίνεις παραπάνω αξία και σημασία από αυτή που πρέπει. Μέσα από τις δύσκολες στιγμές, κατανοείς τι έχει ουσία για εσένα τελικά. Αναθεωρείς τις προτεραιότητες στη ζωή σου, αναθεωρείς για ανθρώπους και συνανθρώπους σου. Αναγνωρίζεις πως μπορεί να χάσεις πολλά, γι’ αυτό και μαθαίνεις να εκτιμάς τα λίγα.

unnamed

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Weeknd τραγουδάει «Φιλί Φιλί» – Τα καλύτερα AI Covers που παίζουν στο TikTok!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET