ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Ετοιμάζεις βαλίτσες; Όλα όσα πρέπει να προσέξεις όταν πληρώνεις με κάρτα στις διακοπές σου!

Αν είσαι στη φάση που ετοιμάζεις βαλίτσες για διακοπές, να σου πω πρώτον ότι σε ζηλεύω πάρα πολύ και δεύτερον πως καλή είναι η διασκέδαση και η χαλάρωση, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτείς όσον αφορά τις πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.  Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζεις, μπορεί να έχεις ορισμένα οφέλη με αυτόν τον […]

Neopolis Team

17 Ιουλίου, 2018

Αν είσαι στη φάση που ετοιμάζεις βαλίτσες για διακοπές, να σου πω πρώτον ότι σε ζηλεύω πάρα πολύ και δεύτερον πως καλή είναι η διασκέδαση και η χαλάρωση, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτείς όσον αφορά τις πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. 

Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζεις, μπορεί να έχεις ορισμένα οφέλη με αυτόν τον τρόπο πληρωμής, οι πιθανότητες όμως να πέσεις θύμα απάτης καραδοκούν.

Γι’αυτό λοιπόν, πριν σαλπάρεις με την παρέα σου, ρίξε μια ματιά στην ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, για να αποφύγεις τυχόν λάθη στις καλοκαιρινές διακοπές που θα σου κοστίσουν ακριβά. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Τι θα πρέπει να προσέχουμε γενικά, κατά τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές:

♦ Δεν πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές, σε χώρους όπως internet cafe, καφετέριες και βιβλιοθήκες. Στους χώρους αυτούς, είναι δυνατή η τοποθέτηση – ενεργοποίηση ειδικού λογισμικού (keyloggers ή spywares) από επιτήδειους, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν τα προσωπικά μας δεδομένα και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε παράνομες συναλλαγές.

♦ Όταν πραγματοποιούμε συναλλαγές από τον υπολογιστή μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (firewall, antivirus, antispyware κ.λπ.), τα οποία πρέπει να είναι πρόσφατα ενημερωμένα (update).

Να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.

♦ Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές-συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).

♦ Να επαληθεύουμε ότι στις ιστοσελίδες όπου πληκτρολογούμε τα δεδομένα μας, αναγράφεται το πρωτόκολλο HTTPS.

♦ Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή, μέσω μιας ιστοσελίδας, να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e- shop) ή την εταιρία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση.

♦ Πάντα να διατηρούμε στον υπολογιστή μας ή να εκτυπώνουμε τις αποδείξεις από τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

♦ Να είμαστε βέβαιοι ότι οι κωδικοί μας, οι αριθμοί των καρτών μας (χρεωστικών-πιστωτικών) και άλλα προσωπικά στοιχεία μας, είναι διασφαλισμένα επαρκώς, ώστε να μη μπορεί κάποιος να τα υποκλέψει ή να τα απομνημονεύσει.

♦ Να φροντίζουμε να αλλάζουμε τους κωδικούς μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και αυτοί να αποτελούνται από συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμούς και σύμβολα.

♦ Προτείνεται η χρήση προπληρωμένης κάρτας, για την πραγματοποίηση των αντίστοιχων συναλλαγών. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα για μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων από την υποτιθέμενη τιμή μιας απατηλής κράτησης/συναλλαγής.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε στις συναλλαγές μας αναφορικά με κρατήσεις:

Δεν πληρώνουμε προκαταβολικά σε εταιρία, τουριστικό γραφείο ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με παρεμφερές αντικείμενο, την οποία δε γνωρίζουμε.

♦ Να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για το πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.

♦ Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.

♦ Να προσέχουμε, ιδιαιτέρως, όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Πώς να προστατεύσουμε τις συναλλαγές μας μέσω κινητού τηλεφώνου:

♦ Να διατηρούμε το λογισμικό προστασίας του κινητού μας τηλεφώνου επικαιροποιημένο και όλες τις συσκευές που συνδέονται με αυτό προφυλαγμένες από κακόβουλες επιθέσεις και ιούς.

♦ Να χρησιμοποιούμε «ισχυρό» κωδικό, προκειμένου να κλειδώνει τη συσκευή του κινητού μας τηλεφώνου.

♦ Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση σχετικών εφαρμογών, να τις μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή.

♦ Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα Wi-Fi Hotspot δίκτυα, στα οποία συνδεόμαστε με το κινητό μας τηλέφωνο.

♦ Σε περίπτωση που γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων από άγνωστο αποστολέα, να μην ανταποκρινόμαστε.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους εξής τρόπους:

→  Τηλεφωνικά στον αριθμό: 11188

→ Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

→ Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Android: Feelsafe E-Commerce

→ Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalert

→ Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Οδηγό του Πολίτη», μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), προκειμένου να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησης τους.

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

«Ψηφιακό Vegas»: Η Άνοδος των Αμερικανικών Διαδικτυακών Καζίνο στην Εποχή του Διαδικτύου

Είναι viral

Τύπος γυρίζει το ‘ZARI’ στην Αρεόπολη και αποθεώνεται περισσότερο κι από το ορίτζιναλ!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

UEFA Euro 2024: AXE, Dove Men+Care & Ultrex σύμμαχοι περιποίησης στη μεγαλύτερη γιορτή ποδοσφαίρου!

Είναι viral

Φοιτητής Πληροφορικής έστειλε 500 αιτήσεις για πρακτική για να τον δεχθούν σε μία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET