fbpx

Με πλήρη τηλεκπαίδευση συνεχίζουν τα Πανεπιστήμια της χώρας, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού!


Τα χθεσινά γεγονότα ανάγκασαν να αναβληθεί το προγραμματισμένο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα, τις πρωινές ώρες. 

Ξέραμε περίπου τι μας περιμένει και ότι επρόκειτο να ακούσουμε για αυστηρότερα μέτρα, οπότε δε μας έπιασε εξαπίνης. Με τα κρούσματα να «χτυπούν» καθημερινά μεγάλα νούμερα, βλέπαμε τις νέες επιβολές και περαιτέρω περιορισμούς να έρχονται.

Όπως ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα πλέον είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, αυτές της Επιτήρησης και του Αυξημένου Κινδύνου.

Η πρώτη αφορά νομούς με λίγα κρούσματα, που βρίσκονται δηλαδή στο «πράσινο» ή «κίτρινο», ενώ η δεύτερη αγγίζει τις περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο».

Και στις δύο ζώνες, από τις 6 το πρωί της Τρίτης, θα ισχύουν μεταξύ άλλων η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί και η εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για την πιο επικίνδυνη ζώνη βέβαια, λαμβάνονται μερικά ακόμη μέτρα, όπως η αναστολή λειτουργίας χώρων εστίας (πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα), καθώς και χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης, με μπαρ, καφέ, κινηματογράφους, μουσεία, θέατρα και γυμναστήρια, να παραμένουν κλειστά. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τα Πανεπιστήμια, όπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσουν εξ ολοκλήρου τον εξ αποστάσεως τρόπο διδασκαλίας για το επόμενο διάστημα, και στις δύο ζώνες. Πρόκειται δηλαδή για απόφαση που αφορά τα Ιδρύματα όλης της χώρας, είτε αυτά βρίσκονται στη ζώνη Επιτήρησης είτε Αυξημένου Κινδύνου.

Σύμφωνα ωστόσο με την ενημέρωση και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι κλινικές και τα εργαστήρια εξαιρούνται από το μέτρο αυτό και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία.

Ορισμένα Ιδρύματα έχουν ενημερώσει ήδη τους φοιτητές τους μέσα από ανακοινώσεις για την εν λόγω εξέλιξη, τις οποίες θα δείτε παρακάτω:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, από τις 2 Νοεμβρίου (την ερχόμενη Τρίτη) και μέχρι νεοτέρας, θα ισχύσει αποκλειστικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο για τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά μαθήματα.

 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το ΠΑΜΑΚ μέσα από ανακοίνωσή του, έκανε γνωστά τα παρακάτω:

 • Εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 • Αναστέλλεται κάθε μορφής δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις, φροντιστηριακά μαθήματα, επιμορφωτικά προγράμματα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κ.λπ).
 • Αναστέλλεται η διενέργεια εξετάσεων με φυσική παρουσία.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου μας από σήμερα παρέχονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Ο δανεισμός έντυπου υλικού αναστέλλεται.
 • Αναστέλλονται οι ημερίδες, τα συνέδρια και πάσης φύσεως εκδηλώσεις εντός του Α.Ε.Ι.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το ΑΠΘ ενημέρωσε τους φοιτητές του για τις νέες αποφάσεις, μέσα από ανακοίνωσή του όπου αναφέρει ότι «από σήμερα 30-10-2020 σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναστέλλονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

 • κάθε μορφής δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις, φροντιστηριακά μαθήματα, επιμορφωτικά προγράμματα ΚΕΔΙΒΙΜ, πρακτική άσκηση κλπ.)
 • η διενέργεια εξετάσεων με φυσική παρουσία
 • η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, νησίδων, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
 • η πραγματοποίηση με φυσική παρουσία ημερίδων, συνεδρίων και εκδηλώσεων εντός ΑΠΘ.»

Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και το ΠΔΜ, ενημερώνοντας τους φοιτητές τους πως:

 • η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων θα διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο με τηλεκπαίδευση
 • αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία όλων των δια ζώσης εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τέλος, ύστερα από συνεδρία του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στις 29/10, ανακοινώθηκε σε όλα τα Τμήματα των Πανεπιστημιουπόλεων (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας) πως αποφασίστηκε η «εξ αποστάσεως διαδικασία του εκπαιδευτικού έργου, θεωρητικό, εργαστηριακό και κλινικό, από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και μέχρι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, τόσο για τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

 • Όλες οι εξετάσεις μαθημάτων και πρόοδοι καθώς και οι πτυχιακές εργασίες θα γίνονται μόνο με εξ αποστάσεως διαδικασία για την παραπάνω περίοδο.
 • Τα ερευνητικά εργαστήρια θα λειτουργούν μόνο με το 50% του προσωπικού τους με φυσική παρουσία και συνεχή εναλλαγή.
 • Η σίτιση του Πανεπιστημίου συνεχίζει να λειτουργεί με παραλαβή των γευμάτων σε πακέτο, τα δε κυλικεία συνεχίζουν να λειτουργούν με παραλαβή σε πακέτο ή με διανομή των προϊόντων (delivery).

Αναμένονται φυσικά και οι ανακοινώσεις από τα υπόλοιπα Ιδρύματα της χώρας, αφού η απόφαση για την εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όπως αναφέραμε, αφορά όλα τα Πανεπιστήμια.

Όσο για τα σχολεία, σε αντίθεση με την περασμένη άνοιξη, θα παραμείνουν ανοιχτά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET