ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλήνιες: Ξεκινούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως για να μην «ξεχάσουν» την ύλη οι μαθητές!

Για να δούμε πως θα πάει κι αυτό.

Neopolis Team

16 Μαρτίου, 2020

Ούτε στα πιο ακραία σενάρια επιστημονικής φαντασίας δεν θα περίμεναν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, να έρθει ένας κορωνοϊός να τα κάνει όλα ώπα και τρεις μήνες πριν τη (προγραμματισμένη) διεξαγωγή τους να μην είναι τίποτα σίγουρο για το πότε θα δώσουν τελικά. Το σημαντικό είναι να υπάρχει καλή θέληση, ωστόσο, και με τα εξ αποστάσεως μαθήματα οι μαθητές δεν θα ξεχάσουν κι αυτά που ήδη ξέρουν. Πρωτόγνωρες και παράλληλα πρωτοπόρες καταστάσεις, αλλά η τεχνολογία δεν είναι μόνο για facebook και instagram..

Το υπουργείο Παιδείας, λοιπόν, θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τα εξ αποστάσεως μαθήματα, με στόχο οι μαθητές να εμπεδώσουν ακόμα καλύτερα την ύλη που έχουν διδαχθεί, χωρίς να προχωρήσουν πολύ παρακάτω. 

«Ήδη 300 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου και έχουν σχηματίσει εικονικές τάξεις, παραδίδοντας ύλη και κάνοντας ότι πρέπει. Το επόμενο βήμα είναι η απευθείας σύνδεση μέσω διαδικτύου του εκπαιδευτικού με τους μαθητές της τάξης του, όπως έγινε προ ημερών με συμμετοχή και του Πρωθυπουργού, για την σηματοδότηση της σημασίας της εξ αποστάσεως διδασκαλίας», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών και την πιθανή παράταση του σχολικού έτους, τόνισε πως δεν είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνουν μαθήματα σε ημέρες σχολικής αργίας για το Πάσχα ή κάποια Σάββατα. «Εάν τα σχολεία ανοίξουν ξανά στις 26 Μαρτίου, όπως αυτήν την στιγμή προβλέπεται, με την διακοπή των περιπάτων και την αναπροσαρμογή των ωρών διδασκαλίας από 45 σε 35 λεπτά, μπορεί να υπάρξει αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, ίσως εκτός από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και των μαθημάτων κατεύθυνσης».

Επειδή αυτό το σενάριο παρά είναι καλό για να είναι αληθινό, να ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις 26 Μαρτίου, όλα τα ενδεχόμενα προφανώς είναι ανοικτά και δεν αποκλείεται όντως να γίνει παράταση του σχολικού έτους και οι Πανελλήνιες εξετάσεις να διεξαχθούν αργότερα απ’το προγραμματισμένο.

Από την άλλη, τα Πανεπιστήμια από σήμερα ξεκινούν τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχει προχωρήσει και σε σχετική ανακοίνωση, με ΑΠΘ, ΠαΔα, αλλά και ορισμένα τμήματα του ΕΜΠ, του Παν/μίου Αιγαίου να πραγματοποιούν ήδη μαθήματα κατά αυτόν τον τρόπο.

Για το ΑΠΘ συγκεκριμένα, η ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη εκπαίδευση εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο μέσα από τη διοργάνωση εξ’ αποστάσεως διαλέξεων ή συναντήσεων εργασίας με χρήση της υπηρεσίας Skype for Business μέσω του Microsoft Office365 Education. Η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη του ΑΠΘ – φοιτητές και διδάσκοντες – μέσω σχετικής ιδρυματικής συμφωνίας. Εναλλακτικά ή επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης εξ αποστάσεως διαλέξεων, οι οποίες δύνανται και να καταγράφονται για μετέπειτα διάθεσή τους στους φοιτητές. Το Παν/μιο Δυτικής Αττικής δημοσίευσε και σχετική ανακοίνωση όπου περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακοίνωσε συγκεκριμένα:

Τα μαθήματα εξ αποστάσεως θα περιλαμβάνουν τους παρακάτω άξονες:

Α) Τηλεδιδασκαλία: μέσω ανάρτησης ψηφιακού διδακτικού υλικού (σημειώσεις, video, ηχογραφήσεις, αλληλεπιδραστικές ασκήσεις), σύγχρονης αμφίδρομης επικοινωνίας μηνυμάτων, forums χρηστών, ζωντανή μετάδοσης μαθημάτων με δυνατότητα εγγραφής και με ζωντανές τηλεδιαλέξεις ως πλήρως ψηφιακές τάξεις.

Β) Τηλεργασία: χρήση ειδικών εργαλείων για απομακρυσμένη χρήση στους τοπικούς υπολογιστές και τα συστήματα της διοίκησης και των γραμματειών.

Γ) Τηλεσυνεργασία: μέσω των κεντρικών υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης καθώς και εναλλακτικών διαθέσιμων εργαλείων είτε από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης ή από ιδιώτες.

Το σχέδιο δράσης καθώς και όλες οι απαραίτητες ενέργειες συντονίζονται από το Κέντρο ΤΠΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τους τοπικούς διαχειριστές των Σχολών, των Τμημάτων και της Διοίκησης. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ορισμένα από τα εργαλεία και τις πλατφόρμες είναι:

• Πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης https://elearn.uoc.gr του Πανεπιστημίου Κρήτης
• Ελεύθερο λογισμικό για εκπαιδευτικά μαθήματα και ασκήσεις moodle
• Εργαλείο τηλεδιασκέψεων Webex
• Εργαλεία τηλεδιάσκεψης και συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτηςhttps://www.ucnet.uoc.gr/tilepikoinonion-tilesynergasias
• Υπηρεσία τηλεδιασκέψεων με το ePresence (https://www.epresence.gr/) από το ΕΔΥΤΕ
• Υπηρεσία Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (VPN) του Πανεπιστήμιο Κρήτης
• Εργαλείο Windows Remote Desktop για απομακρυσμένη πρόσβαση
• Όλα τα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα

Και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προχώρησε σε ανάλογες ανακοινώσεις, και όπως δήλωσε ο Πρύτανης στο Έθνος, «δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης της αναστολής της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων, καλούνται όλα τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ να ετοιμάσουν σε PowerPoint τα μαθήματα τους (θεωρίες) σε διαλέξεις χρησιμοποιώντας και την δυνατότητα που υπάρχει για σχολιασμό (εγγραφή ήχου σε κάθε διαφάνεια) και να τα ανεβάσουν στο e-class. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει δυνατότητα ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης, που είναι και η προσφορότερη λύση με τις υπάρχουσες υποδομές».

Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει μέχρι τις 24 Μαρτίου όλα τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ να ανεβάσουν στο e-class τα μαθήματα της πρώτης βδομάδας και στη συνέχεια στο τέλος κάθε βδομάδας να ετοιμάζουν τη διάλεξη της επομένης για κάθε μάθημα που διδάσκουν. Οι φοιτητές θα κατεβάζουν τις διαλέξεις και θα μπορούν να στείλουν ερωτήσεις μέσω e-mail στους διδάσκοντες.

Το σύστημα αυτό σε επόμενη φάση θα επεκταθεί και για τα εργαστήρια που έχουν φροντιστηριακό χαρακτήρα (λύση ασκήσεων) ή με χρήση λογισμικού προσομοίωσης. Συνιστάται να εμπλουτιστεί το εργαστηριακό τμήμα των μαθημάτων και με εργασίες, κάτι που θα επιτρέψει στους φοιτητές ενεργότερη συμμετοχή στο μάθημα. Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η δυνατότητα video εργαστηριακών ασκήσεων.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει από αύριο (1/12) φωτάκια και μπαίνει σε xmas mood με πολλές εκδηλώσεις!

TECH NEWS

Wonderbox: Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό project εμπνευσμένο από τη Samsung Neo QLED 8K!

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

ΕΛΛΑΔΑ

Humanity Greece: Το Όραμα του Εθελοντισμού και η φωταγώγηση της Ελλάδας προς τιμή των εθελοντών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET