Ορέστης Ντάντος: Είναι βαριά η κληρονομιά που έχουμε στο τραγούδι!


Τον Ορέστη Ντάντο τον γνώρισα πρώτη φορά στην ακρόαση του νέου του δίσκου ‘Προσάναμμα’, ο τέταρτος κατά σειρά. Ακούγοντας τόν να μιλάει, γρήγορα κατάλαβα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει την άποψη του και την στηρίζει, δε φοβάται να πει την αλήθεια του ακόμα κι αν αυτή δε συμβαδίζει με όσα επιτάσσει το ‘σύστημα΄, αλλά και για έναν άνθρωπο που έχει γερή δόση χιούμορ.

Μπορεί βέβαια εγώ να έμαθα περισσότερα για τον Ορέστη μια ημέρα σε ένα café της Αθήνας, στον κόσμο όμως έχει συστηθεί από το 2008, όταν δηλαδή κυκλοφόρησε το πρώτο του ντέμο ‘Θα πάω όταν γουστάρω’. Ακολούθησε ο πρώτος του δίσκος το 2009 με τίτλο ‘Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς’, ‘Τελευταία Ανατολή’ o δεύτεροδ το 2012 και το 2015 τον τρίτο του δίσκο ‘Θα το ‘κανα ξανά’.

Η νέα του δισκογραφική δουλειά, ‘Προσάναμμα’, αποτελείται από εννέα τραγούδια, εννέα ξεχωριστές ιστορίες αναζήτησης, αποδοχής, ωρίμανσης και λύτρωσης που εκφράζονται με δυνατές μελωδίες και αιχμηρούς στίχους.

Με αφορμή το live του στο ΙΛΙΟΝ Plus το Σάββατο 5 Μαΐου, βρήκα την ευκαιρία να του κάνω ορισμένες ερωτήσεις, περιμένοντας φυσικά τη στιγμή που θα τον ακούσω ξανά από κοντά.

Ραντεβού το Σάββατο!

1.     Από το 2015 όπου κυκλοφόρησες την τρίτη δισκογραφική δουλειά ‘Θα το ‘κανα ξανά’, τι έχει αλλάξει;

Νιώθω πολύ πιο απελευθερωμένος σε σχέση με τις εικόνες και τα στερεότυπα που είχα φτιάξει ο ίδιος για τον εαυτό μου τόσα χρόνια. Σε αυτό το δίσκο αφέθηκα περισσότερο να κάνω ότι μου βγει αδιαφορώντας για τα διάφορα εμμονικά μου σύνδρομα και τους  ψυχαναγκασμούς στους οποίους με υπέβαλαν.

2. Ο δίσκος ‘Προσάναμμα΄ είναι η τελευταία σου δισκογραφική δουλειά. Πες μας λίγα λόγια γι’αυτόν.

Το «Προσάναμμα» είναι εννέα τραγούδια σε στίχους και μουσική δική μου όπου αντιμετωπίσαμε ηχητικά το κάθε τραγούδι ξεχωριστά ανάλογα με το τι υπαγόρευε το ίδιο. Έχουμε τρία τραγούδια με παραδοσιακό χρώμα, καθαρόαιμα πόπ κομμάτια, αλλά και πιο σκοτεινά, ηλεκτρικά. Με κέντρο τη σταθερή μου μπάντα (Λεωνίδας Πετρόπουλος, Γιώργος Καρδιανός, Στέφανος Σακελλαρίου) και με την τεράστια συμβολή του Μικέ Μπίλλη στον ήχο και του Αντώνη Ζουγανέλη στην παραγωγή φτιάξαμε ένα δίσκο που είναι σίγουρα δύσκολο να τον κατατάξεις ή να τον περιγράψεις.

3. Στην παρουσίαση του δίσκου, είπες πως το τραγούδι ‘Μια κι Έξω’ γράφτηκε στην Εθνική Οδό προς Τρίπολη. Από που αντλείς έμπνευση για να βγάλεις το χαρτί και να αρχίσεις να γράφεις στίχους;

Από αυτά που συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι μου. Υπάρχει ένας παράλληλος κόσμος που ζει μόνο κάτω από το κρανίο μου. Την ώρα που παίζει η «κανονική» ζωή  αυτός ο κόσμος άλλοτε ταυτίζεται με τον έξω κι άλλοτε αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί μαζί του. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί και να γεννηθούν τραγούδια.

4. Το ‘Μικρό Κομμάτι Αγάπη’ είναι το τρίτο τραγούδι του δίσκου. Είσαι ευχαριστήμενος με τα μικρά πράγματα;

Θα το ήθελα πραγματικά αλλά το καταφέρνω πολύ δύσκολα. Έχω το αυτοάνοσο να ζητάω συνέχεια περισσότερα και πάντα να κυνηγάω κάτι. Τους ζηλεύω τους ανθρώπους που καταφέρνουν να χαίρονται εύκολα. Κάνω πάντως μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

5. Στα τραγούδια ‘Αναστενάρηδες’ και ‘Έχω Χάρτες’ ακούσαμε και παραδοσιακά όργανα. Με αφορμή το ότι αυτό συμβαίνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, πιστεύεις πως γίνεται πια μια στροφή προς την παράδοση ή είναι μια ‘μόδα’ που θα ξεφουσκώσει κάποια στιγμή;

Κάθε γενιά στην Ελλάδα, αν κοιτάξεις προς τα πίσω, θέλει να συνδεθεί με το αμιγώς ελληνικό στοιχείο αλλά με ένα δικό της τρόπο. Στην περίοδο της χούντας που ο κόσμος έπηξε στα κλαρίνα οι εικοσάχρονοι αγκάλιασαν την εκδοχή του Μαρκόπουλου για το παραδοσιακό τραγούδι με το δίσκο «Ρίζες». Στη δεκαετία του 80’ υπήρξε αναγέννηση του ρεμπέτικου και μίξη του με τον ηλεκτρικό ήχο (Νίκος Παπάζογλου). Μετά, με το Θανάση Παπακωνσταντίνου και πρόσφατα με τους Vic ή τους Θραξ Πανκς το ίδιο. Όσο και να το ξεχνάμε είναι βαριά η κληρονομιά που έχουμε στο τραγούδι. Δεν μπορείς να την αποποιηθείς κι ευτυχώς. Πολιτισμικά είναι από τα πιο σημαντικά δώρα που έχουμε.

6. Ποιο τραγούδι ξεχωρίζεις εσύ από τον δίσκο;

Το «Μια κι έξω» για τους στίχους,  τους  «Αναστενάρηδες» για τη μουσική, τα «Δαιμόνια» και το «Έπιασα τον εαυτό μου» για τη λύτρωση.

7. Σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες, τι συμβουλή θα έδινες στους νέους;

Να μην περιμένουν για να χαρούν. Να χαίρονται τη διαδικασία σε ότι κάνουν. Κι όταν νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά να το ψάχνουν. Να μην αφήνουν τίποτα να χρονίζει.

8. Τι να περιμένουμε από σένα μελλοντικά;

Ότι όποτε έχω κάτι να πω θα βγαίνω και θα το λέω και θα το δημοσιοποιώ.

9. Στις 5 Μαίου θα εμφανιστείς στο Ίλιον plus. Τι πρόκειται να ακούσουμε στο live;

Όλο τον καινούριο δίσκο με τίτλο «προσάναμμα» και επιλεγμένα τραγούδια του παρελθόντος μου.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET