ΕΛΛΑΔΑ

Έως και 50% πάνω οι τιμές στα ενοίκια – Με τους γονείς τους ζουν οι περισσότεροι νέοι 18-34 ετών!

Όνειρο να μείνουμε μόνοι μας είχαμε…

Neopolis Team

15 Μαρτίου, 2022

cover

Όχι να σας αποθαρρύνουμε, αλλά αν τελευταία κάνατε σχέδια να φύγετε από το πατρικό και να ζήσετε τα 20s σας όπως τα ονειρευόσασταν… μήπως να το ξανασκεφτείτε; Οι καιροί δεν είναι πολύ ευνοϊκοί για μετακομίσεις, εκτός φυσικά αν δεν είστε από αυτούς που ξεμένουν από λεφτά το πρώτο 10ήμερο του μήνα. #δεν_υιοθετούμε

Αλλά μάλλον δε χρειαζόταν να σας το πούμε, είχατε κάνει ήδη βήμα πίσω βλέποντας τη φάση που περνάει γενικότερα η αγορά. Με την ακρίβεια λοιπόν να χτυπάει κόκκινο κι εμείς να κάνουμε δεύτερες σκέψεις προτού αγοράσουμε το οτιδήποτε (σουβλάκι-χαβιάρι, ίδιο πρόσωπο) η απόκτηση μιας δικής μας φωλίτσας γίνεται ακόμα πιο απατηλό όνειρο, που πλέον πρέπει να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε ότι δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Δεν πραγματοποιήθηκε όταν η κατάσταση ήταν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ούτε τώρα, που τα ενοίκια σημειώνουν ακόμα και 50% αυξήσεις!

Το παραπάνω νούμερο δεν είναι η τάση μας να υπερβάλουμε, αλλά τα στοιχεία που προέκυψαν απ’ τη νέα έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Εstates, στην οποία τονίζεται η ανάγκη για άμεση «χάραξη» στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή «κρίση» που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κόστος στέγασης. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το 2005 και κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2006. Από το 2007 έως και το 2011 καταγράφηκε αύξηση των ενοικίων +15,20 %, στη συνέχεια από το 2012 ως το 2017 καταγράφηκε μείωση που άγγιξε το -25,5 %, ενώ από το 2018 τα ενοίκια σημείωσαν αύξηση + 8,4 % και το 2019 +10%.

Στην έκθεση του Δικτύου E-Real Εstates σημειώνεται ότι όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία. Στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%- 15%. Το 2021 η αύξηση των ενοικίων κυμάνθηκε από 3% έως 7%.

Ειδικότερα, οι ζητούμενες τιμές ενοικίων στην Κυψέλη από το 2019 μέχρι το 2022 αυξήθηκαν κατά 16,67%, ενώ στο Παγκράτι κατά 34,62% και στην Πλατεία Βικτωρίας 20,45%. 

Στο Γαλάτσι οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 46,67%, στην Καισαριανή 24,53% και στους Ζωγράφου κατά 19,57%.

Στα Καμίνια οι αυξήσεις στις μισθώσεις από το 2019 έως το 2022 άγγιξαν το 26,19%, στον Ασπρόπυργο το 14,29, στο Λαγονήσι το 36%, στο Κορωπί το 34,38% ενώ στην Παιανία και τη Ραφήνα το 41,30% και 37,5% αντίστοιχα.

Στην Ανάβυσσο οι τιμές των ακινήτων σκαρφάλωσαν κατά 39,47%, ενώ στον Ωρωπό και τη Σαρωνίδα κατά 43,18% και 33,33% αντίστοιχα. 

Τις υψηλότερες αυξήσεις στα ενοίκια της τάξης του 50% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στα Σπάτα, στις Αφίδνες, στην Ελευσίνα, στην Αρτέμιδα και στην Πλατεία Κολιάτσου

Ακόμα, με βάση τα στοιχεία, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία είναι 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στη Πορτογαλία 14,5%, στην Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στη Κύπρο μόλις 4,4%. 

Επισήμανση για τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων στη χώρα μας έκανε το ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2021, αναφέροντας ότι, σε 14 από τις 17 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες που μελέτησε, οι περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πλήρωναν ως μίσθωμα ποσό που ήταν πολύ κοντά στο όριο του 40% του εισοδήματός τους. Η Ελλάδα μάλιστα συγκαταλέγεται στις χώρες που το ποσοστό είναι οριακά άνω του 40%.

Η νέα έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, κατατάσσει πρωταθλήτρια την Ελλάδα  – 1η με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα)

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Δικτύου E-Real Εstates, Θεμιστοκλής Μπάκας:

Το 62,1% που καταγράφεται στη χώρα μας μόνο «εξωφρενικό» μπορεί να χαρακτηριστεί και παράλληλα μη βιώσιμο για οποιονδήποτε εργαζόμενο. Αν συμπεριλάβουμε και τις αυξήσεις των ζητούμενων ενοικίων που καταγράφηκαν το 2020 και το 2021, κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία 85τμ-110τμ.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Η κατοικία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό του πολίτη. Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής».

Υψηλό κόστος στέγασης σε όλη την ΕΕ

Το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να ταλαιπωρεί όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, που υιοθετούν και εφαρμόζουν μέτρα και πολιτικές με στόχο να αναχαιτίσουν την ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης ήδη από το 2018-2019. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία και το επίδομα ύψους 250 ευρώ στους νέους που θέλουν να αποχωρίσουν από το πατρικό τους. Η Ελλάδα επίσης εξέταζε ένα πρόγραμμα στήριξης, που όμως αφορά μόνο νέα ζευγάρια και άρα οι υπόλοιποι ατυχήσαμε. 

Μέτρα που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για το πρόβλημα

Παραχώρηση 10.000 κατοικιών που έχει στη κυριότητά του το Δημόσιο

Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας

Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.

Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό κόστος για τους νέους.( ΣΔΙΤ)

Αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και νέους.

Τα μέτρα που μπορεί να θεσμοθετήσει η πολιτεία άμεσα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης μερικά των οποίων με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια μέχρι την έναρξη του ολοκληρωμένου σχεδίου «προσιτής» στέγης, σύμφωνα με το Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E-Real Estates.

Ίδρυση Οργανισμού Προσιτής Κατοικίας

Οικειοποίηση της στεγαστικής πολιτικής της Κυπριακής κυβέρνησης σε συνάρτηση με την έκρηξη στην οικοδομική δραστηριότητα.

Φορολογικά κίνητρα

Φορολογικά μέτρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.

Φορολογικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή με την αναπροσαρμογή του ενοικίου ανά έτος να ρυθμίζεται με βάση τον πληθωρισμό.

Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία. 2) Ακίνητα Αγνώστου Ιδιοκτήτη / Τοπική Αυτοδιοίκηση / Δημόσιο

Τα αδήλωτα ακίνητα – αγνώστου ιδιοκτήτη που θα προκύψουν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο που θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εγγύηση της ιδίας συμμετοχής αγοράς κατοικίας για νέα ζευγάρια

Οικονομική ενίσχυση για το ποσό της ιδίας συμμετοχής αγοράς κατοικίας που ζητούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, είτε να εγγυόνται το άνωθεν ποσό.

Η ιδία συμμετοχή για τα νέα ζευγάρια να μην ξεπερνά το 10% της αξίας του ακινήτου και το υπόλοιπο ποσό, εφόσον πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια να χορηγείτε μέσω δανεισμού.

Άμεση εφαρμογή του μέτρου των 10.000 κατοικιών από το Δημόσιο σε νέα ζευγάρια.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει από αύριο (1/12) φωτάκια και μπαίνει σε xmas mood με πολλές εκδηλώσεις!

TECH NEWS

Wonderbox: Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό project εμπνευσμένο από τη Samsung Neo QLED 8K!

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET