fbpx

Πανεπιστήμιο δημιουργεί εργαστήριο εξωγήινων γλωσσών για να είμαστε έτοιμοι!


Πολλοί υποθέτουν ότι τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας είναι ένας λόγος που οι εξωγήινοι δε μας επισκέπτονται. Seems legit. Ωστόσο, αν σκεφτούμε με βάση τον τρόπο που επιλέγουμε εμείς τα μέρη για να ταξιδέψουμε, μεγάλο ρόλο παίζει η επικοινωνία. No listen, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι εκεί που θα πας (σε ξένο μέρος κυρίως), θα υπάρχει μια κοινή γραμμή όσον αφορά στη γλώσσα για να καταφέρεις να κάνεις πράγματα και να μην τη βγάλεις στο ξενοδοχείο όλη τη διάρκεια των διακοπών.

Ε αυτή την κοινή γραμμή, εμείς δεν την έχουμε με τους εξωγήινους που πιθανόν υπάρχουν κάπου στο αχανές διάστημα. Πέρα από την κλασική χειρονομία με τα χωρισμένα δάχτυλα που υποτίθεται ότι δηλώνει «ειρήνη» δηλαδή, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να στείλουμε θετικά μηνύματα στους κατοίκους διαφορετικών πλανητών ή γαλαξιών και να μην ξεκινήσει κάποιος διαστρικός πόλεμος.

Παρεμπιπτόντως, πολλοί θεωρούν πως ένα τέτοιο συναπάντημα δε θα έχει καλό τέλος για την ανθρωπότητα. Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Σίγουρα όμως, αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε τις καλές προθέσεις μας, τότε η συνάντηση μπορεί να πάρει όντως άσχημη τροπή. Επίσης, καλό είναι να έχουμε όλοι γνώση πάνω στο θέμα, για να μην πέσουμε στην ανάγκη ενός μεταφραστή σαν τον Μάκη Κοτσάμπαση.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία υποστηρίζουν πάνω – κάτω το ίδιο και πείθουν τη διοίκηση του Ιδρύματος να δημιουργήσει ένα νέο εργαστήριο στο πανεπιστήμιο που θα αναπληρώσει το κενό.

Με όνομα ‘SETI Post-Detection Hub’, αυτό αποτελείται από 6 επιστήμονες, οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με όλη την επιστημονική κοινότητα που εμπλέκεται στη διαστημική εξερεύνηση και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Θα συνεργαστεί επίσης με γλωσσολόγους, ειδικούς στις επικοινωνία, ψυχολόγους ακόμη και νομικούς, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. 

Όπως σημειώνει ένα μέλος της ομάδας, ο Dr. John Elliott: «Η επιστημονική φαντασία είναι γεμάτη με εξερευνήσεις για την επιρροή που θα έχει στην ανθρωπότητα η ανακάλυψη ζωής ή νοημοσύνης σε άλλον πλανήτη. Ωστόσο πρέπει να πάμε πιο πέρα από το να σκεφτόμαστε την επιρροή κάτι τέτοιου στην ανθρωπότητα. Χρειάζεται να συντονίσουμε τη γνώση μας όχι μόνο για να βρούμε ενδείξεις, αλλά και για να σκεφτούμε την ανθρώπινη απάντηση, και η ώρα είναι τώρα

Σύμφωνα με την ομάδα που ανέλαβε το εγχείρημα, πρέπει να αναπτύξουμε μεθόδους άμεσης επικοινωνίας με τους εξωγήινους (όπως σήματα, κώδικες, νοήματα κ.α.) και να είμαστε έτοιμοι να τους παρουσιάσουμε προτάσεις και συμφωνίες για την αρμονική μας συνύπαρξη. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες δηλαδή, πρέπει να αναπτύξουμε έναν νέο τομέα, αυτό της διαστημικής νομικής, που να ασχολείται με τη διευθέτηση ζητημάτων ώστε αν αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις κι αντιπαραθέσεις στο Διάστημα. Γιατί όλο αυτό ακούγεται ότι δε θα πάει και πολύ καλά;  

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET