fbpx

Πανεπιστημιακοί: Να αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η φοίτηση όσων δεν εμβολιάζονται ή δεν κάνουν τεστ!


Ο κορωνοϊός από εκεί που αποτελούσε πρώτη είδηση, ξαφνικά είδε τη δημοφιλία του να πέφτει και να έρχεται πίσω από τις πυρκαγιές. Δυστυχώς, δεν ήταν κάποιο ευχάριστο νέο που έβαλε την πανδημία στην αναμονή, αλλά μια ακόμα τραγωδία που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πότε θα έρθει αυτή η άσπρη μέρα…

Οι επιπτώσεις των φωτιών είναι απερίγραπτες κι αυτή τη στιγμή ζωές εκατοντάδων ανθρώπων έχουν επηρεαστεί άμεσα και όλων των υπολοίπων με πιο έμμεσο τρόπο, που θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε όσο περνούν τα χρόνια. Μοιάζει λίγο «κάπως» εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης να μιλάμε για απαγορεύσεις εισόδου στα πανεπιστήμια σε ανεμβολίαστους φοιτητές, ωστόσο οι αποφάσεις και οι εισηγήσεις γίνονται εδώ και καιρό.

Κι αυτές είναι αρκετά αυστηρές θα λέγαμε, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) συγκεκριμένα, να ζητά να εφαρμοστεί η αναστολή φοίτησης για ένα εξάμηνο, για όσους φοιτητές δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ή να διενεργούν rapid ή μοριακό test, προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή τους με τα υπόλοιπα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στους χώρους των Ιδρυμάτων.

Όπως τονίζει, το νέο εξάμηνο που θα ξεκινήσει οσονούπω, πρέπει να διεξαχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο κι όχι εξ αποστάσεως. Η τηλεκπαίδευση υπήρξε μια καλή προσωρινή λύση, αλλά πλέον πρέπει να γίνουν ενέργειες για την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση. Η ΠΟΣΔΕΠ λοιπόν, υποστηρίζει ότι για να επιστρέψουν καθηγητές και φοιτητές με ασφάλεια στα πανεπιστήμιά τους, τότε είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ συζήτησε εκτενώς στην συνεδρίαση της 20-7-2021 την λειτουργία των Α.Ε.Ι. κατά τη νέα Ακαδημαϊκή Χρονιά. Θεωρεί ότι μετά από σχεδόν 3 εξάμηνα τηλε-εκπαίδευσης και κλειστά τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η επιστροφή όμως στην «δια ζώσης εκπαίδευση» και το άνοιγμα των Πανεπιστημίων θα πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους. Απαιτείται η εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που οι επιτροπές των ειδικών προτείνουν.

Θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέσα προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων), η κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων εκπαίδευσης και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Για όλα αυτά θα πρέπει τα Πανεπιστήμια να ενισχυθούν οικονομικά με έκτακτη χρηματοδότηση.

Το απαραίτητο και πρωταρχικό όμως μέσο για την ομαλή επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι. αποτελούν οι εμβολιασμοί, διότι είναι το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας και για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ προτρέπει και κάνει έκκληση σε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να εμβολιαστούν μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Η εξαγγελία του Υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των Πανεπιστημίων πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές στα Πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη δυνατότητα διενέργειας τακτικών rapid tests ή και μοριακών, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, για τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό. Για τους φοιτητές και το προσωπικό των Σχολών Επιστημών Υγείας και συναφών Τμημάτων ο εμβολιασμός πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός όπως ισχύει για το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων Υγείας.

Για τις λοιπές Σχολές και Τμήματα θα πρέπει να οργανωθεί από τις Γραμματείες των Σχολών και των Τμημάτων σχετικό αρχείο όπου κατά την δήλωση των μαθημάτων να καταχωρούνται οι εμβολιασμένοι φοιτητές, ενώ για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν να καταχωρείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αρνητικό rapid ή μοριακό test.

Για τους φοιτητές που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ή να διενεργούν rapid ή μοριακό test προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή τους με τα υπόλοιπα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στους χώρους των Ιδρυμάτων προτείνεται να παρέχεται αναστολή φοίτησης πέραν των κειμένων διατάξεων λόγω Covid-19 για ένα εξάμηνο.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET