ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Πως καταλαβαίνω ότι πάσχω από κονδυλώματα;

Πως καταλαβαίνω ότι πάσχω από κονδυλώματα; Τα κονδυλώματα είναι το πιο συχνό αφροδίσιο νόσημα και σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Συνήθως προεξέχουν από το δέρμα και είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας. Μπορεί να τα δείτε μεμονωμένα ή και πολλά μαζί. […]

Neopolis Team

3 Μαρτίου, 2017

Πως καταλαβαίνω ότι πάσχω από κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι το πιο συχνό αφροδίσιο νόσημα και σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Συνήθως προεξέχουν από το δέρμα και είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας. Μπορεί να τα δείτε μεμονωμένα ή και πολλά μαζί. Η επιφάνεια τους ειναι ανώμαλη και το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος ή ροζ.

Πως προκαλούνται τα κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον γνωστό σε όλους ιό HPV. Στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι οι τύποι HPV διακρίνονται σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου ανάλογα με την δυνατότητά τους να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών ή άλλων βλαβών.

Κάποιοι από αυτούς τους τύπους, οδηγούν στην ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Η ομάδα των ιών HPV χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, τις μυρμηγκιές που είναι λοιμώξεις του δέρματος των χεριών και των ποδιών και δεύτερον τα κονδυλώματα που αποτελούν λοιμώξεις των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδίου.

Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, τα κονδυλώματα δεν είναι καρκίνος και συνήθως μας ενοχλούν για αισθητικούς κυρίως λόγους. Πολλές φορές όμως η παρουσία τους μπορεί να σχετίζεται με ταυτόχρονη λοίμωξη από άλλα στελέχη του ιού HPV και ιδίως με επιθετικά στελέχη που μπορούν να οδηγήσουν σε προκαρκινικές βλάβες κυρίως στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και συνολικότερα στα έξω γεννητικά όργανα. Για το λόγω αυτό ο γυναικολόγος μιας γυναίκας που έχει διαγνωστεί με κονδυλώματα πρέπει να την ελέγχει συχνά για προληπτικούς λόγους.

Πού εμφανίζονται τα κονδυλώματα.

Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου (περίνεο). Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό.

Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Μπορούμε να τα αντιληφθούμε με την αφή. Σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο, καθώς διογκώνονται και αιμορραγούν.

Αντίθετα από τις γυναίκες οι άνδρες συνήθως νιώθουν φαγούρα στο πέος, στους όρχεις και στον πρωκτό. Ακόμα μπορούν να πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη ειδικά οι άνδρες με πρωκτογεννητικά κονδυλώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση.

Στις γυναίκες η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση διά γυμνού οφθαλμού, με κολποσκόπηση, με τεστ Παπανικολάου και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο και με πρωκτοσκόπηση όταν χρειάζεται.

Στους άνδρες η εξέταση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε σημείο των οργάνων αναπαραγωγής, αλλοιώσεις στο χρώμα της σάρκας ή λευκές, επίπεδες ή επηρμένες, μεμονωμένες ή κατά συστάδες. Άρα η διάγνωση τίθεται κλινικά.

Μετάδοση

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και με τη μη ολοκληρωμένη. Αν για παράδειγμα το χέρι κάποιου από τους δύο συντρόφους ακουμπήσει την μολυσμένη περιοχή του άλλου ή την δική του, τότε είναι πάρα πολύ εύκολο να την μεταφέρει και σε άλλες περιοχές είτε των γεννητικών οργάνων του είτε στα γεννητικά όργανα του συντρόφου του.

Επίσης μπορούν να μεταδωθούν και με διαφορετικούς τρόπους. Όπως από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Για το λόγο αυτό, συνήθως συνιστάται καισαρική τομή αν υπάρχουν κονδυλώματα.

Ακόμα μεταδίδονται και με το στοματικό σεξ. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως.

Πως τα αντιμετωπίζουμε.

Οι τρόποι που συνήθως αντιμετωπίζεται μια τέτοια κατάσταση είναι επεμβατικοί. Κατά κύριο λόγω οι γιατροί επιλέγουν καυτηρίαση των μορφωμάτων με διαθερμία ή με LASER. Η χρήση LASER έχει τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα στο δέρμα και ο κίνδυνος υποτροπών ελαχιστοποιείται.

Παράλληλα υπάρχουν και φαρμακευτικές αγωγές με ανοσοτροποποιητικές αλοιφές, όμως εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπών.

Στις σύγχρονες κοινωνίες έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η ενημέρωση για την προληπτική χρήση του εμβολίου κατα του HPV. Το εμβόλιο αυτό έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα τόσο στη μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και στην εμφάνιση των κονδυλωμάτων.

Είναι σημαντικό όλα τα νεαρά κορίτσια να ωθούνται προς τον προληπτικό εμβολιασμό ώστε σε βάθος χρόνου να περιοριστεί και η εμφάνιση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET