ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2021: Τα 20 τμήματα με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις στον αριθμό εισακτέων!

Άλλα περιμένουν φοιτητές κι άλλα πετσοκόβουν θέσεις...

Neopolis Team

20 Μαΐου, 2021

Μεγάλη αγωνία αυτή τη χρονιά υπήρχε όσον αφορά τον αριθμό υποψήφιων φοιτητών που θα δεχτούν οι Σχολές, καθώς και τις αλλαγές που θα φέρει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγάλα Τμήματα επέλεξαν κατά κύριο λόγο τον μέγιστο συντελεστή ΕΒΕ (1,2), ενώ εκείνα που «κινδυνεύουν» όρισαν το 0,8.

Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, σχολιάζοντας τον αριθμό εισακτέων, είπε ότι οι μεταβολές δεν είναι μεγάλες, «αφού η μεγάλη πλειοψηφία των τμημάτων διατήρησε τον ίδιο αριθμό με πέρυσι. Τη διαφορά θα κάνει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θα αφήσει αρκετές χιλιάδες από τις θέσεις των εισακτέων κενές».

Επιγραμματικά, σύμφωνα με τον ίδιο, ο φετινός «χάρτης» των εισακτέων των τμημάτων έχει ως εξής:

335 τμήματα χωρίς μεταβολή εισακτέων

4 κλείνουν

10 τμήματα με μείωση > 50 θέσεων

25 τμήματα με μείωση μεταξύ 20 και 50 θέσεων

13 τμήματα με αύξηση > 50 θέσεων

27 τμήματα με αύξηση μεταξύ 20 και 50 θέσεων

Παρατηρεί ακόμα ότι σημειώνεται «πολύ μεγάλη αύξηση στις στρατιωτικές σχολές και πολύ μεγάλη μείωση στην Αστυνομία, μετά τη μεγάλη περσινή αύξηση. Έτσι ερχόμαστε στην προπέρσινη κατάσταση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των εισακτέων βλέπουμε μεγάλη αύξηση σε σχολές σε περιφερειακά Πανεπιστήμια που θα ‘χτυπηθούν’ από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και, συνεπώς, θα μείνουν κενές. Πρόκειται, δηλαδή, για θέσεις θεωρητικές και όχι πραγματικές».

Όσο για τα 196 συνολικά τμήματα που επέλεξαν τον ελάχιστο συντελεστή ΕΒΕ, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι πρόκειται και για μερικά υψηλόβαθμα, που θέλουν με τον τρόπο αυτό να δείξουν είτε αδιαφορία ως προς την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είτε διαφωνία. Ανάμεσά τους επίσης, βρίσκονται τμήματα που αρνήθηκαν να ορίσουν συντελεστή και άρα το Υπ. Παιδείας όρισε το 0,8, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Το τμήμα Γραφιστικής και αρκετά τμήματα Αρχιτεκτονικών όρισαν ως συντελεστή για τα δύο σχέδια το 1, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να γράψουν τουλάχιστον 15 για να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν το τμήμα. Στο τμήμα της Ξάνθης οι συντελεστές και για τα μαθήματα και για τα σχέδια είναι 1,1, που σημαίνει ότι στα σχέδια πρέπει να γράψει ο μαθητής τουλάχιστον 16,5 (πάντα με τα περσινά στοιχεία) για να έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή. Αυτό συνιστά αιφνιδιασμό των υποψηφίων που γνώριζαν μέχρι ένα μήνα πριν τις εξετάσεις ότι αρκεί το 10 στα σχέδια και ξαφνικά γίνεται 15 και πιθανό να αφήσει πολλές κενές θέσεις σ’ αυτά τα τμήματα» προσθέτει.

Τέλος, ο ίδιος κλείνει δηλώνοντας ότι: «Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων. Δε δείχνει ποια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Πόσοι θα εισαχθούν είναι κάτι που θα μάθουμε στα τέλη Αυγούστου.»

Παρακάτω θα δείτε τους πίνακες του κ. Στρατηγάκη, όπου περιλαμβάνονται τα 10+10 τμήματα με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις εισακτέων:

Τα 10 τμήματα με τη μεγαλύτερη αύξηση

Τα 10 τμήματα με τη μικρότερη αύξηση

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη γνωστός τράπερ που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, για κατοχή μαχαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα και οι απαντήσεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET