UNI LIFE & TIPS

Είναι μια ώρα δύσκολη | Πώς θα διαλέξεις σωστά τα μαθήματα επιλογής του εξαμήνου!

Γενικά, μη φρικάρεις! Μεθοδικότητα χρειάζεται και ψυχραιμία και θα τη βρεις την άκρη.

Κλεοπάτρα Μπράιτ

31 Οκτωβρίου, 2019

Πιστεύω πως πίσω από το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής κρύβεται κάποιο σατανικό μυαλό που έχει στόχο να κάνει τη ζωή μας δύσκολη!

Δεν εξηγείται αλλιώς όλο αυτό που συμβαίνει με τα μαθήματα επιλογής. Είναι αμέτρητα και δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Και το ακόμα χειρότερο, είναι οι ώρες που πέφτουν! Οι οποίες πολλές φορές συμπίπτουν μεταξύ τους… και πες μου πώς το διαχειρίζεσαι τώρα αυτό;!

Θα σου πω εγώ καλύτερα. Παθαίνεις μια ωραία κρισούλα, σκέφτεσαι σοβαρά να τα παρατήσεις όλα και να γίνεις μπύρα/χορεύτρια/πριγκίπισσα (σύμπληρωσέ το όπως θες) και ρίχνεις και κάτι κόσμιους χαρακτηρισμούς στους καθηγητές, προέδρους, υπεύθυνους και όποιον πάρει η μπάλα γενικότερα.

Επειδή έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση σου κι έχω πελαγώσει το ίδιο, μπορώ να βοηθήσω δίνοντάς σου κάποιες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς να διαλέξεις σωστά τα μαθήματα επιλογής που θα πάρεις στο εξάμηνο:

#1 Τι τραβάει η όρεξή σου;

Οκ, είναι αρκετά δύσκολο να βρεις στη σχολή μαθήματα που σου αρέσουν, αλλά βάλε στόχο τουλάχιστον ένα από όλα αυτά που έχεις ανά εξάμηνο, να σου τραβάει λίγο το ενδιαφέρον. Συνήθως, επειδή τα υποχρεωτικά είναι πιο δύσκολα και απαιτητικά, τα μαθήματα επιλογής είναι πιο ευχάριστα! Συνεπώς, ένα από αυτά πρέπει να τα παρακολουθείς με όρεξη και να σχετίζεται με τον κλάδο που θες να ακολουθήσεις.

#2 Κι ο κλήρος πέφτει στα… δύσκολα

To χειρότερο σενάριο είναι τα μαθήματα επιλογής της σχολής σου να έχουν κοινές ώρες. Τι κάνεις τότε; Θα σου έλεγα να επιλέξεις εκείνο που είναι κάπως πιο δύσκολο και που χρωστάει η μισή σχολή για πτυχίο! Άσε που οι καθηγητές σ’ αυτά τα μαθήματα είθισται στην εξεταστική να ζητούν μονάχα όσα έχουν πει στις διαλέξεις. Θα πρότεινα λοιπόν να πατάς το πόδι σου όσο πιο συχνά γίνεται.

#3 Οι φίλοι είναι για να καλύπτουν ο ένας τον άλλον 

Οι φίλοι και οι συμφοιτητές στα δύσκολα φαίνονται και κυρίως όταν πρόκειται να κρατήσουν σημειώσεις και να συμπληρώσουν το όνομά σου στο χαρτί για τις απουσίες… Στην περίπτωση, λοιπόν, που τα μαθήματα επιλογής της σχολής συμπίπτουν, συννενοήσου με την παρέα σου να τα μοιράσετε. Τι εννοώ; Οι μισοί να πηγαίνουν στο ένα μάθημα και οι άλλοι μισοί στο άλλο! Έτσι, και την ύλη θα έχετε και ο ένας θα βάζει παρουσίες στον άλλον. Ούτε γάτα ούτε ζημιά!

#4 Καθηγητή, δώσε απαλλακτική και πάρε μας την ψυχή

Οι περισσότεροι φοιτητές αγαπάνε τις απαλλακτικές εργασίες και φαντάζομαι ένας από αυτούς είσαι και εσύ! Αν λοιπόν κάποιο από τα μαθήματα επιλογής έχουν απαλλακτική, μην το σκέφτεσαι καν! Το έχεις επιλέξει χθες κιόλας. Και καλά να μην τα πας στην εργασία, ο καθηγητής θα σε περάσει. Και το βασικότερο, δε θα αναγκάζεσαι να παρακολουθείς τα μαθήματα και τόσο συχνά. Σωτήρια λύση!

#5 Κοίτα και λίγο το συμφέρον σου

Όλοι έχουμε εκείνον τον καθηγητή που μας κόβει κάθε φορά στο ίδιο μάθημα! Αν θες λοιπόν να τον καλοπιάσεις, πάρε το μάθημα επιλογής του. Θα του δώσεις την εντύπωση πως τον έχεις σε εκτίμηση, γι’ αυτό και όποιο μάθημα διδάσκει, εσύ εκεί να το παρακολουθήσεις! Δε γίνεται, κάπως θα λυγίσει. Έστω ένα 5αράκι, για την προσπάθειά σου, την επιμονή σου και κυρίως την προτίμηση που του δείχνεις, θα το βάλει πιστεύω.

#6 Ρώτα τον παλιό που ξέρει

Όπως και να ‘χει, η πιο αξιόπιστη λύση για την επιλογή των μαθημάτων είναι να ρωτήσεις παλιούς φοιτητές. Τα έχουν περάσει και ξαναπεράσει, κάτι παραπάνω θα ξέρουν! Μάθε λοιπόν τι πραγματεύεται κάθε μάθημα, πώς είναι ο καθηγητής, τι πρέπει να κάνεις για να το περάσεις, ποια είναι τα sos και φυσικά αν έχουν σημειώσεις! Αν εν τέλει διαλέξεις μάθημα με σημειώσεις, sos και όλα όσα προανέφερα, το έχεις περάσει με κλειστά μάτια!

Γενικά, μη φρικάρεις! Μεθοδικότητα χρειάζεται και ψυχραιμία, γιατί το μάθημα θα το περάσεις! Τις επιπόλαιες επιλογές πρέπει να αποφύγεις. Σκέψου το λάθος μάθημα επιλογής να ‘ναι ο λόγος που θα αργήσεις να πάρεις πτυχίο; Δεν το θέλεις!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET