ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

Η απόλυτη τοξικότητα που παραμένει ατιμώρητη, εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες των φοιτητών!

Neopolis Team

7 Ιουλίου, 2024

Η φοιτητική ζωή είναι όντως γεμάτη νέες εμπειρίες και αποτελεί πηγή αμέτρητων storytimes. Δυστυχώς, αυτά δεν έχουν πάντοτε θετική χροιά και οι ιδιοκτήτες των φοιτητικών καταλυμάτων φροντίζουν σε μεγάλο βαθμό για αυτό. Η παρακάτω φοιτήτρια λοιπόν, είναι ένα παράδειγμα μιας συνηθισμένης κατάστασης στη χώρα μας, όπου ο ιδιοκτήτης του καταλύματος αποδεικνύεται… εφιάλτης!

Πιο συγκεκριμένα, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φεύγοντας από το ενοικιαζόμενο δωμάτιό της στη Θερμή Λέσβου, αποφάσισε να χωρέσει σε λίγα λόγια όλα όσα αναγκάστηκε να υποστεί στη διάρκεια διαμονής της, εξαιτίας του ιδιοκτήτη.

Στην καταγγελία αναφέρονται πολύ προβληματικές συμπεριφορές, από παρακολούθηση των συνηθειών της και καταπίεση, μέχρι απειλητικές/επιθετικές συμπεριφορές που προκαλούσαν φόβο κι ανησυχία στην ίδια.

Παρακάτω περιγράφεται η απόλυτη τοξικότητα, η οποία αφήνεται ελεύθερη να υφίσταται χωρίς συνέπειες, καθώς εκμεταλλεύεται την ανάγκη των φοιτητών για στέγαση και την έλλειψη επιλογών τους.

Ολόκληρη η καταγγελία της φοιτήτριας, που έκανε στο LesvosPost.gr:

«Με αφορμή περιστατικό στις 28/06/24 θα ήθελα να μιλήσω για την ταραχώδη εμπειρία διαμονής μου στα νοικιαζόμενα δωμάτια “Α….τη” στη Θέρμη Μυτιλήνης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) ως δικαιούχος φοιτητικής στέγασης και την κακοποιητική συμπεριφορά του ιδιοκτήτη κατά την περίοδο της διαμονής μου.

Στις 28/06 το πρωί βγαίνοντας έξω, χαιρέτισα τον ιδιοκτήτη ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν συνέχεια στα δωμάτια κάνοντας δουλειές. Με ρώτησε πότε θα αφήσω το δωμάτιο και εφόσον δεν είχα ετοιμαστεί ακόμα λόγω εξεταστικής, του απάντησα για τις 30 Ιουνίου όπου υπήρχε επόμενο πλοίο για Αθήνα και ήταν και η προθεσμία στέγασής μου. Μου απάντησε γκρινιάζοντας γιατί τόσο αργά και του απάντησα ότι σύμφωνα με την συμφωνία είναι δικαίωμά μου. Τότε ενώ προχωρούσα να φύγω μου φώναξε απότομα από μακρυά απειλώντας με ότι αύριο θα βγάλει τα πράγματα μου έξω.

Γυρνώντας αργότερα σπίτι, κατάφερα να ετοιμαστώ και να βρω τρόπο να μεταφέρω τις βαλίτσες μου από το χωριό ώστε να φύγω τελικά εκείνη την μέρα. Θα φεύγαμε μαζί με μια συγκάτοικο και αφού ετοιμάσαμε τις βαλίτσες, ήρθαν φίλοι να τις μεταφέρουν σε αυτοκίνητα και βγήκα έξω να μιλήσω μαζί τους. Ο ιδιοκτήτης βρισκόταν έξω και αυτός κάνοντας επισκευές και έχοντας καταλάβει ότι τελικά θα έφευγα, όταν μπήκα πάλι μέσα να βγάλω τις βαλίτσες μου, με ακολούθησε εγκλωβίζοντας με στο δωμάτιο.

Τότε ξεκίνησε να μου φωνάζει και να μονολογεί αναφερόμενος σε ό,τι μικρή ζημιά είχε γίνει στο δωμάτιο (όπως π.χ μικρό σημείο του τοίχου που είχε ξεβαφτεί) και σε περιστατικά προηγούμενων μηνών (όπως το γεγονός ότι δεν είχα φύγει το Πάσχα ενώ όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν) προσπαθώντας να με μειώσει, να με κάνει να νιώθω τύψεις και αναφέροντας αρνητικά πράγματα ένα-ένα. Όταν του έδινα εξηγήσεις για λανθασμένες κατηγορίες που έκανε, τις ειρωνευόταν ενώ συνέχιζε να σχολιάζει τις μικρές ζημιές και να προσπαθήσει να με αναγκάσει να πληρώσω για αυτές.

Εξακολουθούσε να φωνάζει εμποδίζοντάς με να φύγω από το δωμάτιο, σε σημείο που δεν υπήρχε τρόπος να τον αντιμετωπίσω, δεν είχα τίποτα να πω σε όλα αυτά και να κάνω, ένιωθα τρομοκρατημένη και ήρθαν στο δωμάτιο η συγκάτοικος και τα υπόλοιπα παιδιά που θα μας βοηθούσαν. Ξεκίνησαν να τσακώνονται μαζί του ή να προσπαθήσουν να τον ηρεμήσουν. Εκείνη την στιγμή προσπάθησα να βγάλω τα πράγματά μου από την μπαλκονόπορτα καθώς δεν μπορούσα να φύγω από την πόρτα εξαιτίας του και σε λίγο, μες τις φωνές, είχαμε κατέβει όλοι για να φύγουμε ενώ αυτός βρισκόταν στο μπαλκόνι του δωματίου. Ενώ πηγαίναμε προς το αυτοκίνητο με απείλησε φωνάζοντας από μακρυά ότι θα φέρει την αστυνομία, και ότι δεν του έδωσα τα κλειδιά του δωματίου του, τα οποία τα είχα αφήσει πάνω σε ένα τραπέζι, ενώ επίσης είχε πάρει τα δύο από τα τρία αντίγραφα κλειδιών που είχα βγάλει όταν έφτιαξα την κλειδαριά του με δικά μου χρήματα…Την στιγμή που φεύγαμε, φώναξε σε μένα και τα υπόλοιπα παιδιά και η γυναίκα του από ένα παράθυρο, μιλώντας μας προσβλητικά, ενώ δεν την είχα γνωρίσει ή δει ποτέ ξανά.

Γενικότερα προβλήματα που αντιμετώπισα κατά την διάρκεια διαμονής στις εστίες «Α….τη» της Θερμής:

Όταν ήρθα στις εστίες βρήκα το δωμάτιο χωρίς κουζινικά είδη, μαξιλάρι και πάπλωμα που ήταν τα βασικά αντικείμενα για να κοιμηθώ και να φάω, ενώ η συμφωνία της στέγασης υποστηρίζει ότι αυτά ήταν παρεχόμενα. Ο ιδιοκτήτης μου έδωσε τότε μια κουβέρτα, ένα μαξιλάρι, ένα πιάτο και ένα κουτάλι. Η κατάσταση και η ποιότητα δεν ήταν καλή και βρήκα το δωμάτιο γεμάτο υγρασία. Μύριζε υγρασία έντονα για πολλούς μήνες, ακόμα και μέχρι έναν με δυο μήνες πριν φύγω.

Σε λιγότερο από έναν μήνα από τότε που ήρθα, χάλασε η κλειδαριά του δωματίου μου με αποτέλεσμα να μη μπορούσα να χρησιμοποιήσω την πόρτα. Όταν επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη μου είπε ότι έπρεπε να πληρώσω εγώ για την επισκευή της γιατί ήταν δική μου ευθύνη ενώ η μόνη δύναμη που ασκήθηκε στη πόρτα από τότε που ήρθα ήταν αυτή που απαιτείται για την απλή της χρήση….

Μέχρι τέλη του Νοέμβρη, στα δωμάτια εγώ και οι υπόλοιποι συγκάτοικοι δεν είχαμε ζεστό νερό. Ερχόταν για λίγες ώρες κάθε δύο ή και τρεις μέρες. Αυτό συνεχιζόταν επανειλημμένα παρόλο που υποστήριζε κάθε τόσο ότι έφερνε υδραυλικό και έκανε δουλειές. Εγώ και άλλοι φοιτητές είχαμε αναγκαστεί κάποιες φορές να βράσουμε νερό στη κατσαρόλα για να κάνουμε μπάνιο.

Τους μήνες του χειμώνα, ο ιδιοκτήτης μου ανέφερε κάθε φορά που χαιρετιόμασταν, να κάνω οικονομία στο ερκοντίσιον. Βρισκόταν συνεχώς υπό επίβλεψη του ποιος άνοιγε το ερκοντίσιον και πότε, και υπήρξαν φορές που μου είχε χτυπήσει την πόρτα ώστε να μου ζητήσει λογαριασμό για το γιατί το είχα ανοιχτό, λέγοντας ότι έξω έχει ήλιο. Πριν το Πάσχα όταν έλειπα εκτός Μυτιλήνης, είχε πάρει το κοντρόλ του ερκοντίσιον από το δωμάτιο το οποίο δεν το έδωσε πίσω για τη ζέστη το καλοκαίρι.

Το Πάσχα λόγω δουλειάς έμεινα στα δωμάτια ενώ έτυχε οι υπόλοιποι συγκάτοικοι να είχαν φύγει. Τότε ο ιδιοκτήτης, ενώ ήταν δικαίωμά μου να μείνω, ενοχλήθηκε από αυτό και ρωτούσε γιατί δε φεύγω. Εκείνες τις μέρες με ενημέρωσε ότι είχε σχεδιάσει να φέρει υδραυλικό για να γίνουν δουλειές με το νερό και ότι θα κοβόταν παντού για λίγες μέρες παρόλο που εγώ εξακολουθούσα να βρίσκομαι στα δωμάτια και το χρειαζόμουν. Αναγκάστηκα ενώ δούλευα και διάβαζα για την εξεταστική ταυτόχρονα, να ψάξω να μείνω κάπου αλλού για δύο μέρες για να μπορώ να έχω νερό.

Όλο αυτό το διάστημα ο ιδιοκτήτης ερχόταν σε συχνή βάση στα δωμάτια κάνοντας δουλειές και επιβλέποντας την κατάσταση. Κάποιες φορές αυτό γινόταν καταπιεστικό καθώς έφτανε σε σημείο να παρακολουθούσε τι κάνουμε, πότε μπαίνουμε ή βγαίνουμε και ποιο είναι το πρόγραμμά μας και υπήρξαν φορές που είχε σχολιάσει το δικό μου πρόγραμμα αναφέροντας πολλές φορές ότι είμαι καλλιτέχνης επειδή ζωγραφίζω και το πώς γυρνάω το βράδυ από τη δουλειά ή σχολιάζοντας φίλους που με επισκέπτονταν. Μια φορά σε μια παρεξήγηση που είχαμε για το ερκοντίσιον μου είχε πει ειρωνικά ότι δε θα έπρεπε να το αφήνω ανοιχτό και να κάνω τέτοια λάθη αφού είμαι καλλιτέχνης.

Τον τελευταίο μήνα, Ιούνιο, ο ιδιοκτήτης είχε έρθει να μείνει στα δωμάτια για να τα ετοιμάσει για ενοικίαση και ακουγόταν συνεχώς από έξω, κάνοντας την προηγούμενη κατάσταση ακόμα πιο καταπιεστική τόσο με την παρουσία του όσο και με την αγενή και απαράδεκτη συμπεριφορά του σε μια περίοδο όπου είχα διάβασμα μες τη ζέστη και απαιτούνταν συγκέντρωση και ηρεμία.

Τέλος, οι δυσκολίες που αντιμετώπισα κατά τη διαμονή μου στις εστίες στους Πύργους Θερμής οφείλονται εκτός από την άσχημη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη και την ποιότητα μέριμνας στην μεγάλη απόσταση που είχε αυτό το χωριό τόσο από την πόλη της Μυτιλήνης όσο και (και πόσο μάλλον από) το πανεπιστήμιο. Οι εστίες βρίσκονται σε ένα χωριό χωρίς μαγαζιά και κόσμο, και αυτή η κατάσταση απομονώνει του φοιτητές που έρχονται εκεί, τόσο φυσικά/υλικά όσο και ψυχολογικά. Σε αυτές τις συνθήκες απομόνωσης, μια αρνητική εμπειρία διαμονής και κακοποιητικές αλληλεπιδράσεις δημιουργούν έντονες δυσκολίες σε ψυχολογικό επίπεδο και αποτελούν άδικες και απαράδεκτες καταστάσεις και συνθήκες ζωής.»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET