ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πάνω από 10.000 φοιτητές θα πάρουν μετεγγραφή, κοντά στο «έμφραγμα» τα κεντρικά ΑΕΙ!

Μπορεί να βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία εγγραφής πρωτοετών από το υπουργείο Παιδείας, γεγονός που σαν διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει συγκριτικά με πέρισυ [λίγη υπομονή παιδιά, το καλό πράγμα αργεί να γίνει], ωστόσο το φλέγον ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα, είναι οι μετεγγραφές που θα λάβουν χώρα κάποια στιγμή. Και […]

Neopolis Team

11 Σεπτεμβρίου, 2019

Μπορεί να βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία εγγραφής πρωτοετών από το υπουργείο Παιδείας, γεγονός που σαν διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει συγκριτικά με πέρισυ [λίγη υπομονή παιδιά, το καλό πράγμα αργεί να γίνει], ωστόσο το φλέγον ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα, είναι οι μετεγγραφές που θα λάβουν χώρα κάποια στιγμή.

Και πως θα γινόταν να μην αποτελεί πονοκέφαλο, αφού οι συνέπειες από την εκτίναξη του αριθμού των εισακτέων, η “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ και αντιστοιχίσεις περιφερειακών τμημάτων με κεντρικά, είναι μπροστά μας. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως πάνω απο 10.000 φοιτητές, δηλαδή πάνω από το 12% του συνόλου, αναμένεται να μετακινηθούν από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ εξαιτίας των αντιστοιχίσεων. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα προκαλέσει επιπλέον δυσλειτουργίες στα κεντρικά Πανεπιστήμια, σε φάση δεν θα χωράμε παιδιά, και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για τις αλλαγές:

  • Σε σύνολο 459 τμημάτων, τα 133 είναι νέα –105 αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ και 28 είναι καινούργια– και τα περισσότερα έχουν έδρα στην περιφέρεια.
  • Τα περισσότερα νέα τμήματα έχουν αντικείμενο σχετικό από τους τομείς της πληροφορικής, των οικονομικών επιστημών, της γεωπονίας, της λογιστικής.
  • Χαρακτηριστικά, στον τομέα της γεωπονίας, τα αντιστοιχημένα τμήματα, δηλαδή αυτά μεταξύ των οποίων μπορούν να γίνουν μετεγγραφές, είναι δέκα ενώ πέρυσι ήταν έξι. Αρα, τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα δεχθούν τη μεγαλύτερη πίεση.
  • Εντυπωσιάζει η μοίρα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Ενώ πέρυσι ήταν τμήμα… ανάδελφο, καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχό του, και άρα δεν μπορούσε να δεχθεί φοιτητές από μετεγγραφή, φέτος δημιουργήθηκαν άλλα πέντε με το ίδιο αντικείμενο, σε Κοζάνη, Πάτρα, Αγιο Νικόλαο Κρήτης, Καβάλα και Τρίπολη, τα οποία  θα δεχθούν φοιτητές από μετεγγραφή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, παράδειγμα των παραπάνω είναι ότι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας βρέθηκε να συγγενεύει με πέντε νεοϊδρυθέντα περιφερειακά τμήματα, από τα οποία θα υποδεχθεί φοιτητές, οι οποίοι αφενός έχουν εισαχθεί με πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από τους φοιτητές που εισήχθησαν με κανονική σειρά στο τμήμα, αφετέρου τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός του τμήματος [και αντίστοιχα των τμημάτων που θα δεχθούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από την αρχική κατανομή].

Από την μεριά τους οι πρυτάνεις καταθέτουν προτάσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης και προτίθενται να προσφύγουν στο ΣτΕ. 

Εν τω μεταξύ, εκτός από το “τσουνάμι” που θα προκαλέσουν οι μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ, προκύπτει και το ερώτημα του κατά πόσο οι φοιτητές που εισήχθησαν με βάση 4.643 μονάδες (όπως στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καβάλας) θα ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό του «ισοδύναμου» τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου τη Αθήνας με βάση εισαγωγής 17.959 μονάδες. Μία από τις προτάσεις πάντως, που έχουν διατυπωθεί, είναι ο φοιτητής να μην μπορεί να πάρει μετεγγραφή εάν δεν έχει το 80% της βάσης του τμήματος υποδοχής.

Αγώνα για την καρεκλίτσα μας βλέπουμε να κάνουμε..

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του ΙΚΥ – Καταγγέλλει κακοδιαχείριση και εκθέτει την Κεραμέως!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET