ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: 6 «άγνωστα» Τμήματα που κρύβουν ευκαιρίες και κάθε υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει!

Γιατί δεν υπάρχει μόνο η Νομική, η Ιατρική και το Πολυτεχνείο!

Neopolis Team

21 Φεβρουαρίου, 2021

Βρισκόμαστε στα τέλη του Φλεβάρη και όπως κάθε χρόνο, η Γ’ Λυκείου βλέπει τη μεγάλη ώρα των Πανελληνίων να πλησιάζει επικίνδυνα. Οι προετοιμασίες μπορεί να ξεκινούν από το προηγούμενο καλοκαίρι κιόλας, ωστόσο ο Μάρτιος είναι ο μήνας που μπαίνουμε σε πυρετώδεις ρυθμούς και σε αυτήν ακριβώς την περίοδο ετοιμάζονται να μπουν οσονούπω και τα φετινά τριτάκια.

Όσοι έχουμε περάσει αυτή τη διαδικασία, ξέρουμε πόσο ψυχοφθόρα είναι (εκ των υστέρων, βέβαια, καταλάβαμε ότι δεν το άξιζε τέτοιο άγχος) και πάντα θα νιώθουμε συμπόνια για τα παιδιά που τη βιώνουν. Φέτος όμως, λόγω και της κατάστασης, στηρίζουμε λίγο παραπάνω και στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς, γιατί όντως, την έχετε πάθει άσχημα με όλη την αβεβαιότητα και την ανοργανωσιά που επικρατούν!

Μέσα σε όλα αυτά, καλείστε να κάνετε και την πιο κατάλληλη επιλογή σχολής/τμήματος, τα οποία όπως ξέρουμε εδώ και χρόνια, στη χώρα μας έχουν πολύ συγκεκριμένα ονόματα. Αυτή η λάθος νοοτροπία όμως, είναι που οδηγεί και πολλά παιδιά σε αδιέξοδα. Γιατί το βασικότερο όλων δεν είναι να λες ότι σπουδάζεις Νομική ή Ιατρική στο ΕΚΠΑ, αλλά να περηφανεύεσαι ότι ασχολείσαι με κάτι που σου αρέσει και θα σου εξασφαλίσει το μέλλον.

Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα λιγότερο γνωστά τμήματα που κρύβουν όμως επαγγελματικές προοπτικές; Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Χρήστος Ταουσάνης, στα «ΝΕΑ», είναι τα παρακάτω:

1. Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Ενας συνδυασμός δηλαδή μηχανικού και οικονομικο-διοικητικού στελέχους. Το τμήμα αυτό προετοιμάζει τους φοιτητές στα πεδία της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) και της Μηχανικής της Διοίκησης (Management Engineering) και προσφέρεται από δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 4ο).

2. Στατιστικής / Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο / Πανεπιστήμιο Πειραιώς)

Προετοιμάζει επιστήμονες οι οποίοι θα μπορούν να καταρτίσουν ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά προγράμματα, να εκτιμήσουν επιχειρηματικούς κινδύνους, να αναλύουν και να ερμηνεύουν δεδομένα. Δίνει δε δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου στους αποφοίτους τους που προσφέρουν δυνατότητες σταδιοδρομίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία, στη φαρμακοβιομηχανία, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Ο κλάδος της αναλογιστικής αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο πεδίο.

3. Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (Πανεπιστήμιο Δυτικής  Αττικής) και Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Παρά το γεγονός ότι ως μηχανικοί δεν εντάσσονται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ακόμη (π.χ. μηχανολόγων μηχανικών), τα εν λόγω τμήματα εστιάζουν στο πεδίο του industrial design, με έμφαση στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης-διοίκησης των εν λόγω πεδίων και στη χρήση νέων τεχνολογιών για τη σχεδίαση και παραγωγή καινοτομικών προϊόντων. Προετοιμάζουν αποφοίτους που θα αξιοποιήσουν υπάρχουσες και μελλοντικές νέες τεχνολογίες για να σχεδιάσουν καινοτόμα εύχρηστα και λειτουργικά προϊόντα.

4. Βιοϊατρικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)

Το συγκεκριμένο τμήμα έχει ενσωματώσει πεδία όπως η αισθητική, η οπτομετρία, η ακτινοθεραπεία, η οδοντική τεχνολογία και τα ιατρικά εργαστήρια. Πρακτικά έχει θεσμοθετήσει κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου με τα αντίστοιχα αντικείμενα ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

5. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως πληροφορικός-σχεδιαστής προϊόντων πολιτισμού και επικοινωνίας με χρήση νέων τεχνολογιών. Το τμήμα συνθέτει την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα με την εφαρμογή τους στον πολιτισμό. Προετοιμάζει τα στελέχη που θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μεταφέρουν τον πολιτισμό στην ψηφιακή «νέα» πραγματικότητα.

6. Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως μηχανικός τεχνολογίας υλικών-σχεδίασης κατασκευών και υλικών τεχνολογίας. Το τμήμα αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν και να απασχολούνται στους τομείς των μοριακών υλικών, των βιοϋλικών και των μικρο- και νανο-φασικών υλικών. Ειδικά στην εποχή της τρισδιάστατης εκτύπωσης αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή σε πολλά πεδία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Στα πράγματα που δεν έγιναν ποτέ… η Emilia Vodos έβγαινε με τον Drake στον Καναδά!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις για τα 150 ευρώ – Πότε θα καταβληθεί το ποσό!

ΕΛΛΑΔΑ

H EΡΤ σε στέλνει στην Eurovision με εισιτήρια για τις 3 βραδιές και δωρεάν αεροπορικά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το παγωτό Pokémon είναι άλλη μία επική στιγμή της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπ. Παιδείας: Τέλος τα κινητά στο σχολείο – Οι μαθητές θα τα παραδίδουν κάθε πρωί!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν με τον ερχομό των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET