ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

7 ουσιαστικές ερωτήσεις να κάνεις σε κάποιον αντί του κλασικού «Πώς είσαι;»!

Λίγη πρωτοτυπία, ρε παιδιά.

Θεώνη Σταματοπούλου

28 Οκτωβρίου, 2020

Δεν ξέρω ρε παιδιά, αλλά αυτό το «Πώς είσαι;» έχει καταντήσει απίστευτα κουραστικό πλέον, για να μην πω… υποκριτικό. Τουλάχιστον στα δικά μου τ’ αυτιά και τα μάτια. Τις περισσότερες φορές λέγεται απλά για να ειπωθεί. Πιο πολύ θα το ρωτήσουμε από ευγένεια παρά από πραγματικό ενδιαφέρον. Sad truth. Γι’ αυτό άλλωστε και η απάντηση είναι σχεδόν πάντα ίδια και πάει κάπως έτσι: «Καλά, εσύ;» κι ας έχει ο άλλος του κόσμου τα προβλήματα και τις ανησυχίες, θα προτιμήσει να τα αποκρύψει.

Δεν θα ήταν καλύτερα λοιπόν αντί του κλασικού «Πώς είσαι;», να ρωτούσαμε τα κοντινά και φιλικά μας πρόσωπα κάτι πιο ουσιαστικό και με περισσότερο νόημα για να μάθουμε τα νέα τους; Τα πραγματικά τους νέα. Για πάρε μία ιδέα με κάποιες ερωτήσεις που συγκέντρωσα παρακάτω και… άλλαξε ρεπερτόριο:

#1 «Πώς νιώθεις;»

Το να θελήσει να μάθει κάποιος για το πώς νιώθεις δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για το πώς είσαι ψυχικά. Αυτά που αισθανόμαστε μέσα μας είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που δείχνουμε και η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε πώς και πώς κάποιον να μας ρωτήσει γι’ αυτά. Φτάνει να αλλάξεις μια λεξούλα στην πιο κοινότοπη φράση λοιπόν και μπορείς να ξεκινήσεις μια πολύ πιο όμορφη και ειλικρινή συζήτηση.

#2 «Τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;»

Συχνά χανόμαστε σε όλη αυτή τη βαβούρα της καθημερινότητας και ξεχνάμε ένα από τα πιο βασικά πράγματα: να χαμογελάμε και να φροντίζουμε να κάνουν το ίδιο και οι γύρω μας. Είναι ωραίο λοιπόν να ενδιαφέρεται κάποιος για το τι σου έφτιαξε την ημέρα, να ανοίγει κουβέντα γύρω από αυτό και να σου ξαναφέρνει στα χείλη το ίδιο χαμόγελο.

#3 «Ποιο ήταν το καλύτερο κομμάτι της ημέρας σου;»

Σε συνέχεια του παραπάνω, δε γίνεται να μην έχει κάποιος μία αγαπημένη στιγμή μέσα στη μέρα του. Μία στιγμή η οποία τον έκανε να χαμογελάσει, τον εξέπληξε ευχάριστα, του κίνησε το ενδιαφέρον ή τον έκανε να νιώσει ότι η ρουτίνα δεν τον τραβάει μαζί της. Στους ανθρώπους αρέσει να διηγούνται τέτοιες μικρές ιστορίες, οπότε την επόμενη φορά που θα μιλήσεις με κάποιον, κάνε του τη χάρη να τον ρωτήσεις κάτι σχετικό.

#4 «Σου συνέβη σήμερα κάτι διαφορετικό από τις άλλες μέρες;»

Again, η καθημερινότητα είναι such a bitch και δεν μας αφήνει πολλές φορές να ζήσουμε όπως θα θέλαμε και να κάνουμε μέσα στη μέρα όλα όσα σχεδιάζαμε ή όλα όσα επιθυμούμε. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ρωτήσεις κάποιον αν η σημερινή μέρα ήταν ευκαιρία να ζήσει κάτι διαφορετικό από ό,τι συνήθως και αν αυτή η διαφοροποίηση τον έκανε να νιώσει ευχάριστα ή δυσάρεστα.

#5 «Υπάρχει κάτι που σε απασχολεί και θες να συζητήσουμε;»

Όπως είπα και στον πρόλογο, σπάνια ενδιαφερόμαστε ειλικρινά για τους άλλους. Τις περισσότερες φορές μάς νοιάζει απλά και μόνο ο εαυτούλης μας και κάνουμε τυπικές ερωτήσεις στους άλλους για να πούμε ότι τις κάναμε. Το χειρότερο δε, είναι όταν βλέπεις ότι ο άλλος έχει θέμα, αλλά δεν ρωτάς κάτι παραπάνω γιατί… πού να κουβεντιάζεις τώρα;! Τζίζας. Μας λείπει η ανθρωπιά νομίζω. Προσπάθησε λοιπόν την επόμενη φορά που θα δεις ότι κάποιος έχει θέμα, να ενδιαφερθείς και να ρωτήσεις αν τον απασχολεί κάτι και πώς μπορείς να βοηθήσεις.

#6 «Φροντίζεις τον εαυτό σου όσο πρέπει;»

Εγώ είμαι πραγματικά ευχαριστημένη όταν μέσα στη μέρα καταφέρω να κάνω τα μισά από όσα είχα αρχικά σχεδιάσει. Μέσα σε όλη αυτή τη μάχη να τα καταφέρω όμως, ξεχνάω τον εαυτό μου. Τρώω βιαστικά, δε γυμνάζομαι και γενικά με παραμελώ. Το να ρωτήσεις λοιπόν κάποιον εάν φροντίζει τον εαυτό του είναι πραγματικά μία αρκετά legit ερώτηση που όχι μόνο θα του δείξει ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά γι’ αυτόν, αλλά θα του υπενθυμίσει πως πρέπει να πάρει μια ανάσα και να κάνει κάτι για τον ίδιο.

#7 «Πώς είναι η ψυχολογία σου αυτές τις μέρες;»

Η ψυχολογία μας έχει τρελά σκαμπανεβάσματα καθημερινά και γενικά μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα η κατάσταση. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά έχω συχνά meltdowns και υπαρξιακά ζητήματα που με παίρνουν από κάτω. Οπότε κατ΄εμέ, η καλύτερη ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε κάποιον είναι να ενδιαφερθείς γαι την ψυχική του υγεία. Και μόνο που θα καταλάβει ότι νοιάζεσαι, θα είναι αρκετό. 

OUR20s

DIGITAL

Με το νέο app ‘Next by NBG’ όλα γίνονται πιο εύκολα, ακόμα και η διαχείριση των οικονομικών σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET