ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Μόλις μας ξενέρωσαν άσχημα | Ο καφές δε βοηθάει μία, μετά το μεθύσι!

Όλοι έχουμε μια ιστορία να διηγούμαστε από ένα επικό μεθύσι που καταβάθος (πολύ βάθος) θα θέλαμε η μνήμη μας να διαγράψει. Κάτι τέτοια έχουν προκύψει μετά την ατάκα: για ένα χαλαρό μωρέ. Σε ένα από αυτά (ένα βράδυ καλοκαιρινό, καλή ώρα) μας πρόσφεραν καφεδάκι ελληνικό για να μπορέσουμε να ξεμεθύσουμε. Γράφω σε α’ πληθυντικό γιατί […]

Δήμητρα Πραντάλου

10 Ιουλίου, 2018

Όλοι έχουμε μια ιστορία να διηγούμαστε από ένα επικό μεθύσι που καταβάθος (πολύ βάθος) θα θέλαμε η μνήμη μας να διαγράψει. Κάτι τέτοια έχουν προκύψει μετά την ατάκα: για ένα χαλαρό μωρέ.

Σε ένα από αυτά (ένα βράδυ καλοκαιρινό, καλή ώρα) μας πρόσφεραν καφεδάκι ελληνικό για να μπορέσουμε να ξεμεθύσουμε. Γράφω σε α’ πληθυντικό γιατί πιστεύω καλέ μου φίλε και καλή μου φίλη, ότι το έχεις βιώσει κι εσύ έστω και μία φορά στα μέχρι τώρα μεθύσια σου.

Ωστόσο, όλος αυτός ο μύθος γύρω απ’τον καφέ, μόλις καταρρίφθηκε από την επιστήμη. Με λίγα λόγια, κάνει μία τρύπα στο νερό! Καλά έλεγαν οι παλιοί ότι μόνο ο πατσάς βοηθάει στο να ξεμεθύσεις μπαμ μπαμ..

Στο θέμα μας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου London South Bank, Tony Moss, κάλεσε πέντε φοιτητές σε ένα ελεγχόμενο μέρος που θύμιζε μπαμπ και τους ζήτησε να πιουν βότκα και τόνικ. Δύο ποτά με μεγάλο ποσοστό αλκοόλ, προκειμένου να τους προκαλέσει ζαλάδα με βάση το ύψος και το βάρος.

Στη συνέχεια, έβαλε στον καθένα ξεχωριστά ένα τεστ που θα έλεγχε τον συντονισμό χεριού και ματιού. Έπρεπε να οδηγήσουν έναν μεταλλικό κρίκο γύρω από ένα σύρμα χωρίς να το αγγίζουν. Αυτοκρατορική ήττα και για τους πέντε.

Η διαδικασία του τεστ επαναλήφθηκε μετά από μία κούπα δυνατού καφέ και οι φοιτητές για ακόμη μια φορά απέτυχαν.

Μετά από έλεγχο του ποσοστού αλκοόλ στο αίμα με συσκευή μέτρησης στην αναπνοή, ο καθηγητής ανακάλυψε πως στο αίμα των συμμετεχόντων δεν υπήρχε καμία απολύτως αλλαγή, ακόμα και μετά τον καφέ.

Όπως αναφέρει ο Moss, μπορεί την ώρα που κυλάει η καφεϊνη να υπάρχει μια εγρήγορση, όμως τα αντανακλαστικά σου παραμένουν επηρεασμένα από το αλκοόλ. Ο μοναδικός τρόπος, σύμφωνα με τον καθηγητή, που βοηθάει, είναι ένας: Να περιμένεις!

«Γνωρίζουμε από εκτενή έρευνα ότι ο καφές δεν είναι αντίδοτο για το αλκοόλ», υποστήριξε.

Και πρόσθεσε: «Με το να πιεις καφέ δίνεις στον οργανισμό σου μια διεγερτική ουσία, η οποία θα αναστρέψει την αίσθηση που έχεις, του ελαφρά κουρασμένου, καθώς το αλκοόλ στο αίμα σου κατεβαίνει. Το μόνο πράγμα που θα σε ξεμεθύσει είναι ο χρόνος».

Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσεις να ξεμεθύσεις είναι να πιεις πολύ νερό, καθώς λόγω του αλκοόλ ο οργανισμός σου αφυδατώνεται. Την επόμενη ημέρα, επιπλέον, καλό είναι να καταναλώσεις θρεπτικές τροφές.

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET