ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πανευρωπαϊκό βραβείο σε δύο ελληνικά Παν/μια για καινοτόμα πλατφόρμα πρόβλεψης κρουσμάτων!

Μάλιστα, η πιλοτική εφαρμογή θα τρέξει άμεσα σε 25 με 35 πόλεις πανευρωπαϊκά.

Neopolis Team

13 Μαΐου, 2020

O κορωνοϊός μπορεί να μας ταλαιπώρησε τους περισσότερους, αλλά για δύο ελληνικά πανεπιστήμια αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία να ξεχωρίσουν μέσα από την καινοτόμα ιδέα τους. 

Ξέρουμε ότι όλο αυτό το διάστημα τα πανεπιστήμια ήταν πολύ ενεργά στο κομμάτι της έρευνας και της πληροφόρησης σχετικά με τον ιό, ενώ προσέφεραν όσο μπορούσαν τη στήριξή τους στα νοσοκομεία και τους γιατρούς με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Ωστόσο, η δράση τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που ακούγαμε και διαβάζαμε, με το Παν/μιο Θεσσαλίας και ΕΜΠ να κερδίζουν πανευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας ανάμεσα σε 2.150 προτάσεις.

Ερευνητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό #EuvsVirusHackathon σαν μέλη της ομάδας Sewers4COVID, η οποία δημιούργησε την καινοτόμα πλατφόρμα άμεσης παρακολούθησης και προειδοποίησης των εστιών του κορωνοϊού μέσω των λυμάτων.

Τα εύσημα βέβαια δεν παίρνουν μόνο οι «δικές» μας συμμετοχές, καθώς η Sewers4COVID αποτελούνταν και από το ολλανδικό ινστιτούτο KWR, το ισπανικό Eurecat και το πανεπιστήμιο του Έξιτερ από τη Βρετανία.

Μέσα από μια πολύ καλή και χρόνια συνεργασία, η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων κατάφερε να ξεχωρίσει με την ιδέα της, για την οποία η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μαρία Παπαδοπούλου, εξηγεί: «Ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι η διαχείριση των υδάτων και γενικότερα η αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων είτε είναι το νερό είτε η ενέργεια είτε το έδαφος. Γνωρίζαμε στο πλαίσιο αυτό πως υπάρχουν μελέτες μικροβιολόγων που ανίχνευσαν τον ιό σε δείγματα λυμάτων.»

Αφού εν ολίγοις, αυτό είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η εν λόγω ομάδα, σκέφτηκε να βρει έναν τρόπο να εκμεταλλευτεί τα λύματα ώστε να φτιάξει ένα «”έξυπνο” σύστημα που θα μας λέει σε ποιες περιοχές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοσήσει, αλλά χωρίς να έχουν εμφανίσει συμπτώματα»

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πρωτότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για την παρακολούθηση του δικτύου λυμάτων μιας πόλης, με σκοπό την πρόβλεψη πανδημικών κρουσμάτων σε πραγματικό χρόνο, σε αστικές περιοχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που χρήζουν άμεσης προστασίας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σίγουρα προοπτικές, ωστόσο η εφαρμογή του στην πράξη χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις.

Όπως σημειώνει ξανά η κ. Παπαδοπούλου:

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη θα χρειαστεί χρηματοδότηση αλλά και βεβαίως δεδομένα ανίχνευσης του ιού στα λύματα. Όσο πιο πλούσια είναι αυτά τα δεδομένα τόσο καλύτερα θα μπορέσει να λειτουργήσει η πλατφόρμα ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ή ανάλογων υγειονομικών απειλών.

Ήδη η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να συνεργαστεί με την ομάδα και να ξεκινήσει άμεσα η συλλογή λυμάτων σε 25-35 ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί η πλατφόρμα σε διαφορετικές συνθήκες (κλιματολογικές συνθήκες-υφιστάμενα δίκτυα υποδομών πόλεων κ.α.).

Επίσης, άλλη μία επιτυχία σημειώθηκε από δύο ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ, από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, οι οποίες δημιούργησαν το σύστημα SMARTY. Αυτό βασίζεται σε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και υποστηρίζει λήψη αποφάσεων σε συνδυασμό με ανίχνευση κρουσμάτων και τηλε-παρακολούθηση ασθενών COVID-19.

Τουλάχιστον, σε δύσκολους καιρούς αναδεικνύεται το ταλέντο και οι πρωτοποριακές ιδέες πολλών.  

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET