UNI LIFE & TIPS

Αν μπορούσαμε να πούμε όλα όσα θέλαμε στους καθηγητές μας…

Όσες γνώσεις κι εμπειρίες κι αν έχουν οι καθηγητές μας, πάντα υπάρχει πρόσφορο έδαφος να μάθουν πράγματα από τους ίδιους τους φοιτητές τους...

Θεώνη Σταματοπούλου

2 Νοεμβρίου, 2017

Ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι ένας χώρος ιδιαίτερος που (εκ)παιδεύει έναν άνθρωπο από πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Υπάρχει ωστόσο η παρανόηση ότι μόνο οι φοιτητές ευνοούνται από αυτή τη συνεχώς εξελισσόμενη εκπαιδευτική διαδικασία. Λάθος. Και οι καθηγητές επίσης, εξακολουθούν να μαθαίνουν και να κατανοούν καλύτερα την επιστήμη τους μέσα από την επαφή με τους φοιτητές τους.

Είναι δεδομένο ότι η γνώση είναι κάτι που κατέχεις και δεν μπορεί να στην πάρει κανείς, αλλά ποτέ δεν έχει όρια. Όσες γνώσεις κι εμπειρίες κι αν έχουν οι καθηγητές μας, πάντα υπάρχει πρόσφορο έδαφος να μάθουν πράγματα από τους ίδιους τους φοιτητές, όπως για παράδειγμα λαμβάνοντας υπόψη μερικά από τα παρακάτω:

#1 «Σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνετε»

Γενικά ένα από τα αμέτρητα κακά της εποχής μας, είναι ότι δε δείχνουμε την εκτίμησή μας στους ανθρώπους γύρω μας όσο συχνά θα έπρεπε. Επειδή δεν είμαστε πλέον παιδιά, αλλά ώριμοι ενήλικες (εντάξει, όχι όλοι), πρέπει να φανερώνουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας σε όσους το αξίζουν.

Οι καθηγητές μας συγκαταλέγονται στους ανθρώπους που χρωστούμε ευγνωμοσύνη, ακόμη κι αν δεν το παραδεχόμαστε. Το πτυχίο που πήρες ή πρόκειται να πάρεις, εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συμβολή και επιμονή αυτών των ανθρώπων. Για όλες εκείνες τις μέρες που σιχτίρισες που έχασες τον ύπνο σου για να πας σε πρωινή διάλεξη, να θυμάσαι ότι άξιζε κάθε λεπτό κι ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο.

#2 «Δείξτε ενδιαφέρον για το μάθημα που κάνετε, για να δείξουμε κι εμείς»

Είναι λογικό και οι καθηγητές να έχουν τις στραβές τους, να βαριούνται και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Μπορεί απλά να ξύπνησαν στραβά το πρωί, μπορεί να σιχαίνονται που λένε τα ίδια και τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.

Αυτό που θα θέλαμε πολύ να τους πούμε, είναι πως εμείς τρεφόμαστε από την καλή τους διάθεση να μας διδάξουν και να μας κάνουν να αγαπήσουμε την εκάστοτε επιστήμη μας. Να φτάσει το τέλος της διάλεξης και να θέλουμε κι άλλο κι όχι να κοιτάζουμε κάθε τρεις και λίγο το ρολόι πότε να φύγουμε. Δείξτε ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνετε λοιπόν, για να δείξουμε κι εμείς.

#3 «Μη μας κάνετε τη ζωή δύσκολη, για να μην κάνουμε κι εμείς τη δική σας»

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να αναπτύσσει ένας καθηγητής φιλικές σχέσεις με τους φοιτητές του, πέρα από την αυστηρή κατεξοχήν σχέση καθηγητή-φοιτητή. Τέτοιους καθηγητές θέλουμε! Να είναι κοντά μας, να μοιράζονται τις ανησυχίες μας και να μας μαθαίνουν να βρίσκουμε λύσεις σε όσα μας απασχολούν.

Από την άλλη, είναι κι εκείνοι οι δήθεν ή πιο παλαιοί καθηγητές που δεν έχουν καμία επικοινωνία με το περιβάλλον. Δεν απαντούν σε e-mail, προσκολλώνται απλά σε μία στείρα διάλεξη, δε δέχονται ερωτήσεις/αμφισβητήσεις και γενικότερα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ. Το ξέρω ότι έχεις μεγαλύτερη πείρα και υποχρεώσεις από εμένα, αλλά μη μου φέρεσαι λες και δεν υπάρχω καν. Δώσε μου λίγο από το χρόνο σου.

#4 «Αν αποτύχουμε στο μάθημα, τότε τι;»

Ναι μεν οι αποτυχίες και τα λάθη είναι μέρος της ζωής, αλλά μερικές φορές έχω ανάγκη από μία κάποια ώθηση, ένα καλό λόγο που θα μου δώσει δύναμη να συνεχίσω. Αποζητώ τη θετική κι αρνητική σου κριτική και τα εποικοδομητικά σου σχόλια και κάποιες κατευθύνσεις σχετικά με το τι μπορώ να κάνω ή που μπορώ να προσανατολιστώ όταν πάρω το πτυχίο μου.Ξέρω ότι θα συναντήσω απίστευτα εμπόδια και δυσκολίες, αλλά θέλω κάτι που θα με ενθαρρύνει και θα με ωθήσει να συνεχίσω και να μην τα παρατήσω και με πάρει από κάτω.

Ναι, να είσαι σκληρός/ή μαζί σου αλλά δώσε μου ταυτόχρονα μερικές εναλλακτικές, προοπτικές κι ευκαιρίες που δεν είχα σκεφτεί.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET