Οι Πανελλήνιες είναι μία περίεργη υπόθεση. Το ότι δεν πέρασες εκεί που ήθελες δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποτυχία, το ότι κατάφερες όμως να συγκεντρώσεις έναν εντυπωσιακό αριθμό μορίων είναι ένα κατόρθωμα που αξίζει συγχαρητήρια. Ας μη μειώνουμε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Το τελευταίο διάστημα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι βάσεις, γίνεται μεγάλη συζήτηση γι’ αυτές. Σε μια προσπάθεια πολλών να ισοσταθμίσουν τα πράγματα, καταλήγουν να περιφρονούν την επιτυχία ενός παιδιού που πάλεψε πολύ για να γίνει πρώτο των πρώτων. Αυτό το παιδί δεν είναι φυτό, ούτε σε 4-5 χρόνια που θα τελειώσει τη Σχολή θα καταλήξει άνεργο. Είναι ένα λαμπρό μυαλό στο αντικείμενο που επέλεξε να ασχοληθεί και το μοναδικό σωστό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε συγχαρητήρια.
Αυτά σαν εισαγωγή πριν μιλήσουμε για την Εύη Χαρίλα, την υποψήφια των φετινών Πανελληνίων που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.890 μόρια. Ξέρουμε όλοι για τι αδιανόητο αριθμό μιλάμε! Με αυτόν λοιπόν κατάφερε να ξεχωρίσει το 2022 και να ονομαστεί η πρώτη των πρώτων.
Με 20 στα Μαθηματικά, 20 Χημεία, 19,9 Φυσική και 19,6 Έκθεση, η Εύη είχε τη δυνατότητα να περάσει σε οποιαδήποτε Σχολή ήθελε.
Ήδη από την ανακοίνωση των βαθμών, θα είχε αποβάλλει κάθε άγχος, αφού γνώριζε πως κρατά το κλειδί για κάθε τμήμα. Η τελική της απόφαση όμως, την οποία πήρε με τη βοήθεια των γονιών της και των εκπαιδευτικών της σύμφωνα με δήλωσή της στο lamiareport.gr, ήταν να μπει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στο μεταξύ, άλλο ένα παράδειγμα στο ότι οι γυναίκες το ‘χουν με τα Mαθηματικά. Μάλλον έχει αρχίσει κι εξασθενεί η άποψη ορισμένων.
Η αριστούχος του 4ου Λυκείου Λαμίας, παραδέχτηκε πως τα Μαθηματικά της άρεσαν από μικρή, ωστόσο στο Λύκειο αγάπησε και τη Φυσική.
Από μικρή λάτρευα τα μαθηματικά. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα ήθελα να γίνω καθηγήτρια μαθηματικών. Αργότερα στο Λύκειο άρχισε να μου αρέσει πολύ και η Φυσική και όταν το συζήτησα άρχισα να ψάχνω περισσότερο σχετικά με τις ευκαιρίες που θα ήθελα να μου προσφέρει το αντικείμενο των σπουδών μου.
Όπως ήταν φυσικό, έχοντας τη δυνατότητα να μπει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ήθελε, η Εύα αντιμετώπισε ένα μικρό δίλημμα. Αρχικά βρισκόταν μεταξύ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) Ικάρων, αλλά το πρόγραμμα σπουδών της πρώτης τη δελέασε περισσότερο.
Στην περίπτωση της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, είδα το πρόγραμμα σπουδών, ενημερώθηκα για τη διαρκή εξέλιξη και προοπτικές της επιστήμης και πιστεύω ότι είναι αυτό που με αρέσει. Θέλω να ασχολούμαι με αντικείμενα που εξελίσσονται και βασίζονται στην έρευνα ώστε μαζί τους να εξελίσσομαι και εγώ. Τα μαθήματα είναι δύσκολα, αλλά νομίζω αυτό είναι το ενδιαφέρον.
Σε συνέντευξή της στο ‘Happy Day’ από την άλλη, η ίδια τόνισε πως δε χρειάζεται να είναι φυτό κανείς για να πετύχει, αρκεί να έχει πρόγραμμα. Η Εύη έβγαινε, αφιέρωνε χρόνο στους αγαπημένους της και διάβαζε πιο πολύ τα Σαββατοκύριακα που δεν είχε φροντιστήριο. «Είναι ένας μύθος ότι πρέπει να είσαι φυτό για να πετύχεις. Το καλοκαίρι θα είναι γεμάτο, θα κάνω πολλά πράγματα και θα το ευχαριστηθώ», επισήμανε.
Στο πρόγραμμά της βρίσκεται και ο αθλητισμός, αφού τρέφει μεγάλη αγάπη για το βόλεϊ, στο οποίο θέλει να επιστρέψει:
«Θέλω να επιστρέψω σε ομάδα. Ο τραυματισμός μου στην Α’ Λυκείου με ανάγκασε να σταματήσω απότομα. Ακολούθησε η αποκατάσταση, αλλά ο κορωνοϊός έκοψε κάθε προπόνηση τον επόμενο χρόνο. Στην Γ’ Λυκείου ο στίβος μου έδωσε τη διέξοδο που χρειαζόμουν. Τώρα αισθάνομαι έτοιμη να επιστρέψω στο αγαπημένο μου άθλημα.»