ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Πήρες το πτυχίο, αλλά ακόμα να βρεις δουλειά; 5 πράγματα με τα οποία σίγουρα θα ταυτιστείς!

Έχουν φαγωθεί όλοι πότε θα πάρουμε και πότε θα πάρουμε το πτυχίο. Ωραία, άντε με τα χίλια μύρια, τα καταφέρνουμε και το παίρνουμε. ΜΕΤΑ; ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ; Λες και ξαφνικά, ως δια μαγείας θα βρούμε τη δουλειά που θέλουμε, με τα λεφτά που θέλουμε κι όλα καλά! Ζωάρα! Χαχαχα, γελάει ο κόσμος. Το πτυχίο […]

Θεώνη Σταματοπούλου

26 Φεβρουαρίου, 2018

Έχουν φαγωθεί όλοι πότε θα πάρουμε και πότε θα πάρουμε το πτυχίο. Ωραία, άντε με τα χίλια μύρια, τα καταφέρνουμε και το παίρνουμε. ΜΕΤΑ; ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ; Λες και ξαφνικά, ως δια μαγείας θα βρούμε τη δουλειά που θέλουμε, με τα λεφτά που θέλουμε κι όλα καλά! Ζωάρα! Χαχαχα, γελάει ο κόσμος. Το πτυχίο σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται ότι θα βρούμε σύντομα μία δουλειά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προσδοκούμε.

In fact, αφού αποφοιτήσεις θα εύχεσαι να μην έπαιρνες ποτέ σου πτυχίο και να ήσουν για πάντα φοιτητής. Έχεις να φας ΤΟ τρέξιμο, ΤΟ άγχος, ΤΗΝ απόρριψη και να δεινοπαθήσεις μέχρι τελικά να βρεις κάτι αξιοπρεπές όπως εσύ φανταζόσουν. Δεν τα λέω μόνο για εσένα, τα λέω να τα ακούσω κι εγώ, γιατί τελειόφοιτη είμαι και με έχει πιάσει κρίση ταυτότητας.

Όποιον κι αν ρωτήσεις που έχει πάρει το πτυχίο του κι ακόμα δεν έχει καταφέρει να πιάσει μια θέση εργασίας, τα ίδια θα σου πει:

1. Όλοι θέλουν να μάθουν γιατί είσαι ακόμα άνεργος

Λες και φταις εσύ ας πούμε, πτυχιούχος άνθρωπος και όχι όλοι οι εν δυνάμει εργοδότες σου που πας στις συνεντεύξεις και ζητούν μεταξύ άλλων να μιλάς τα Φαρσί, να έχεις προϋπηρεσία 15 χρόνια και να περπατάς σε ξυλοπόδαρα. Ρε πάνε καλά; Τι ρωτάνε κάθε λίγο και λιγάκι γιατί είσαι άνεργος και δεν έχεις δουλειά; Πού να τη βρεις ακριβώς; Να τη γεννήσεις;

2. Δεν έχεις καμία απολύτως ιδέα τι θες να κάνεις με τη ζωή σου

Σε έχει πιάσει μία κρίση ταυτότητας, μία απελπισία, μία αρνητικότητα (καλή ώρα) και δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις το γεγονός ότι πλέον θα πρέπει να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις, να ψάξεις για μία δουλειά και να αφήσεις πίσω την ανέμελη φοιτητική σου ζωή και τα comforts που διέθετες. Δύσκολα τα πράγματα, my friend.

3. Τρέχεις σαν το Βέγγο από τη μία συνέντευξη στην άλλη

Και να σε έπαιρναν εν τέλει κάπου, να πεις πάει στο διάολο, αλλά τίποτα. Έχεις συμπληρώσει αμέτρητες φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διάφορες θέσεις, έχει στείλει άπειρα e-mails και βιογραφικά και τζίφος είναι το αποτέλεσμα. Οι δε συνεντεύξεις που πας είναι σαν μίνι ταξιδάκια μιας και έχεις πάει σε όλα τα πιθανά κι απίθανα μέρη με την προοπτική να βρεις μία δουλειά.

 

4. Αναρωτιέσαι μήπως έπρεπε να ακολουθήσεις διαφορετικές σπουδές

Μία από τις πολλές σκέψεις που σίγουρα θα σου περάσουν από το μυαλό όσο τρέχεις. Όλοι μας έχουμε σκεφτεί, τι θα συνέβαινε αν είχαμε κάνει διαφορετικό μηχανογραφικό και περνούσαμε σε άλλο τμήμα. Ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα, ίσως και χειρότερα όμως. It is, what it is. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι πλέον γι’ αυτό. Το μόνο που μπορείς να δοκιμάσεις, είναι να κάνεις συμπληρωματικές σπουδές σε διαφορετικό αντικείμενο.

5. Σε πιάνει απελπισία και το έχεις πάρει απόφαση ότι δε θα βρεις ποτέ δουλειά

Μετά τις τόσες απορρίψεις, λυγίζεις και λες ότι δεν αξίζει να αγχώνεσαι και να τρέχεις τόσο, εφόσον κανείς δεν εκτιμάει τα προσόντα σου κι η δουλειά των ονείρων σου όσο πάει κι απομακρύνεται. Παραδίδεις τα όπλα με λίγα λόγια. Όχι, λάθος! Σίγουρα θα περάσεις απ’ αυτήν τη φάση και είναι φυσιολογικό, αλλά μην τα παρατάς. Κάνε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός.

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET