Το μυστικό είναι στον… καφέ | Μάθε πόσους πρέπει να πίνεις την ημέρα, για να είσαι υγιής!


Ο καφές είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου. Εντάξει, το λέω εγώ βέβαια που είμαι εθισμένη και αν δεν πιω δύο την ημέρα, κάτι θα πάθω, κάτι δε θα κυλήσει σωστά, επομένως δεν υπάρχει καμία αντικειμενικότητα σε αυτές τις γραμμές. Ωστόσο, όσοι ανήκετε στην ίδια κατηγορία με εμένα μπορείτε να καταλάβετε απόλυτα τι εννοώ και πως το εννοώ.

Ακριβώς λοιπόν επειδή σε αυτόν τον πλανήτη είμαστε μιλούνια αυτοί που λατρεύουμε τον καφέ, η επιστήμη συχνά πυκνά ασχολείται μαζί του. Κυρίως στο κατά πόσο κάνει καλό στην υγεία και πόσους πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα για να είμαστε κομπλέ με τον οργανισμό μας.

Η τελευταία επιστημονική μελέτη λοιπόν, μας έρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με τα όσα αποδείχτηκαν, ο καφές κάνει καλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, στον μεταβολισμό και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Όσον αφορά το τελευταίο, οι ερευνητές παρουσίασαν τους ακριβείς μηχανισμούς που καθοδηγούν τις ευεργετικές επιδράσεις της διεγερτικής ουσίας στην καρδιά.

Διαπίστωσαν πως η καφεϊνη προωθεί τη μεταφορά μιας ιδιαίτερα χρήσιμης ρυθμιστικής πρωτεΐνης (p27) στα μιτοχόνδρια, τα μικροσκοπικά «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία τους και θωρακίζοντας τα κύτταρα του καρδιαγγειακού συστήματος ενάντια στη φθορά.

Η p27 εντοπίστηκε στα μιτοχόνδρια όλων των βασικών τύπων κυττάρων της καρδιάς και μάλιστα στα κύτταρα αυτά η πρωτεΐνη φάνηκε να προωθεί τη «μετανάστευση», όπως λέγεται, των κυττάρων του ενδοθηλίου (διαδικασία απαραίτητη για τη δημιουργία νέων ιστών κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, την επούλωση των πληγών, την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά.), να προστατεύει τα κύτταρα του καρδιακού μυός από τον θάνατο και να ενεργοποιεί τη διαδικασία μετατροπής των ινοβλαστών (κυττάρων που συνθέτουν στη συνέχεια διάφορους τύπους ιστού) σε κύτταρα που περιέχουν μυϊκές ίνες. Οι διεργασίες αυτές, σημειώνουν οι ερευνητές, παίζουν ρόλο-κλειδί στην ανάπλαση και την ανάρρωση των μυών της καρδιάς μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η καφεΐνη ήταν αυτή που εκκίνησε τις παραπάνω αλυσιδωτές ευεργετικές επιδράσεις, καθώς ενεργοποίησε τη μετακίνηση της p27 εντός των μιτοχονδρίων.

Πόσο όμως καφέ μας επιτρέπεται να καταναλώνουμε την ημέρα;

Προκειμένου να προκύψουν όλα τα επιθυμητά οφέλη για την καρδιά που προείπαμε, οι ερευνητές λένε ότι αρκούν έως και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα.

Να σημειωθεί πως η ίδια ερευνητική ομάδα παλαιότερα είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχες μελέτες για τον καφέ, και τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει τότε ήταν πως ο καφέ βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων του ενδοθηλίου, δηλαδή των κυττάρων που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία, και ότι η επίδραση αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεργασίες που επιτελούν τα μιτοχόνδρια.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν έναν νέο μηχανισμό δράσης της καφεΐνης» αναφέρει σχετικά η Τζούντιθ Χαίντελερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Χάινριχ-Χάινε στο Ντίσελντορφ «και ο μηχανισμός αυτός προωθεί την προστασία και την αποκατάσταση των μυών της καρδιάς μέσω της δράσης της πρωτεΐνης p27».

Πρόσθεσε τέλος, πως βάσει των νέων ευρημάτων, η κατανάλωση καφέ ή άλλων καφεϊνούχων προϊόντων θα έπρεπε ενδεχομένως να εντάσσεται στις διατροφικές συστάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Παίρνουμε το αίμα μας πίσω οι coffee lovers!

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET