ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Όλοι είμαστε ίδιοι. Γιατί να μην είμαστε κι όλοι ίσοι;

«Η πραγματική εθνότητά μας είναι το ανθρώπινο γένος» είχε πει ο Άγγλος συγγραφέας Χ. Τζ. Γουέλς κι είχε απόλυτο δίκιο. Μια ρηξικέλευθη άποψη για τα δεδομένα της εποχής του (20ος αιώνας), τα οποία, όπως φαίνεται, δεν άλλαξαν και πολύ έναν αιώνα μετά. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο της ανθρωπότητας σε θέματα […]

Default avatar

Guest Author

12 Ιανουαρίου, 2017

«Η πραγματική εθνότητά μας είναι το ανθρώπινο γένος» είχε πει ο Άγγλος συγγραφέας Χ. Τζ. Γουέλς κι είχε απόλυτο δίκιο. Μια ρηξικέλευθη άποψη για τα δεδομένα της εποχής του (20ος αιώνας), τα οποία, όπως φαίνεται, δεν άλλαξαν και πολύ έναν αιώνα μετά.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο της ανθρωπότητας σε θέματα όπως έθνος κι εθνικισμός, ισότητα, ρατσισμός, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πρόοδος. Κι αν υπάρχει, είναι αμελητέα σε σχέση με τους ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας και των επιστημών.

Καθημερινά παρακολουθούμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιθέσεις σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της επεκτατικής πολιτικής των κρατών, στο όνομα κάποιου θεού ή ακόμα και στο όνομα της ειρήνης. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι τόσο ειρωνικό. Το να πολεμάς για την ειρήνη είναι σαν να πηδάς για την παρθενιά. Αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό.

Το έθνος, τα σύνορα των κρατών, η γλώσσα, ο θεός στον οποίο πιστεύει ο καθένας μας, όλα είναι δημιουργήματα των ανθρώπων. Κανείς δεν γεννήθηκε γράφοντας στο μέτωπο του Έλληνας ή Άραβας ή Κινέζος ή έχοντας κάποιο χαρακτηριστικό που τον κάνει ανώτερο από τους άλλους. Όλοι μας γεννιόμαστε έχοντας μόνο ένα χαρακτηριστικό που μας ενώνει · είμαστε άνθρωποι. Αυτή είναι η μόνη μας εθνικότητα. Κι έχοντας αυτό στο μυαλό μας, μπορούμε να καταλάβουμε πως όλοι γεννιόμαστε ίσοι, με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ελευθερίες. Και για να σε προλάβω, πριν πεις πως έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά στην εξωτερική μας εμφάνιση, όπως π.χ. οι Ασιάτες έχουν πιο σχιστά μάτια ή κάποιοι λαοί στην Αφρική είναι μελαμψοί, θέλω να σου πω πως αυτά τα χαρακτηριστικά μάς έχουν δοθεί για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και να επιβιώσουμε στο φυσικό μας περιβάλλον. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα έδωσε η φύση στους ανθρώπους, δεν τα διαλέγει ο καθένας μόνος του. Επομένως, δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον από τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά και να του πεις πως δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με σένα, καθώς δεν ευθύνεται ο ίδιος για αυτά. Ούτως ή άλλως όμως, τα διαφορετικά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση μας δεν καθορίζουν από μόνα τους αν κάποιος είναι ανώτερος ή κατώτερος, έχει δικαιώματα ή υποχρεώσεις, πιστεύει στον ένα θεό ή στον άλλο.

Όλα αυτά είναι ταμπέλες που βάζουν οι άνθρωποι.

Εάν σου βάλω πέντε γυμνούς ανθρώπους στη σειρά τους οποίους δεν τους γνωρίζεις και σε ρωτήσω ποιος είναι άθεος, ποιος ομοφυλόφιλος, ποιος βουδιστής, ποιος Έλληνας και ποιος Τούρκος, είμαι σίγουρη πως δεν μπορείς να μου απαντήσεις. Γιατί; Γιατί δεν έχουν κανένα διακριτό στοιχείο πάνω τους.

Όλοι τους σου φαίνονται ίδιοι, γιατί όλοι τους είναι άνθρωποι.

Αφού λοιπόν, όλοι είμαστε ίδιοι, γιατί να μην είμαστε κι όλοι ίσοι;

 

OUR20s

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οι νέοι αδιαφορούν για το «πτυχίο πανεπιστημίου» – Ποια επαγγέλματα κερδίζουν έδαφος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET