fbpx

Όσο πιο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής τους οι Πανελλήνιες – Τελευταία λύση ο Σεπτέμβρης!


Κι αφού οι υποψίες μας ότι σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα από 2 εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν, αναμένουμε (κάπως φοβισμένοι ομολογουμένως) να δούμε τι θα γίνει με εξεταστικές και πανελλήνιες.

Οι πρώτες έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις δεύτερες, για τις οποίες γίνεται η μεγαλύτερη προσπάθεια να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα τους. Κακά τα ψέματα βέβαια, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις με την επιστροφή στα έδρανα να πραγματοποιείται μετά τις διακοπές του Πάσχα, το σενάριο αυτό απομακρύνεται πιο πολύ και γι’ αυτό στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στα φετινά τριτάκια, τα οποία εδώ και λίγο καιρό έχουν βρεθεί τελείως αποπροσανατολισμένα, και δικαίως. Ωστόσο, παραμένουμε αισιόδοξοι όσο μπορούμε, ελπίζοντας ότι το πλάνο του Υπουργείου Παιδείας θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μάλιστα, η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζαχαράκη, δήλωσε πως «με την υπάρχουσα υπουργική απόφαση τα σχολεία θα ανοίξουν αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, ήτοι στις 28 Απριλίου», συμπληρώνοντας ότι «με τις 20 ημέρες μαθημάτων που μέχρι τότε θα έχουν χαθεί, δεν υπάρχει περίπτωση απώλειας του διδακτικού έτους, καθώς υπάρχουν μέτρα αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών». Τέτοια είναι σύντμηση των διδακτικών ωρών και κατάργηση των περιπάτων κι αυτό θεωρείται το καλό σενάριο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει παράταση του διαστήματος αναστολής ανάλογα με τις διαστάσεις που θα λάβει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, τότε θα αλλάξουν τα πράγματα.

Γενικότερα πάντως, εξετάζονται δύο ακόμη σενάρια, με το ένα να προβλέπει τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου και το άλλο τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη.

Προφανώς το δεύτερο είναι και αυτό που απεύχεται κάθε μαθητής, αλλά προς καθησύχασή σας, προς το παρόν προτεραιότητα έχει το πρώτο. Όπως σημείωσε και η Υπουργός Παιδείας:

Ο χρόνος διεξαγωγής των Πανελλαδικών θα εξαρτηθεί από την τελική διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Όμως, επιδίωξή μας είναι να μείνουμε όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Ακόμη, η ίδια δήλωσε πως η ανταπόκριση των μαθητών στα διαδικτυακά μαθήματα είναι πολύ ενθαρρυντική και η οποία βοηθάει σημαντικά στο να μη χαθούν διδακτικές ώρες και άρα να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο δεύτερο σενάριο. Ωστόσο, σημαντικό ακόμη για τη διεξαγωγή των πανελληνίων τον Ιούλιο είναι και η περικοπή της εξεταστές ύλης.

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ζητήσει από όλες τις σχολικές μονάδες στοιχεία σχετικά με το ποσοστό της ύλης που έχει καλυφθεί, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπής.

«Εφόσον οι Πανελλαδικές γίνουν τον Ιούλιο, θα αποφασιστεί η διεξαγωγή τους νωρίτερα το πρωί, δηλαδή στις 7 π.μ., ώστε έως τις 10 π.μ. οι μαθητές να έχουν αποχωρήσει από τα εξεταστικό κέντρα» υπογραμμίζει στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, συμπληρώνοντας πως: «Μαθητές και γονείς δε θέλουν ούτε καν να σκεφτούν ότι οι εξετάσεις θα γίνουν στο τέλος του Αυγούστου, καθώς το ψυχολογικό αλλά και το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο».

Επίσης, εξετάζονται και τα σενάρια παράτασης του σχολικού έτους, αναπλήρωσης της ύλης με μαθήματα στις αργίες (ακόμη και τα Σάββατα), μείωσης της διδακτικής ώρας, περικοπών περιπάτων και εκδρομών, καθώς και εντατικοποίησης μαθημάτων. 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET