ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ο καφές κάνει καλό | Μύθος ή αλήθεια τελικά;

Καφές. Το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και κυρίως νέων, με αυξημένους ρυθμούς καθημερινότητας. Πολλοί είναι εκείνοι, που σηκώνονται από το κρεβάτι τους κάθε πρωί, με μοναδικό κίνητρο τη μυρωδιά και τη γεύση που αναδύεται από την λατρεμένη τους κούπα. Τι επίδραση έχει όμως, το συγκεκριμένο ρόφημα στον οργανισμό μας; Ο καφές κάνει καλό στην […]

Νότης Κουτσούκος

23 Φεβρουαρίου, 2016

Καφές. Το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και κυρίως νέων, με αυξημένους ρυθμούς καθημερινότητας. Πολλοί είναι εκείνοι, που σηκώνονται από το κρεβάτι τους κάθε πρωί, με μοναδικό κίνητρο τη μυρωδιά και τη γεύση που αναδύεται από την λατρεμένη τους κούπα. Τι επίδραση έχει όμως, το συγκεκριμένο ρόφημα στον οργανισμό μας; Ο καφές κάνει καλό στην υγεία ή βλάπτει όπως υποστηρίζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού; Πόσο καφέ πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα και ποιες ώρες;

Σε αυτά τα ερωτήματα, φιλοδοξώ να απαντήσω μέσω του παρόντος άρθρου και μετά από σχετική έρευνα που έκανα σε sites ιατρικής φύσεως κι όχι μόνο, του παγκοσμίου δικτύου.

Αρχικά, να πούμε πως πέρα από τη γεύση, οι υποστηρικτές του καφέ τον αντιμετωπίζουν ως ένα διεγερτικό ρόφημα που τους βοηθά στο ξύπνημα, ως αντιοξειδωτικό αλλά κι ως το καλύτερο αγχολυτικό που μας προσφέρει η φύση.

Αντίθετα, οι πολέμιοι του καφέ, τον βλέπουν ως την βασικότερη αιτία των αϋπνιών, της αυξημένης πίεσης του αίματος, των ταχυκαρδιών κι όχι μόνο…

Τι ισχύει πραγματικά όμως; Ως συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια εντοπίζεται κάπου στη μέση. Άλλωστε, δε γίνεται να πέφτουν τόσο έξω και οι μεν και οι δε.

Τρεις δόσεις σκέτο καφέ την ημέρα, είναι το ιδανικό

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 25.000 Κορεάτες φοιτητές, παρατηρήθηκε πως η ιδανική ημερήσια κατανάλωση καφέ, κυμαίνεται στις 3 με 4 δόσεις ημερησίως. Αυτό σημαίνει, πως αν πίνετε τον καφέ σας διπλό, τότε δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 2 ποτήρια την ημέρα, ενώ ο ζεστός καφές υπερέχει σημαντικά σε θετικές επιδράσεις για την υγεία μας, έναντι του κρύου ή παγωμένου.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που πίνουν τον καφέ τους σε αυτές τις νόρμες, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο ρίσκο παρουσίασης στεφανιαίας νόσου αλλά και καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος. Ταυτόχρονα, η σωστή κατανάλωση καφέ, φαίνεται να συνδυάζεται με την ελαχιστοποίηση εμφανίσεων της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε νεαρά άτομα αλλά και μείωση των περιστατικών Διαβήτη και ειδικότερα του 2ου Τύπου.

Οι 3-4 δόσεις όμως, δεν αρκούν από μόνες τους. Κι αυτό διότι ταυτόχρονα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις ή ακόμη και να εξαλείψεις την ζάχαρη που συνοδεύει τα ροφήματά σου. Όπως δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ σαντιγί ή κάποιου άλλου είδους γλυκαντική κρέμα που μετατρέπει τον καφέ σου σε άντρο θερμίδων και παχυντικών προϊόντων. Ακόμη κι αν δεν είσαι σε θέση να πίνεις τον καφέ σου σκέτο, θα πρέπει να προσθέτεις ελάχιστη ποσότητα γλυκαντικής ουσίας όπως η στέβια ή η μαύρη ζάχαρη. Λευκή ωστόσο, ΠΟΤΕ!

Ο καφές καταπολεμά την κατάθλιψη

Είναι πολλές οι έρευνες που χαρακτηρίζουν την κατανάλωση καφέ ως αντιστρόφως ανάλογη με την παρουσίαση καταθλιπτικών τάσεων. Κι αυτό γιατί ο καφές επηρεάζει θετικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσω της σεροτονίνης, ενώ κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης του ροφήματος, ο άνθρωπος χαλαρώνει, ξεχνά για λίγη ώρα τα προβλήματα που τον βασανίζουν κι αδειάζει τον εγκέφαλό του προετοιμάζοντας τον εαυτό του για τη δύσκολη συνέχεια.

Και για τους λάτρεις των αριθμών, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που πίνουν καθημερινά καφέ (με τον σωστό πάντα τρόπο), έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να χτυπηθούν από την μάστιγα της εποχής μας, την κατάθλιψη.

Το συκώτι μας, αγαπάει τον καφέ

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, ο καφές όχι μόνο δε βλάπτει το συκώτι, όχι μόνο μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος αλλά εξαλείφει (σχεδόν), τις πιθανότητες εμφάνισης κίρρωσης του εν λόγω οργάνου. Γενικότερα δηλαδή, το ανθρώπινο συκώτι φαίνεται να έχει αναπτύξει ιδιαίτερα «φιλική» σχέση με τον καφέ και τις ουσίες που τον αποτελούν για αυτό και πολλοί γιατροί νέας γενιάς, τον συνιστούν ανεπιφύλακτα στους ασθενείς τους.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως, just the truth…

Μετά τις 15:00, κατάλληλος είναι μόνο ο ντεκαφ

Οι περισσότεροι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά η καφεΐνη δεν είναι η μοναδική ουσία που κάνει τον καφέ τόσο χρήσιμο. Για την ακρίβεια, το εν λόγω συστατικό έχει σαν αποτέλεσμα την αφύπνιση του ατόμου που την καταναλώνει, βοηθώντας τον να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις απαιτήσεις της ημέρας του.

Μετά τις 3 το μεσημέρι όμως, η κατανάλωση καφεΐνης δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, αφού πρόκειται για μια ουσία που προκαλεί αυπνίες, υπερκινητικότητα και φυσικά, αυξημένη πίεση του αίματος.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι ειδικοί συνιστούν την τελευταία κατανάλωση καφεΐνης, 10 με 12 ώρες πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Από εκεί και πέρα, το μοναδικό επιτρεπτό ρόφημα, είναι ο ντεκαφεϊνέ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως σε περίπτωση που πίνεις ντεκάφ ως επί τω πλείστον, μπορείς να αυξήσεις την ημερήσια κατανάλωσή σου κατά 1 ή ακόμη και 2 δόσεις (βλέπε νόρμες παραπάνω).

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως ο καφές όχι μόνο δεν είναι ανθυγιεινός, αλλά κάνει και πολύ καλό στην υγεία μας. Αρκεί να τηρούνται μερικές βασικές προϋποθέσεις:

  1. 3-4 δόσεις ημερησίως
  2. καθόλου ή ελάχιστες γλυκαντικές ουσίες
  3. αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης με μαύρη ή στέβια
  4. ζεστός καφές αντί κρύου
  5. μόνο ντεκάφ από το μεσημέρι και μετά

Άντε και καλή απόλαυση!

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET