ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Μαζέψαμε τις 10 βασικές ανασφάλειες του 20χρονου στην εποχή μας. Συμφωνείς;

Κάθε ηλικία και κάθε φύλο έχουν τις δικές τους ανασφάλειες. Δεν είναι αμαρτία να παραδεχτούμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και να προσπαθήσει να το καταπολεμήσει ο καθένας με τον εαυτό του. Άλλωστε, αν ντρεπόμαστε να πούμε την αλήθεια δεν πρόκειται να προχωρήσουμε ποτέ το βήμα παρακάτω. Οι ανασφάλειες που έχει ένας μαθητής είναι εντελώς διαφορετικές […]

Νότης Κουτσούκος

24 Μαρτίου, 2016

Κάθε ηλικία και κάθε φύλο έχουν τις δικές τους ανασφάλειες. Δεν είναι αμαρτία να παραδεχτούμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και να προσπαθήσει να το καταπολεμήσει ο καθένας με τον εαυτό του. Άλλωστε, αν ντρεπόμαστε να πούμε την αλήθεια δεν πρόκειται να προχωρήσουμε ποτέ το βήμα παρακάτω.

Οι ανασφάλειες που έχει ένας μαθητής είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του φοιτητή, μετέπειτα του εργαζόμενου και γονιού και στη συνέχεια του συνταξιούχου. Εγώ θα ασχοληθώ με αυτές που έχει ένας νέος άντρας, κοντά στα 20 του χρόνια καθώς για αυτό το γκρουπ μπορώ να μιλήσω με την περισσότερη σιγουριά και εμπειρική γνώση. Ανήκω σε αυτό το γκρουπ, συναναστρέφομαι με άτομα αυτού του γκρουπ και παραθέτω τις 10 κυριότερες ανασφάλειες που έχω διαπιστώσει:

1. Εμφάνιση

Είναι μεγάλο ψέμα αυτό που λένε ότι οι άντρες δεν ασχολούνται με την εμφάνισή τους. Απλά δεν το δείχνουν τόσο έντονα όσο οι γυναίκες και δίνεται αυτή η εντύπωση. Σας βεβαιώνω όμως ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από τη μία, θα ακούσετε πολλούς να καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκαν με ύψος κάτω του 1.80, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της «καράφλας» και τώρα τελευταία, με τόσους κλαρινογαμπρούς να κυκλοφορούν ελεύθεροι, υπάρχει το παράπονο «Γιατί δεν έχω αρκετά πυκνό και εντυπωσιακό μούσι;»… Από την άλλη, υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης που είναι στα χέρια του καθενός και όχι στη γενετική του προδιάθεση. Και μιλάω για το σώμα, τους κοιλιακούς και τα μούσκουλα γενικότερα. Άλλωστε, αν ίσχυε πως οι άντρες δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, θα ήταν γεμάτα τα γυμναστήρια μέχρι τις 12 τη νύχτα;

2. Σεξουαλικές επιδόσεις

Δεν ήξερα ποια από τις δύο ανασφάλειες να βάλω πρώτη οπότε τις τοποθέτησα με αλφαβητική σειρά. Κάθε άντρας που σέβεται τον εαυτό του έχει άγχος για τις επιδόσεις του στο κρεβάτι. Για κάποιο λόγο, περισσότερο από την πράξη αυτή καθαυτή, μας ικανοποιεί η ιδέα ότι η γυναίκα θα βγει και θα διαδίδει με ντουντούκα πόσο καλοί ήμασταν την προηγούμενη νύχτα. Απευθύνομαι στις κυρίες που παραπονιούνται ότι κοιτάμε μονάχα την πάρτη μας. Τι λέτε ωρέ;!

Προσοχή, ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε όλους όσοι μετρούσαν τα …προσόντα τους με χάρακες και μοιρογνωμόνια. Όσοι το αρνούνται ας …μην κάνουν like στο άρθρο!

3. Επαγγελματική αποκατάσταση και χρήματα

Στα πρότυπα του σύγχρονου δυτικού κόσμου, ο πετυχημένος άντρας είναι τουλάχιστον διευθυντής σε μία πολυεθνική εταιρεία και κάθε μήνα ο τραπεζικός του λογαριασμός αυξάνεται με 4 μηδενικά το λιγότερο. Ε, όταν σου προβάλλουν τέτοιες καταστάσεις δε γίνεται να έχεις μικρότερες απαιτήσεις από τον εαυτό σου και να συμβιβάζεσαι με τα νορμάλ δεδομένα της κοινωνίας μας. Για αυτό και σχεδόν όλοι έχουν τη συγκεκριμένη ανασφάλεια. Τις ίδιες περίπου ρίζες, έχει και το μεγάλο άγχος όλων μας, να μη βρούμε κοπέλα η οποία θα έχει πιο βαθιά τσέπη από εμάς. Ποιος αντέχει τέτοια ντροπή…!

4. Δημοφιλία και δημοτικότητα

Όταν στις δημοτικές εκλογές, 1 στους 30 πολίτες (αυτό λένε τα στατιστικά) κατεβαίνει για δημοτικός σύμβουλος, καταλαβαίνετε πόση ανάγκη έχουμε να είμαστε «famous». Αν δε με πιστεύετε, θυμηθείτε τι έκαναν όλα τα αγόρια στις εκλογές του 15μελούς σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τα πράγματα άλλαξαν σε κάτι λιγότερο από 10 χρόνια;

5. Ο πρώην

Εδώ κι αν τίθεται θέμα ανασφάλειας. Αγαπητές γυναίκες, παρακαλείσθε θερμά να μη μιλάτε για τους πρώην σας μπροστά στους νυν. Τους παίρνετε τον ύπνο ρε παιδί μου. Άπαξ και το κάνετε, μετά ο φίλος σας θα μπει σε μία συνεχόμενη σύγκριση και άτυπη μονομαχία μαζί του. Θα ξεχάσει οποιονδήποτε άλλο στόχο του και θα προσπαθεί συνεχώς να γίνει καλύτερος από το πρώην σας. Και σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί να νομίζετε πως θα βγείτε κερδισμένες έτσι, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Καμία γυναίκα του κόσμου δε θέλει να έχει δίπλα της έναν άντρα ανασφαλή κι αβέβαιο για τον εαυτό του.

6. Κολλητοί

Μία ακόμη πολύ συχνή ανασφάλεια που έχουμε εμείς οι άντρες είναι η σύγκριση με τους κολλητούς μας. Εμφανισιακά και όχι μόνο, φοβόμαστε ότι οι κοντινοί μας φίλοι είναι καλύτεροι και περισσότερο αποδεκτοί. Ειδικά, αν αυτό επιβεβαιώνεται από τις αντιδράσεις των γύρω μας, τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα κι επικίνδυνα. Δύσκολα γιατί η ψυχολογία μας καταρρακώνεται μέρα με τη μέρα, επικίνδυνα γιατί είναι πολλές οι φιλίες που έχουν καταστραφεί για έναν τόσο ασήμαντο λόγο. Οι πραγματικοί φίλοι είναι εκεί για εσάς επειδή σας αγαπούν και αυτό έχει σημασία. Δεν τίθεται καν ζήτημα, καλύτερου ή χειρότερου…

7. Μόρφωση

Κάτι τέτοια τα έχουμε ζήσει ξανά και ξανά οπότε σιγά σιγά μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Όλα ξεκίνησαν με το lower. Θυμάμαι πολλούς φίλους μου, να ντρέπονται να παραδεχτούν ότι δεν κατάφεραν να το πάρουν. Στις ακραίες καταστάσεις, θυμάμαι και κάποιους που δεν έλεγαν ότι πήραν το Michigan γιατί κάποιοι έδιναν το Cambridge (πρέπει να γράψω άρθρο για αυτές τις δύο μαλακίες που στοιχείωσαν τα παιδικά μας χρόνια!). Το αστείο συνεχίστηκε με τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τη βαθμολογία του καθενός και τώρα έχουμε περάσει στη φάση του πτυχίου, του βαθμού αλλά και των μεταπτυχιακών που έχει ο καθένας στα χέρια του. Λες κι ένα χαρτί κάνει τον άνθρωπο…

8. Σύγκριση με τον πατέρα

Υπάρχουν δύο ειδών άντρες. Αυτοί που ο πατέρας τους είναι παράδειγμα προς μίμηση. Που ακούνε συνεχώς πόσο καλός ήταν στα νιάτα του, πόσο άξιος επαγγελματίας είναι και πόσο σουπερ μπαμπάς υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια. Βγαίνεις έξω και όλοι σε γνωρίζουν σαν το γιο του τάδε. Ε, αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνεις καλύτερος από τον πατέρα σου και φοβάσαι ότι δε θα τα καταφέρεις στο τέλος. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί, που ο πατέρας τους είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Που φοβούνται κάθε στιγμή, μήπως μαθευτεί τίνος γιος είναι. Προσωπικά, θεωρώ μέγα λάθος και την πρώτη κατηγορία και τη δεύτερη. Ο πατέρας μας είναι πατέρας μας. Σίγουρα μας αγαπάει, σίγουρα ενδιαφέρεται για εμάς και το καλό μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε σε μία κόντρα μαζί του. Είναι βέβαιο πως θα βγούμε χαμένοι, και οι δύο και η σχέση μεταξύ μας.

9. Social Media

Εδώ, τα πράγματα θυμίζουν πολύ το «4» και τα περί δημοτικότητας. Για κάποιους ανεξήγητους λόγους, έχουμε την εντύπωση ότι η προσωπικότητά μας μετριέται σε likes και retweets. Έτσι, μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε πράγματα που δε μας αρέσουν και δε μας εκπροσωπούν μόνο και μόνο για να καλύψουμε την ανασφάλειά μας για την έντονη και πετυχημένοι παρουσία μας στο ρεύμα των social media. Καλό και χρυσό το facebook αλλά σε αυτή την περίπτωση έχει καταστρέψει ανθρώπους δυστυχώς…

10. Πιο έξυπνη κοπέλα

Θα κλείσω με μία ανασφάλεια που πολλοί από εμάς έχουν αλλά ελάχιστοι παραδέχονται. Προφανώς, προέρχεται από τα κατάλοιπα των προηγούμενων ετών και είναι άκρως σεξιστικό, αλλά όλοι οι άντρες φοβούνται μη τυχόν και η κοπέλα τους ή η σύντροφός τους είναι πιο έξυπνη. Στα μάτια μας είναι κάτι σαν «προσβολή» και δεν το αντέχουμε προσπαθώντας συνεχώς να βγαίνουμε από πάνω. Εν τέλει, όχι μόνο από κάτω παραμένουμε, αλλά καταφέρνουμε να χάσουμε κι έναν άνθρωπο που πιθανώς να μας αγαπούμε πραγματικά πολύ. Αξίζει κύριοι;

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET