BINGE WATCHING

Όσα πρέπει να ξέρεις προτού πατήσεις play στο ‘Obi-Wan Kenobi’ του Disney+!

Hello there, Star Wars fans!

Γεωργία Σιμιτζή

28 Ιουλίου, 2022

[sponsored]

Το Disney+ ήρθε επιτέλους στην Ελλάδα. Μετά από μήνες αναμονής, έχουμε στα χέρια μας τις σειρές και τις ταινίες που είχαμε βάλει στο μάτι! Ο απίστευτος κόσμος του Star Wars δεν αποτελεί εξαίρεση: ‘May the force be with you’ κι ένα δάκρυ κυλάει.

Το άκουσα πρώτη φορά από τον Obi-Wan Kenobi και ανυπομονώ να το ξανακούσω στην ομώνυμη σειρά. 

Όχι να φανούμε καμένοι, αλλά η ανακοίνωση της σειράς έδωσε νόημα στη ζωή μας. Εισχωρείς διαφορετικά στο σύμπαν του Star Wars και ταυτόχρονα κάνεις ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, καθώς έχουμε ίδιο Obi-Wan και Darth Vader! Οι ηθοποιοί Ewan McGregor και Hayden Christensen επιστρέφουν στα κοστούμια τους πηγαίνοντάς μας στον καιρό των prequel – εποχές που θυμάμαι λες και ήταν χθες, ενώ ήμουν 6 χρονών!

H πρωτότυπη σειρά 6 επεισοδίων Obi-Wan Kenobi είναι αναμφισβήτητα το πιο πολυαναμενόμενο πρότζεκτ Star Wars μετά το ‘The Force Awakens’. Τα τρέιλερ επιβεβαίωσαν την εμφάνιση αρκετών χαρακτήρων και τοποθεσιών που είναι γνωστά στους θαυμαστές που έχουν παρακολουθήσει τις σειρές κινουμένων σχεδίων ή έχουν διαβάσει τα κόμικς ή έχουν παίξει τα βιντεοπαιχνίδια. Αλλά αν συμβαδίζεις με τις ταινίες και τις live action σειρές, δε θέλω να μείνεις στο σκοτάδι.

Πάμε λοιπόν σε ένα γρήγορο «μάθημα» για να είσαι πανέτοιμ@ προτού πατήσεις play στο Obi-Wan Kenobi του Disney+.

1. Το Obi-Wan Kenobi διαδραματίζεται στο μέσο της διαδρομής μεταξύ του επεισοδίου III και του επεισοδίου IV

Στο τέλος του Επεισοδίου ΙΙΙ, γνωστό και ως Revenge of the Sith, ο Obi-Wan άφησε έναν Anakin δολοφονικό, ευθυγραμμισμένο με το Dark Side στο Mustafar και έφερε τον Luke Skywalker στη θετή οικογένειά του στο Tattooine για φύλαξη. Αυτή η ταινία βγήκε τον Μάιο του 2005, δηλαδή πριν από 17 χρόνια.

Όμως, σύμφωνα με το επίσημο site του Star Wars, στη σειρά δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις που λαμβάνουν 17 χρόνια αργότερα, αλλά μια δεκαετία μετά την πτώση της Δημοκρατίας και τη μοιραία στροφή του Anakin στον Darth Vader. Σε nerd-speak, το Kenobi πρόκειται να πραγματοποιηθεί γύρω στο έτος 9 BBY, αφού το ‘Revenge of the Sith’ είναι στο 19 BBY. Το ‘A New Hope’, η τέταρτη ταινία Star Wars (και η τελευταία εμφάνιση του Obi-Wan Kenobi ως χαρακτήρα), διαδραματίζεται εννέα χρόνια αργότερα, στο 0 BBY/ABY.

2. Ο Obi-Wan Kenobi ήταν κύριος στο τάγμα των Jedi

Ο Obi-Wan Kenobi είναι κεντρικός χαρακτήρας τόσο στην αρχική τριλογία ‘Star Wars’ όσο και στην τριλογία prequel.

Στην τριλογία του prequel αποτελεί μέλος του Τάγματος των Τζεντάι, μιας ηρωικής οργάνωσης στο σύμπαν του «Πόλεμος των Άστρων» που τηρούσε την ελαφριά πλευρά της δύναμης. Η δύναμη είναι μια ειδική ενέργεια που ρέει μέσα από όλα τα έμβια όντα και μπορεί να βοηθήσει ή να διαφθείρει τους ανθρώπους. 

Στην πρώτη ταινία prequel, ‘The Phantom Menace’, ο Obi-Wan ξεκινά ως padawan, μαθητευόμενος, του δάσκαλου Jedi Qui-Gon Jinn. Ωστόσο, μετά το θάνατο του κυρίου του κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης στον πλανήτη Naboo, ο Obi-Wan έγινε Ιππότης Τζεντάι.

Στην τρίτη ταινία prequel, ‘Revenge of the Sith’, ο Όμπι-Ουάν προήχθη στον βαθμό του κυρίου, τον υψηλότερο βαθμό στο Τάγμα των Τζεντάι. Ήταν επίσης μέλος του Συμβουλίου των Τζεντάι, των ηγετών του Τάγματος των Τζεντάι.

3. Ο Obi-Wan εκπαίδευσε τον Anakin Skywalker προτού στραφεί στη σκοτεινή πλευρά

Η τριλογία prequel εξηγεί επίσης την προέλευση του πιο διάσημου κακού του ‘Star Wars’, Darth Vader. Προτού γίνει ο Άρχοντας των Σιθ – η αντίθεση των Τζεντάι, που χρησιμοποιούν τη σκοτεινή πλευρά της δύναμης – ο Vader ήταν ένας σκλάβος των Tatooine, ονόματι Anakin Skywalker. 

Στο ‘The Phantom Menace’, ο Qui-Gon και ο Obi-Wan τον συναντούν όταν βρίσκονται αποκλεισμένοι στο Tatooine και τον ελευθερώνουν από τον δεσμοφύλακά του. Αφού πεθάνει ο Qui-Gon, ο Obi-Wan αναλαμβάνει την αποστολή του κυρίου του να εκπαιδεύσει τον Anakin, επειδή και οι δύο πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ο μυθικός εκλεκτός που θα φέρει ισορροπία στη δύναμη.

Ο Anakin είναι ο padawan του Obi-Wan στη δεύτερη ταινία prequel, ‘Attack of the Clones’, μέχρι ο Anakin να πάρει το βαθμό του Jedi Knight στο τέλος της ταινίας.

4. Τι κάνει τώρα ο Darth Vader;

Σαν σπασμένη βελόνα, ένας villan προσπαθεί να εξαφανίσει τα καλά παιδιά. Στόχος του Darth Vader είναι ο αφανισμός κυρίως τον Kenobi, επειδή αντιπροσωπεύει την αντίθεση στην εξουσία του. Επιπλέον, έχει μια προσωπική βεντέτα μαζί του (πιστεύει ότι ο Kenobi έκανε τη γυναίκα του να τον μισήσει)

5. Η εκτέλεση του Order 66!

Φυσικά, ο καταλύτης που καθορίζει τα γεγονότα του ‘Obi-Wan Kenobi’ είναι η εκτέλεση του Order 66. Αυτό το άκρως απόρρητο πρωτόκολλο εφαρμόστηκε από τον Sheev Palpatine, AKA Darth Sidious, διεκδικώντας όλους τους προδότες Jedi και διατάζοντας τους κλώνους για την εξάλειψή τους. 

Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός οδήγησε στην πτώση του Τάγματος των Jedi και στην απώλεια πολλών Jedi, αλλά ο Obi-Wan και ο Δάσκαλος Yoda είναι από τους πολλούς που επέζησαν και κράτησαν χαμηλό προφίλ. Φυσικά, η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία κυρίευσε τον γαλαξία για πολλά χρόνια μέχρι το θάνατο του Palpatine στο Return of the Jedi. Η σειρά πιθανότατα θα παρουσιάσει την κορύφωση της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πριν από το A New Hope.

6. Ο Owen και η Beru Lars υιοθέτησαν τον Luke Skywalker

Ενώ οι Obi-Wan και Darth Vader είναι οι εξέχοντες πρωταγωνιστές του ‘Obi-Wan Kenobi’, η σειρά δείχνει περισσότερους χαρακτήρες απ’ ό,τι στις τριλογίες prequel. Ένας από αυτούς είναι ο θείος του Luke και ο θετός αδερφός του Anakin, Owen Lars.

Στο ‘Revenge of the Sith’, ο Owen και η Beru Lars υιοθέτησαν τον Luke Skywalker μετά την παράδοση του από τον Obi-Wan στο Tatooine. Φυσικά, δεν είναι γνωστά πολλά για τη ζωή της οικογένειας Lars μετά την κυριαρχία της Αυτοκρατορίας, αλλά τα τρέιλερ του ‘Obi-Wan Kenobi’ αποκάλυψαν ότι ο Owen Lars θα είναι ένας σημαντικός χαρακτήρας. Η σειρά θα εμβαθύνει περισσότερο στην ιστορία του, στην ανατροφή του Λουκ σαν γιο του και στις διαφωνίες με τον πρωταγωνιστή σχετικά με την εκπαίδευσή του ως Jedi.

7. Θα έρθει σε επικοινωνία ο Obi-Wan με τον Qui-Gon Jinn;

Ενώ μιλάμε για γνωστά πρόσωπα, υπάρχει ένα που ελπίζω να δω, αν και μπαίνουμε σε λειτουργία εικασιών τώρα. Στο τέλος του ‘The revenge of the Sith’ ίσως θυμάσαι πως ο Yoda είπε στον Obi-Wan ότι μπορεί να μάθει να επικοινωνεί με τον πρώην αφέντη του Qui-Gon Jinn μέσω του κάτω κόσμου της δύναμης. Στη σειρά ‘Clone War’ είδαμε πώς ο Qui-Gon έμαθε να διατηρεί τη συνείδησή του στη δύναμη μετά τον θάνατο. Σε εκείνο το σημείο ήταν απλώς μια φωνή, αλλά η ιστορία ‘Master and Apprentice’ της Claudia Gray μας έδειξε ότι με τον καιρό έμαθε να γίνεται και ορατός. Fingers crossed να δούμε τον Liam Neeson να επαναλαμβάνει τον ρόλο του!

Μπορώ να δω πώς αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στο ταξίδι του Obi-Wan. Μερικές από τις παλιές ιστορίες μύθων του Star Wars μας έχουν πει για τις προσπάθειες του Kenobi να μιλήσει με τον Qui-Gon και νομίζω ότι αξίζει να το εξερευνήσουμε ξανά στην οθόνη. Εάν ο Obi-Wan είναι ανισόρροπος στη δύναμη, η συζήτηση με κάποιον που έχει γίνει ένα με τη δύναμη θα ήταν πιθανώς μια πρόκληση. Έτσι, θα ξαναβρεί αυτή την ισορροπία μέσα του.

8. Οι κύριοι κακοί της σειράς είναι οι Inquisitors!

Σαφώς από τα τρέιλερ, οι μεγαλύτεροι εχθροί του Obi-Wan είναι οι Inquisitors, επομένως μια γενική γνώση είναι απαραίτητη. Οι Inquisitors είναι μια ομάδα πρακτόρων ευαίσθητων στη δύναμη, που εργάζονται για τη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία και επιχειρούν να βρουν όποιον Jedi επέζησε το πρωτόκολλο Order 66. Ακόμη και ορισμένοι σκληροί θαυμαστές του Star Wars γνωρίζουν ότι πολλοί Sith Inquisitors ήταν κάποτε πρώην Jedi.

Μεγάλο μέρος της οργάνωσης αυτής προέρχεται από το ‘Star Wars: Rebels’, το οποίο παρουσιάζει επίσης τον αρχηγό τους, The Grand Inquisitor, ο οποίος κυνήγησε τους επαναστάτες Kanan Jarrus και Ezra Bridger. Φυσικά, η σειρά Disney+ βουτάει βαθύτερα στην ιστορία τους και τη σύγκρουσή τους με τον Obi-Wan.

9. Ποια είναι η Third Sister Inquisitor Reva;

Από το τρέιλερ καταλαβαίνουμε πως οι Inquisitors θα μας βγάλουν την πίστη! Η εισαγωγή και η δυνατή παρουσία της Third Sister Inquisitor Reva δεν είναι τυχαία. Ο ρόλος της είναι σημαντικός και το μίσος της για τους Jedi τροφοδοτείται από τον ίδιο τον Obi-Wan. 

Η Reva Sevander (Moses Ingram) ήταν μια ανθρώπινη γυναίκα ευαίσθητη στη Δύναμη, που υπηρετεί ως μέλος του Inquisitorius με τον τίτλο της Τρίτης Αδελφής κατά την πρώιμη βασιλεία της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Περιμένουμε να δούμε προς τι όλο αυτό το μίσος για τον πρωταγωνιστή μας. 

10. Τι απέγινε η Leia Skywalker;

Οι περισσότεροι Jedi σκοτώθηκαν στο Order 66, όπως είπαμε. Αλλά κάποιοι, μεταξύ των οποίων ο Yoda και ο Obi-Wan, επέζησαν και κρύφτηκαν, όπως και ο σύμμαχος του Kenobi, Γερουσιαστής Bail Organa (Jimmy Smits). Πριν πεθάνει, η σύζυγος του Anakin, Padmé (Natalie Portman) γέννησε επίσης δίδυμα, τον Luke και τη Leia. Ο Bail υιοθέτησε τη Leia και την πήγε στο σπίτι στο Alderaan. 

Σίγουρα ξέρουμε ότι θα δούμε τον Luke Skywalker, αλλά για την Leia υπάρχει ένα μυστήριο. Από τις ταινίες γνωρίζουμε ότι η Leia είναι ατρόμητη, πεισματάρα και σοφή πριγκίπισσα της καρδιάς μας. Ελπίζουμε να τη δούμε στη μίνι σειρά, όπου ακόμα και 10 χρονών, περιμένουμε να έχει το ίδιο spirit με αυτό που τη γνωρίσαμε. 

Τώρα που στα θύμισα, ήρθε η ώρα να πατήσεις play και να δεις την πρωτότυπη σειρά 6 επεισοδίων Obi-Wan Kenobi στο Disney+!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.disneyplus.com

FUN ZONE

Μουσική

TΙΜΕ: Η Taylor Swift είναι η πρώτη γυναίκα που βγαίνει «Πρόσωπο της Χρονιάς» για 2η φορά!

BINGE WATCHING

Ο ‘Kevin’ απέκτησε αστέρι στο Walk of Fame και η «μαμά» του ήταν εκεί να τον καμαρώσει!

BINGE WATCHING

Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα είναι ο ελληνικός κινηματογράφος στα καλύτερά του!

PLACES TO BE

Horror Things: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ τρόμου επιστρέφει για 6 μοναδικές παραστάσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET