ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2020: Αναμένεται άνοδος στις βάσεις, οι παράγοντες που θα τις επηρεάσουν!

Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην τελική ευθεία.

Neopolis Team

18 Μαΐου, 2020

Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε ρυθμούς Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η φετινή σχολική χρονιά επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία, αυτό δεν ισχύει, όμως, απόλυτα και για τις πανελλαδικές.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά των αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ, ο οποίος εξακολουθεί και φέτος να είναι υψηλός, με 77.970 να έχουν την ευκαιρία να περάσουν πανηγυρικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη, βέβαια, οι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το νέο σύστημα πανελλαδικών που αφορά αλλαγές σε εξεταζόμενα μαθήματα, μείωση της ύλης που αγγίζει το 1/3 και διαφορετικός τρόπος υπολογισμού μορίων, με τους συντελεστές βαρύτητας να καταργούνται.

Για αυτό που σίγουρα δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, είναι ο χάρτης των βάσεων που θα επηρεαστεί προφανώς από τις επιδόσεις των μαθητών, ωστόσο όπως διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο, μια πρώτη εικόνα δείχνει πως αναμένεται να υπάρξει μικρή άνοδος. Πάντως και φέτος, το 80% θα περάσει τις πύλες των ΑΕΙ, ανάλογα πάντα με την βαθμολογία του.

Η άνοδος αυτή προκύπτει κυρίως λόγω της κατάργησης των συντελεστών, ωστόσο η μείωση της ύλης μπορεί να φέρει και μια παραπάνω δυσκολία στα φετινά θέματα. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη δυσκολία, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ψυχολογία των υποψηφίων, οι οποίοι κακά τα ψέμματα από τη μία μέρα στην άλλη έχασαν την καθημερινότητά τους και προφανώς αν τυχόν είχαν φτιάξει ένα πρόγραμμα διαβάσματος, αυτό μπορεί και να χάλασε, καθώς όμως και οι τελικές επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο.

«Οι φετινές πανελλαδικές διενεργούνται πολύ κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία, επομένως πολύ πιθανό να μην υπάρξει κόπωση στους μαθητές, όμως πρόκειται για μία διαδικασία η οποία λόγω των έκτακτων συνθηκών θα πρέπει να αλλάξει άρδην. Φέτος, χρειάζεται προετοιμασία, πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές», τονίζει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας στην εφημερίδα.

Επί της ουσίας, οι δύο σημαντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις είναι:

Μείωση της ύλης

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η μείωση της ύλης αγγίζει το 1/3 περίπου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που δεν πρόλαβαν να διδαχθούν ολόκληρη την ύλη, ακόμα και μετά την περικοπή της.

Η μείωση της ύλης θα οδηγήσει στην αύξηση των βάσεων εισαγωγής, εκτός «αν τα θέματα είναι τόσο δύσκολο ώστε να πετύχουν τη λεγόμενη διαβάθμιση βαθμολογιών, με τον κίνδυνο βέβαια να έχουμε θέματα για ’λίγους και εκλεκτούς’, δηλαδή για αυτούς που κουβαλούν το μορφωτικό και οικονομικό πλεονέκτημα από το σπίτι», όπως αναφέρει ο Χρήστος Κάτσικας, προσθέτοντας πως «ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας σε ορισμένα εξεταζόμενα μαθήματα συμβάλλει διαχρονικά στη μείωση του ποσοστού των υποψηφίων που μπαίνουν στις περιζήτητες σχολές.»

Κατάργηση συντελεστών βαρύτητας

Φέτος, εφαρμόζεται το σύστημα του προηγούμενου υπουργού Παιδείας και καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας. Αυτό σημαίνει πως απλουστεύει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, ωστόσο ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των υποψηφίων με ισοβαθμίες.

Αναλυτικά ο χάρτης των βάσεων

1ο Επιστημονικό Πεδίο (ανθρωπιστικών, κοινωνικών και νομικών σπουδών: Συγκριτικά με πέρσι χαμηλά ο πήχης.

Οι φετινοί υποψήφιοι συναντούν από πέρσι ένα χάρτη βάσεων με αρκετά χαμηλό πήχη. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, ακόμα και δημοφιλείς σχολές, όπως η Νομική, πέρσι είχαν αρκετά μεγάλη απώλεια μορίων. Από 141 έως και 240 μόρια έχασαν οι Νομικές, με την Αθήνα να πέφτει στα 18.013 μόρια (απώλεια 206 μορίων), τη Θεσσαλονίκη στα 17.824 μόρια (απώλεια 141 μορίων) και τη Θράκη στα 17.225 μόρια (απώλεια 240 μορίων). Σε πτωτική πορεία βρίσκεται και η Ψυχολογία, με την υψηλότερη σχολή να φτάνει τα 17.608 μόρια (ΕΚΠΑ) και τη χαμηλότερη τα 16.641 μόρια.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν παρουσιάζει διαφορές, οι βάσεις φέτος –τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα– μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα, αν και σημειώνεται ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού θα φέρει μικρή άνοδο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός όχι μόνο για τις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά και για τις μεσαίου επιπέδου. Κι αυτό γιατί ο αριθμός υποψηφίων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε πανεπιστήμια.

Ακόμα, όμως, και με ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού, και φέτος θα καταγραφούν στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο πολύ χαμηλές «πτήσεις» σε σχολές όπως οι ξένες φιλολογίες. Ενδεικτικά, πέρσι, το τμήμα με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν το Ιταλικής Γλώσσας με 4.016.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Σχετικά εύκολη πρόσβαση.

Συνθήκες σχεδόν εύκολης πρόσβασης θα επικρατήσουν και φέτος στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο διαθέτει θέσεις σχεδόν ισάριθμες με τον αριθμό των υποψηφίων. Ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί κυρίως στις σχολές και τα τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων, ενώ αντίθετα σε πολλά περιφερειακά (κυρίως σε όσα αποτελούν συγχώνευση των ΤΕΙ) θα καταγραφούν βάσεις της τάξεως 5.000-6.000 μορίων.

Οι πολυτεχνικές σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα δέχτηκαν πέρσι σημαντικές μειώσεις ακόμα και 800 μορίων, ενώ στα περιφερειακά η πτώση ήταν καταλυτική, ακόμα και κατά 2.900 μόρια. Μοναδική εξαίρεση στο ΕΜΠ το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που ανέβασε τη βάση του κατά 74 μόρια, φτάνοντας τα 18.314 μόρια, ενώ στο κατώφλι των 18.000 μορίων έμεινε και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με 18.014 μόρια και απώλεια μόλις 19 μορίων.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι φυσικομαθηματικές σχολές, που ειδικά στην περιφέρεια η εισαγωγή πλέον γίνεται με πολύ χαμηλή βάση. Ενδεικτικά στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ η βάση πέρσι ήταν στα 14.617 μόρια και μείωση 535 μορίων, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μόλις 7.501 μόρια.

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να παρουσιαστούν μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις που διαμορφώθηκαν πέρσι, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις στις βαθμολογίες των υποψηφίων.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες υγείας): «Μάχη» για τις Ιατρικές.

Ακόμα ένα επιστημονικό πεδίο με υψηλό ανταγωνισμό, ιδίως για τις σχολές που κρατάνε τα πρωτεία στις επιλογές των υποψηφίων, τις Ιατρικές. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις και δίνεται μάχη για μία θέση στα αμφιθέατρα.

Πάντως, οι περσινές βάσεις κράτησαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τις παραδοσιακά υψηλόβαθμες Ιατρικές με μείωση από 223 έως και 332 μόρια, με τη σχολή της Αθήνας να χάνει 305 μόρια και να πέφτει στα 18.724 μόρια και τη Θεσσαλονίκη στα 18.585 μόρια. Η τελευταία Ιατρική, της Αλεξανδρούπολης, κατέγραψε 18.123 μόρια εισαγωγής.

Αντίθετα, σε υψηλά επίπεδα φαίνεται ότι θα κρατηθούν και φέτος τα παραϊατρικά τμήματα. Πέρσι, ακόμα και τα τμήματα που προήλθαν από την συγχώνευση των ΤΕΙ σημείωσαν πολύ καλές «επιδόσεις». Ενδεικτικά το τμήμα Φυσικοθεραπείας στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος έχει βάση 15.970 μόρια και η Λογοθεραπεία Πάτρας 14.410 μόρια.
Χαμηλές πτήσεις αναμένονται στις επαρχιακές σχολές και τμήματα όπως Γεωπονική και Δασοπονία, που θα παραμείνουν σε χαμηλή βάση και φέτος όπως όλα δείχνουν.

Εξαίρεση για τις Νοσηλευτικές

Τα μοναδικά τμήματα που παρουσίασαν αλλαγές στον αριθμό εισακτέων ήταν αυτά των Νοσηλευτικών. Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει ο ίδιος, όμως παρουσιάζονται αρκετές μεταβολές με μεγαλύτερη τη δραστική μείωση στη Νοσηλευτική Διδυμότειχου, που από 255 εισακτέους πέρσι, πέφτει στους 128 με περσινή βάση εισαγωγής 10.622 μόρια, και την αύξηση από 184 σε 221 εισακτέους στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με περσινή βάση εισαγωγής 14.188 μόρια. Παρά τις προσθαφαιρέσεις, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στην πορεία των βάσεων στις εν λόγω σχολές.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Υψηλό ενδιαφέρον και αντιθέσεις.

Το μοναδικό πεδίο που παρουσίασε μετά από αρκετά χρόνια άνοδο των βάσεων πολύ πιθανόν να διατηρήσει και φέτος ανάλογα δεδομένα, για τις δημοφιλείς σχολές. Επειδή όμως πρόκειται και για ένα πεδίο με πληθώρα θέσεων που καλύπτει την πλειονότητα των υποψηφίων, θα διατηρήσει και την αντίθεση των τμημάτων με πολύ χαμηλή βάση.

Ενδεικτικά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης σκαρφάλωσε στα 17.959 μόρια. Αντίστοιχα, και η Πληροφορική ανέβηκε στα 16.433 μόρια, ενώ και το Τουριστικών Σπουδών στον Πειραιά, που μετράει μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, ανέβηκε κατά 1.206 μόρια, φτάνοντας στα 14.694. Αντίθετα, στα τμήματα της επαρχίας και φέτος η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί στα 4.000 με 5.000 μόρια. Ενδεικτικά, στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο η βάση εισαγωγής είναι 5.925 μόρια, ενώ και η Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ίδιο νησί βρίσκεται στα 5.305 μόρια.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET