Έρευνες λένε

Οι νέοι στην Ελλάδα μαγειρεύουν το λιγότερο παγκοσμίως, δε θα το διαψεύσουμε!

Γιατί να μαγειρέψεις αν έχεις τα ταπεράκια της μαμάς;

Neopolis Team

18 Οκτωβρίου, 2022

Δε θέλαμε να μας κάνουμε expose έτσι, αλλά είμαστε μεγάλοι αχαΐρευτοι! Και δεν το λέει ο Σνικ, αλλά έρευνα που διεξήχθη και απέδειξε ότι οι νέοι στη χώρα μας μαγειρεύουν το λιγότερο σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα βέβαια, τρώμε και τα περισσότερα σπιτικά μαγειρεμένα βραδινά γεύματα (4,5 ανά εβδομάδα). Guess what. Ταπεράκια από τη μαμά λέγονται!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Cookpad, ένας Έλληνας νέος ηλικίας 15-24 ετών μαγειρεύει μόλις 3,2 γεύματα ανά εβδομάδα, με τον μέσο όρο της γενιάς αυτής να είναι τα 5,3. Κάπως έτσι, κερδίζουμε την τελευταία θέση και γινόμαστε κι επισήμως ανεπρόκοποι .

Για να καταλάβετε πόσο μικρή είναι η απόδοσή μας (40% χαμηλότερη από τον μέσο όρο), στη Λιθουανία η Gen Z φτιάχνει 8,1 γεύματα ανά εβδομάδα, στη Μεγάλη Βρετανία 7,6 γεύματα και στη Γερμανία 7,5 γεύματα – δηλαδή τουλάχιστον τέσσερα γεύματα περισσότερα απ’ ό,τι εμείς. Να αναφέρουμε απλά ότι καμία από τις αναφερθείσες χώρες δεν έχει σουβλάκι.

Τα πράγματα εντωμεταξύ ήταν ακόμα χειρότερα το 2018, όπου οι ίδιες ηλικίες παρασκεύαζαν μόνο 2,7 γεύματα την εβδομάδα. Ας μείνουμε λοιπόν στην αύξηση της τάξης του 19% μέσα σε τέσσερα χρόνια. 

Οι άντρες μαγειρεύουν πλέον δυο φορές περισσότερο απ’ ό,τι 4 χρόνια πριν 

Ταυτόχρονα, η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνδρες στην Ελλάδα έχουν αυξήσει σημαντικά τη συχνότητα προετοιμασίας γευμάτων στο σπίτι, φτάνοντας πλέον τα 3,3 γεύματα/εβδομάδα, σε σύγκριση με τα 1,6 γεύματα το 2018, σημειώνοντας αύξηση που φτάνει το 106%. Και πάλι, δε φτάνουν τον μέσο όρο που είναι 4,7 γεύματα/εβδομάδα, από 3,9 που ήταν τέσσερα χρόνια πριν.

Οι γυναίκες από την άλλη, συνεχίζουν να ετοιμάζουν την πλειοψηφία των γευμάτων (7 κατά μέσο όρο), γεγονός που δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2018, όπου μαγείρευαν 6,9.

Προς έκπληξη κανενός λοιπόν, η Ελλάδα δε βρίσκεται στο top10 των χωρών με το μικρότερο χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά στο μαγείρεμα, αφού αυτό ανέρχεται στα 3,7 γεύματα. At least, είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες φτιάχνουν 4 γεύματα περισσότερα απ’ ό,τι οι άντρες.

6η παγκοσμίως η Ελλάδα στο μεσημεριανό μαγείρεμα

Η έρευνα επιβεβαιώνει ακόμα τη σημασία του μεσημεριανού τραπεζιού για τον Έλληνα, κατατάσσοντας τη χώρα στο #6 όσο αφορά τα μεσημεριανά γεύματα (3,2). Γενικά ωστόσο, οι Έλληνες υστερούν αρκετά σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους στο σπιτικό μαγείρεμα και φαγητό, με τον μέσο όρο ανέρχεται στα 7,8 στη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι επίσης, τρώνε κατά μέσο όρο 10,7 γεύματα στο σπίτι, 1,5 περισσότερα απ’ ό,τι οι Έλληνες δηλαδή.

Το 30% των Ελλήνων δε μαγειρεύει μεσημεριανό στο σπίτι σε μια μέση εβδομάδα, ενώ παράλληλα ο αριθμός των γευμάτων που μαγειρεύονται στο σπίτι στις πόλεις και τις αστικές περιοχές έχει αυξηθεί κατά 21% σε σύγκριση με το 2018, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3,3 μεσημεριανά γεύματα εβδομαδιαία. Στις αγροτικές περιοχές από την άλλη, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 2,9 σπιτικά μαγειρεμένα μεσημεριανά γεύματα ανά εβδομάδα.

Τέλος, οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολία με το εισόδημά τους είναι κι εκείνες που μαγειρεύουν περισσότερο το μεσημέρι (3,4 μέρες την εβδομάδα), αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με το 2018.

Η Στέλλα Τσάλα, Country Manager της Cookpad στην Ελλάδα, δηλώνει:

Παρόλο που οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα της αγοράς τροφίμων και της μαγειρικής στο σπίτι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στο μαγείρεμα στο σπίτι μεταξύ ανδρών, που ουσιαστικά μεταφράζεται ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι νέοι Έλληνες μεταξύ 15-24 ετών δε μαγειρεύουν τόσο σε σύγκριση με τους νέους στις γειτονικές χώρες. Θα πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς να ετοιμάζουν σπιτικό φαγητό, όχι μόνο για τον άμεσο θετικό αντίκτυπο που θα έχει στη διατροφή τους, αλλά και για το καλό της κοινότητας που ζουν και του πλανήτη συνολικά στο μέλλον. Χαιρόμαστε για τον καθένα που επιλέγει να μαγειρέψει περισσότερο και να μοιραστεί τη γνώση του, καθώς έτσι βοηθάμε τους άλλους να μπουν στην κουζίνα, και να απολαύσουν κάτι που τελικά μας ενώνει όλους…το φαγητό.

Τέλος, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρα Φαγητού, η Cookpad θα διοργανώσει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ, την φιλανθρωπική εκδήλωση #ΕπιλέγωΝαΜαγειρεύω μαζί με την κοινωνική κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος. Μαζί με την Cookpad, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας, «Ο Άλλος Άνθρωπος» και η κοινότητα της Cookpad στην Ελλάδα, θα μαγειρέψουν και θα μοιράσουν φαγητό σε 500 συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς επιλέγουμε να μαγειρέψουμε για όλους.


Φωτογραφία από Kamaji Ogino

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET