ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σημαντικά προβλήματα στο τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ | Δείτε την ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου!

Τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης, τόσο της Τριτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας αλλά και Πρωτοβάθμιας, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Αυτό όμως, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να αδιαφορούμε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια καινούρια παράπονα κι αιτήματα των μαθητών/φοιτητών της χώρας μας.   Πριν από λίγη ώρα, λάβαμε ένα μήνυμα από φοιτητή […]

Neopolis Team

21 Οκτωβρίου, 2015

Τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης, τόσο της Τριτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας αλλά και Πρωτοβάθμιας, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Αυτό όμως, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να αδιαφορούμε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια καινούρια παράπονα κι αιτήματα των μαθητών/φοιτητών της χώρας μας.

 

Πριν από λίγη ώρα, λάβαμε ένα μήνυμα από φοιτητή του τμήματος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ ο οποίος μας προώθησε το δελτίο τύπου του φοιτητικού συλλόγου της σχολής του. Με τη σειρά μας, προχωράμε σε αυτούσια δημοσίευσή του με στόχο αυτή, να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα μάτια φοιτητών:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΕΚΠΑ 21/10/2015

Τις τελευταίες μέρες συντελείται στο τμήμα μας μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο δικαίωμα μας να σπουδάζουμε. Σε ένα τμήμα που η διαδικασία λήψης πτυχίου είναι ούτως ή άλλως χρονοβόρα, ακόμα και απαγορευτική για πολλούς (6,5 χρόνια Μ.Ο. αποφοίτησης, μεγάλο ποσοστό συμφοιτητών μας που εγκαταλείπει τις σπουδές του), με την αλλαγή του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, έρχονται ταπροαπαιτούμενα και τα μειωμένα όρια δήλωσης μαθημάτων να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη ζοφερή κατάσταση.

Καταρχάς, σε αυτό το σημείο οφείλουμε να εξηγήσουμε γιατί τα δύο αυτά μέτρα αποτελούν ακόμα ένα εμπόδιο στις σπουδές μας. Το μέτρο των προαπαιτούμενων επιβάλλει ότι για να μπορεί κάποιος φοιτητής να παρακολουθήσει ένα μάθημα, θα πρέπει πρώτα να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε κάποιο άλλο προαπαιτούμενο μάθημα, ενώ τα μειωμένα όρια δήλωσης μαθημάτων συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο την δυνατότητα μας να παρακολουθούμε και να εξεταζόμαστε επιτυχώς σε μαθήματα. Γίνεται σαφές ότι σε συνδιασμό με τον τεράστιο φόρτο εργασίας πολλών μαθημάτων, τις διαγραφές φοιτητών να βρίσκονται με το ένα πόδι μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και την σχεδόν ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, ακόμη περισσότεροι φοιτητές θα αντικρίζουμε την πόρτα τις εξόδου από το τμήμα.

Από το 2013, όταν και ψηφίστηκε σε κρυφή συνεδρίαση από του καθηγητές μας το νέο πρόγραμμα σπουδών, υπήρχε επανειλημμένα άρνηση από το πρόεδρο του τμήματος, Ιωάννη Σταυρακάκη, να ακούσει την άποψη των φοιτητών του, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες. Όταν, λοιπόν, στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς ανακοινώθηκε ότι τα δύο μέτρα των προαπαιτούμενων και των ορίων δήλωσης μαθημάτων θα ισχύσουν καθολικά φέτος, προχωρήσαμε μετά από απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης σε συμβολικό κλείσιμο του κτιρίου διοίκησης και των ερευνητικών εργαστηρίων του τμήματος με αίτημα την μη εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων.

Η στάση των καθηγητών μας ήταν για ακόμη μια φορά απογοητευτική. Με τα αμφιθέατρα να παραμένουν ανοιχτά εν γνώση τους, τους φοιτητές μέσα σε αυτά, και με ελεύθερη πρόσβαση στα γραφεία τους για την προσκόμιση διδακτικού υλικού, ο πρόεδρος του τμήματος, πραξικοπηματικά και χωρίς να συνεδριάσει επίσημο όργανο, μάζεψε τον σύλλογο καθηγητών για να τους ανακοινώσει ότι η εκπαιδευτική διαδικασία απαγορεύεται(!) ακόμα και για όποιον καθηγητή επιθυμεί να επιτελέσει το έργο του. Για κακή τύχη του κυρίου Σταυρακάκη, πέντε καθηγητές μας μπήκαν κανονικά στα αμφιθέατρα πράττοντας το αυτονόητο.

Το πάλαι ποτέ αναγνωρισμένο πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς, ως ένα από τα καλύτερα τμήματα Πληροφορικής γυρνάει την πλάτη στους φοιτητές του! Στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, εμείς και οι οικογένειες μας έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες για να μπορούμε αυτήν τη στιγμή να βρισκόμαστε στο πανεπιστήμιο, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πετάξει έξω από αυτό. Συνεχίζουμε σταθερά στον αγώνα για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο, για ένα πρόγραμμα σπουδών που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση και έρευνα για τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Καλούμε τους καθηγητές μας να ακούσουν τους φοιτητές τους, να μπουν στα αμφιθέατρα και να πάρουν πίσω τα μέτρα των προαπαιτούμεων και των ορίων δήλωσης μαθημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET