ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΜΑΚ μας δείχνει το δρόμο, ανακυκλώνοντας 19 υλικά σε ειδικούς κάδους!

Θέλουμε να δούμε κι άλλα πανεπιστήμια να ακολουθούν το παράδειγμά του!

Neopolis Team

18 Νοεμβρίου, 2021

Το ΠΑΜΑΚ δίνει το παράδειγμα και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια μένει να το ακολουθήσουν!

Το περιβαλλοντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι αδιαμφισβήτητο, και το ίδιο θα έπρεπε να είναι και οι καθημερινές μας ενέργειες για να το λύσουμε. Ωστόσο, λόγω της ρουτίνας ξεχνάμε να κάνουμε απλά πράγματα ή τα κάνουμε βιαστικά και με λάθος τρόπο, όπως για παράδειγμα την ανακύκλωση. Από την άλλη βέβαια, δεν είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και η χώρα μας πάνω στο θέμα, με τους ειδικούς κάδους (πέρα από τον μπλε) να αγνοούνται.

Το ΠΑΜΑΚ λοιπόν κάνει τη διαφορά, τοποθετώντας τους στους χώρους του κι ανακυκλώνοντας 19 υλικά συνολικά, με την πιο πρόσφατη προσθήκη να είναι ο καφές – είτε σε κάψουλες, είτε χύμα!

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα για τη νέα αυτή προσθήκη, έχουν τοποθετηθεί δύο ξεχωριστοί κάδοι με ειδική σήμανση για τη συλλογή, που βρίσκονται στο φουαγιέ, στο ισόγειο του Ιδρύματος. Στον ένα, που έχει καφέ χρώμα, συγκεντρώνονται μόνο χρησιμοποιημένες αλουμινένιες κάψουλες καφέ όλων των τύπων, ενώ για τον χύμα καφέ υπάρχει ένας μικρός λευκός κάδος. Παρέχονται μάλιστα ειδικές ανακυκλώσιμες στεγανές σακούλες, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους φοιτητές. Εναλλακτικά, υπάρχει και δεύτερος μεγάλος πράσινος κάδος στην αυλή του Πανεπιστημίου, δίπλα στην καφετέρια.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση γνωστοποιεί πως:

Η ανακύκλωση του καφέ σε κάψουλες γίνεται από γνωστή ιδιωτική εταιρία, ενώ η ανακύκλωση του χύμα καφέ γίνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «InCommOn». Η τελευταία, στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικής ανακύκλωσης «κάΦσιμο», χρησιμοποιεί ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για να συλλέγει τον καφέ και να τον μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της όπου τον μετατρέπει σε βιοκαύσιμο, «κλείνοντας έτσι τον κύκλο».

Επιπλέον της προσθήκης του καφέ στα υλικά που ανακυκλώνει, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη συγκέντρωση του τέταρτου τόνου πλαστικών καπακιών προσέφερε πρόσφατα και 4ο αναπηρικό αμαξίδιο, με αποδέκτη αυτή τη φορά το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου». Το πρόγραμμα δωρεών γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης «Keep on moving» και την επίδοση έκανε σε ειδική εκδήλωση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μια σημαντική ποσότητα των καπακιών για το 4ο αμαξίδιο προήλθε από το 28ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο τα συγκέντρωσε στο πλαίσιο του «Open School Day 4», ενώ, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συντόνισε για τρεις μήνες την προσπάθεια άλλων 7 σχολείων της περιοχής (19ο, 23ο , 24ο , 27ο και 100ο Δημοτικό, του 2ου Γυμνασίου Τούμπας και του 27ου ΓΕΛ) για τη συλλογή πλαστικών καπακιών. Η πρωτοβουλία είχε τον τίτλο «Less plastic, more life» και κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου 2020, στο ξεκίνημα της πανδημίας, με την κατασκευή του μεγαλύτερου ψηφιδωτού από πλαστικά καπάκια στην Ελλάδα (https://www.youtube.com/watch?v=OTH-Z0lqsVI). Η ιδέα ενός σχολείου στο κέντρο της ζωής της γειτονιάς συνεχίζεται και φέτος από το 28ο ΓΕΛ, που θα είναι σημείο ανακύκλωσης για καπάκια.

Όπως επισημαίνεται από τον υπεύθυνο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άρη Χατζηνικολάου, «τα τελευταία χρόνια το εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει γίνει γνωστό πανελληνίως, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε δέματα με υλικά ανακύκλωσης όχι μόνον από όλη την Θεσσαλονίκη, αλλά και από όλη την Ελλάδα. Τα υλικά είναι κυρίως CD/DVD και πλαστικά καπάκια, για τα οποία ο κόσμος δεν βρίσκει άλλα σημεία ανακύκλωσης. Ενδεικτικό της απήχησης που έχει η προσπάθειά μας, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ήρθαν δύο δέματα με CD/DVD, από το Ηράκλειο της Κρήτης».

Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός, ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι «αφενός χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον του κόσμου και με χαρά θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά που μας στέλνουν, αφετέρου ελπίζουμε σύντομα η δράση ανακύκλωσης αυτών των υλικών να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, ώστε να γίνεται και πιο τοπικά, που είναι και το ιδανικό. Είμαστε στην διάθεση όλων για ό,τι βοήθεια μπορούμε να δώσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι το πρώτο «πράσινο» Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, καθώς έχει πιστοποιηθεί κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθεί στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, πιστοποίηση που ξεκίνησε το 2005.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Γραφείου Περιβάλλοντος πιέζοντας εδώ, ή την σελίδα της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο FB, πιέζοντας εδώ.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET