BINGE WATCHING

Οι 5 πιο κλισέ χαρακτήρες που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε σε ταινίες!

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που ενώ παρακολουθείς μια ταινία είσαι σε θέση να «μαντέψεις» ακριβώς τι θα συμβεί στη συνέχεια κι αυτό γιατί αισθάνεσαι σαν να έχεις παρακολουθήσει ξανά σε κάποια άλλη ταινία την πορεία του συγκεκριμένου ήρωα-πρωταγωνιστή. Πρόκειται για εκείνες τις στιγμές που οι σεναριογράφοι – μην έχοντας κάποια ιδιαίτερη έμπνευση – καταφεύγουν σε παλιά, […]

Default avatar

Guest Author

10 Σεπτεμβρίου, 2016

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που ενώ παρακολουθείς μια ταινία είσαι σε θέση να «μαντέψεις» ακριβώς τι θα συμβεί στη συνέχεια κι αυτό γιατί αισθάνεσαι σαν να έχεις παρακολουθήσει ξανά σε κάποια άλλη ταινία την πορεία του συγκεκριμένου ήρωα-πρωταγωνιστή.

Πρόκειται για εκείνες τις στιγμές που οι σεναριογράφοι – μην έχοντας κάποια ιδιαίτερη έμπνευση – καταφεύγουν σε παλιά, γνωστά και αγαπημένα κλισέ ελπίζοντας πως η δική τους εκδοχή θα είναι καλύτερη από όλες τις ήδη υπάρχουσες.

Τελικά, αυτό τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε κάθε φορά τους ίδιους «πρωτότυπους» χαρακτήρες!

#1 Ο «άσχημος» που μεταμορφώνεται

10-totalbeauty-logo-17-best-movie-makeovers-of-all-time

Πρόκειται για ένα είδος κινηματογραφικού χαρακτήρα που αφορά (πιο συχνά) γυναίκες, αλλά και άνδρες. Ο πρωταγωνιστής στην περίπτωση αυτή συνήθως παρουσιάζεται ως «άσχημος», εσωστρεφής και ντροπαλός, αλλά πολύ έξυπνος και καλός σαν χαρακτήρας. Με τη βοήθεια συνήθως κάποιου φίλου, μεταμορφώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε ένα σύμβολο ομορφιάς, που συνδυάζει παράλληλα την ευφυΐα και την αγνότητα με αποτέλεσμα να τον ερωτεύεται ο πιο εμφανίσιμος και δημοφιλής χαρακτήρας της ταινίας.

Το κακό με το συγκεκριμένο κλισέ, πέρα από το ότι πλέον δεν παρουσιάζει ίχνος ανατροπής στο σενάριο, είναι ότι προβάλλει και προωθεί εμμέσως με πολύ άσχημο τρόπο στερεότυπα.

  • Παραδείγματα: She’s all that, Princess Diaries

#2 Ο “badass”

badass

Όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω από τις ικανότητες του να νικά τους αντιπάλους του με πολλούς, διαφορετικούς και εντυπωσιακούς τρόπους. Η νίκη του κάθε φορά είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Αρκετά συχνά σχετίζεται με ναρκωτικά και δολοφονίες, ενώ πάντα ζει στα άκρα, πράγμα το οποίο και εξηγεί την σκληρότητα και τις ικανότητές του.

  • Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Fight Club (Tyler Durden), Terminator, Training Day (Detective Alonzo Harris), Leon the Professional, Die Hard (John McClane).

#3 O «κακός» που γίνεται καλός

fuck-motherfuck

Αυτός ο τύπος χαρακτήρα είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων κλισέ! Στην αρχή της ταινίας παρουσιάζεται ως ο κακός, αυτός που θέλει να προβάλλεται συνεχώς μειώνοντας και εξαφανίζοντας όλους τους υπόλοιπους (κι αν μιλάμε για νεανική ταινία, ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας), όμως στη συνέχεια, μεταμορφώνεται με αφορμή κάποια κοπέλα που γνωρίζει ή κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή του, σε έναν ευγενικό, ανιδιοτελή και γενναιόδωρο πρωταγωνιστή που θα πρέπει να «κερδίσει» το κοινό, αλλά τις περισσότερες φορές δεν τα καταφέρνει γιατί είναι πια κλισέ!

  • Παράδειγμα: The Spectacular Now

#4 Η «περίεργη», αυθόρμητη κοπέλα που ανατρέπει μια ζωή

little-bitch

Ο χαρακτήρας αυτός έγινε πια τόσο κλισέ ώστε να του δοθεί και όνομα από τον Nathan Rabin, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο “Manic Pixie Dream Girl”. Πρόκειται για έναν γυναικείο χαρακτήρα, ο οποίος εισβάλλει στη ζωή ενός άντρα απρόσμενα και μέσα από τον αυθορμητισμό, την καλώς εννοούμενη τρέλα της και τη διάθεσή της για ζωή, παροτρύνει τον συμπρωταγωνιστή να ξεπεράσει τα προβλήματά του, να ξεφύγει από τη ρουτίνα και να ζήσει με πάθος.

  • Κλασσικά παραδείγματα: Kate Winslet στο Eternal Sunshine of the Spotless Mind και Natalie Portman στο State Garden.

#5 Οι εχθροί που ερωτεύονται

youve_got_mail_38011

Η τελευταία κατηγορία της λίστας δεν αφορά έναν αλλά δύο χαρακτήρες που λειτουργούν σε συνδυασμό ως κλισέ. Δύο υποτιθέμενοι εχθροί που ανταγωνίζονται διαρκώς ο ένας τον άλλο και παρουσιάζονται ως δύο εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες, ερωτεύονται κατά τη διάρκεια της ταινίας, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο τέλος μαζί. Ευτυχώς, αυτό το κλισέ εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις καθαρά ρομαντικές ταινίες, οπότε μπορεί να αποφευχθεί!

 

FUN ZONE

Τιβί

Power of Love: Ο Αργύρης πριν κολλήσει με τη Σωτηρία, έριχνε άκυρα στο First Dates!

BINGE WATCHING

‘Euphoria’: Το HBO ανακοίνωσε την ημερομηνία που ξεκινούν τα γυρίσματα της 3ης σεζόν!

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Η Logitech G λανσάρει ένα lightspeed gaming ποντίκι για όλους τους παίκτες!

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Το ‘The Sims’ φέρνει pack για πολυγαμικές σχέσεις, εκπληρώνει τις φαντασιώσεις μας!

EVENTS

Το Limonaia Urbana Event της Barilla στην Αθήνα ήταν το απόλυτο καλοκαιρινό event της χρονιάς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET