ΕΛΛΑΔΑ

Ντροπιαστικές εικόνες στις φοιτητικές εστίες | Είμαστε σίγουρα ευρωπαϊκή χώρα;

Εν έτη 2017 είναι πραγματικά ανεπίτρεπο οι φοιτητικές εστίες της Αθήνας να παρουσιάζουν αυτή την άθλια κατάσταση που θα δείτε παρακάτω, αν δεν την ξέρετε ήδη οι περισσότεροι δηλαδή. Τζάμια σπασμένα, υγρασία, μουχλιασμένοι τοίχοι, μολυσμένο νερό και διακίνηση ναρκωτικών στους εξωτερικούς χώρους. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στις περισσότερες αθηναϊκές εστίες. Την ίδια ώρα να […]

Δήμητρα Πραντάλου

29 Νοεμβρίου, 2017

Εν έτη 2017 είναι πραγματικά ανεπίτρεπο οι φοιτητικές εστίες της Αθήνας να παρουσιάζουν αυτή την άθλια κατάσταση που θα δείτε παρακάτω, αν δεν την ξέρετε ήδη οι περισσότεροι δηλαδή.

Τζάμια σπασμένα, υγρασία, μουχλιασμένοι τοίχοι, μολυσμένο νερό και διακίνηση ναρκωτικών στους εξωτερικούς χώρους. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στις περισσότερες αθηναϊκές εστίες. Την ίδια ώρα να υπενθυμίσουμε ότι οι φοιτητές εκτός από το στεγαστικό τους πρόβλημα, έρχονται αντιμέτωποι και με την διακοπή της δωρεάν σίτισης.

Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του “Πρώτο Θέμα”, σας παρουσιάζουμε την αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Η εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ θα έλεγε κανείς ότι ανήκει σε μία τριτοκοσμική χώρα, παρά σε μία ευρωπαϊκή. Όχι ότι είναι η μοναδική, εννοείται. Όπως στις υπόλοιπες, έτσι και στην εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ η φύλακας βρίσκεται εκεί απλά για να υπάρχει. Ας πάμε όμως στις κατασκευές της εστίας.

Οι τοίχοι έχουν να βαφτούν χρόνια, ενώ η υγρασία υπάρχει σε κάθε γωνιά του κτιρίου. Για θερμότητα και ζεστό νερό ούτε λόγος. Αυτό είναι πολυτέλεια. Στις τουαλέτες υπάρχουν φούρνοι μικροκυμάτων ενώ πάνω στους νιπτήτες, κούπες και μαχαιροπίρουνα. Η θέση τους δεν είναι εκεί αλλά όπως λέει ο Διονύσης που μένει τα τελευταία χρόνια εκεί: «Δεν έχουμε που αλλού να τα βάλουμε δεν υπάρχει κουζίνα».

Στον τρίτο όροφο η οροφή απλά «καταρρέει». Οι σοβάδες πέφτουν καθημερινά, σε σημείο που έχουν τραυματιστοί και φοιτητές.

Επιπλέον στην αίθουσα του πινγκ πονγκ, τα παράθυρα είναι σπασμένα. Τα τζάμια δεν υπάρχουν και φυσικά ούτε πατζούρια. Αυτός ο χώρος παλαιότερα ήταν βιβλιοθήκη. Τώρα είναι ένα κρύο δωμάτιο που τον χειμώνα δεν «πατάει ψυχή».

Οι φοιτητές επίσης έρχονται καθημερινά με μία επικινδυνότητα άνευ προηγούμενου, καθώς στους τοίχους κρέμονται καλώδια. «Εγώ το ξέρω, είμαι χρόνια εδώ και δεν τα ακουμπάω. Θα μπορούσε όμως κάποιος νεότερος να πάθει ηλεκτροπληξία», λέει φοιτητής που διαμένει στην εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Την ίδια ώρα κι ενώ από την ταράτσα δεσπόζει το Υπουργείο Παιδείας που επιτρέπει να βιώνουν οι φοιτητές τέτοιες συνθήκες, έξω από την σχολή γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. «Η σχολή βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μέρος κοντά στο Μαρούσι αυτό έχει ως συνέπεια τα βράδια στο parking της σχολής να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών όπου καθιστά την είσοδο και την έξοδο των φοιτητών μετά τη Δύση του ηλίου επικίνδυνη».

Όπως τονίζει μάλιστα ο Διονύσης κατά καιρούς έχουν υπάρξει διάφορα κρούσματα κλοπών και σε πολλές περιπτώσεις έχουν χτυπηθεί φοιτητές από αγνώστους που τριγυρνούν στην περιοχή με κάποιους από αυτούς να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία.

Φοιτητική Εστία Αθηνών

Το κτίριο της ΦΕΑ φιλοξενεί σήμερα 150 φοιτητές από την ΑΣΟΕΕ, 40 από το Πάντειο, 10 από την Καλών Τεχνών και φοιτητές από τα ΤΕΙ.

Πρόκειται για μία εστία οκτώ ορόφων με τρία ασανσέρ, εκ των οποίων τα δύο είναι εκτός λειτουργίας. «Κάποιοι αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν με τις σκάλες γιατί και αυτό που λειτουργεί πολλές φορές χαλάει», λέει η Σοφία, φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ, που διαμένει τα τελευταία πέντε χρόνια στο ψηλό κτίριο της Πατησίων, στο Πρώτο Θέμα.

Οι εικόνες που έρχονται από εκεί είναι απελπιστικές, αν και είχαμε τη “τύχη” να βρεθούμε εκεί και να δούμε τα περισσότερα με τα μάτια μας. Τα δωμάτια των φοιτητών είναι τόσο μικρά που ίσα που χωράνε τα αναγκαία. Ένα κρεβάτι δηλαδή, ένα μικρό γραφείο και ένα μικρό ψυγειάκι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αφήνουν τα πράγματα τους έξω από αυτά.

Οι κοινόχρηστες τουαλέτες πάλι «είναι σε άθλια κατάσταση. Πάρα πολλές ντουζιέρες και τουαλέτες δεν έχουν πόμολα στις πόρτες. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα στις τουαλέτες. Σοβάδες πέφτουν πάνω στα κεφάλια μας».

Σοκαριστικές μάλιστα είναι και οι καταγγελίες φοιτητών για σκουριασμένο νερό, αφού οι σωληνώσεις έχουν καταστραφεί. «Δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Τρέχει σκουριά όταν ανοίγεις το ζεστό νερό. Αυτό συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν έχουν σπάσει σαπισμένες σωληνώσεις με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν δωμάτια και να χάνονται τα πράγματα των φοιτητών. Έχει τύχει να πλημμυρίσει όλο το ισόγειο και εμείς να μένουμε για μία και δύο ημέρες χωρίς νερό στην εστία».

Οι τοίχοι και στην φοιτητική εστία Αθήνας, έχουν πολλά χρόνια να βαφτούν. «Πολλές φορές φαίνονται μέχρι και τα τούβλα», πρόσθεσε η Σοφία.

Την ίδια ώρα όπως είχαμε γράψει κι εμείς πριν εβδομάδες, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν και την διακοπή σίτισης. Ένα ακόμα πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί και να κουμπώσει στην ήδη απελπιστική κατάσταση. Όπως καταγγέλουν οι φοιτητές, η δωρεάν σίτιση διακόπτεται αφού οι συμβάσεις μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ιδιωτών έχουν λήξει.

Όπως τονίζουν οι φοιτητές μένουν χωρίς φαγητό και οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών άνεργοι. «Η διαρκής υποχρηματοδότηση και η παράδοση σχεδόν όλων των πάγιων λειτουργιών των ιδρυμάτων σε εργολαβικές εταιρείες, έχουν οξύνει τα προβλήματα στο έπακρο. Οι εργολάβοι, δεν έχουν στόχο τη συντήρηση των εστιών και τη σίτιση των φοιτητών, αλλά το μέγιστο δυνατό κέρδος».

«Η κυβέρνηση κόβει τη σίτιση σε όλες τις εστίες της Ελλάδας και τη δική μας, χωρίς καμία λύπηση για τους φοιτητές οι οποίοι είναι οικονομικά ασθενέστεροι και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Δεν τρώμε», λέει ο Διονύσης και προσθέτει πως την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν πως θα σταματήσει η σίτιση τους.

«Την Τετάρτη θα κλείσει το εστιατόριο. Δεν έχουμε φαγητό. Από τις κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει και από του αγώνες που έχουμε δώσει οι απαντήσεις και οι δεσμεύσεις που αποσπάσαμε, τόσο από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθηση όσο και από την πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αφορούν το 2018. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε φαγητό».

Υπό κατάληψη το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Από τις 6 Νοεμβρίου τα κεντρικά γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές της ΦΕΠΑ και της ΦΕΕΜΠ. Σε σχετική ανακοίνωση που έχει δημοσιευτεί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κατάληψη έγινε: «Ως απάντηση στην υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας στις εστίες. Παρότι ξεκινήσαμε με το σκεπτικό μίας κατάληψης 3 ημερών (τουλάχιστον), οι 3 μέρες έγιναν 3 εβδομάδες. Και συνεχίζουμε… Αιτία της επιμονής μας σε αυτήν την δράση είναι η χρόνια ακραία υποσυντήρηση σε πανελλαδικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την σκόπιμη πολιτική αδιαφορία από το κράτος».

Την ίδια ώρα στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας να λήξει η κατάληψη οι φοιτητές που έχουν προχωρήσει στη κατάληψη του κτιρίου -να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες της Αθήνας – απαντούν: “Στο αίτημα του Υπουργείου για λήξη της κατάληψης εμείς απαντήσαμε πως όχι μόνο δε θα τη λήξουμε, αλλά θα πολλαπλασιάσουμε τις καταλήψεις. Και το κάναμε. Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό δράσεων και με τις υπόλοιπες εστίες στην Αθήνα και επιπλέον στα Γιάννενα, στη Ξάνθη, στη Πάτρα κ.α. Από τις 16/11 και μέχρι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό κατάληψη η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Από τις 24/11 και μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΦΕΘ προχώρησε σε κατάληψη στο παράρτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Θεσσαλονίκη και στη Διεύθυνση Εστιών Θεσσαλονίκης. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε κατάληψη στην Πρυτανεία και του παραρτήματος του ΕΛΚΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ“.

Από την πλευρά του το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως για να υλοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών θα πρέπει ουσιαστικά να λήξει η κατάληψη προκειμένου να παραλάβει η νέα διοίκηση αλλά και να λειτουργήσουν και πάλι όλες οι υπηρεσίες του ιδρύματος.

Μετά από την υπουργική απόφαση της τοποθέτησης νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ η οποία δημοσιεύθηκε στις 16/11/2017, σήμερα Δευτέρα 20/11/2017, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ.Δ.Ζέρβας και ο αντιπρόεδρος κ.Π.Γεωργόπουλος συναντήθηκαν στην είσοδο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με αντιπροσωπεία φοιτητών προκειμένου να συζητήσουν για την επίλυση των προβλημάτων τους. Στη συνάντηση αυτή τους επιδόθηκε κείμενο με τα αιτήματα των φοιτητών, για τα οποία δεσμεύτηκαν ότι θα υλοποιήσουν τα παρακάτω με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει η αποκατάσταση των κατακορύφων στηλών αποχέτευσης και ύδρευσης στην ΦΕΕΜΠ.

Αύριο θα μπορούσε να ξεκινήσει η απογραφή των αναγκών σε υλικά και εργασίες στη ΦΕΕΜΠ

 Αύριο θα μπορούσε να γίνει επισκευή του λέβητα στη ΦΕΠΑ και έπειτα να προχωρήσει περαιτέρω επισκευή όλων των λεβήτων και η αποκατάσταση του προβλήματος.

Η συντήρηση των εστιών πανελλαδικά θα συνεχίσει κανονικά και μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με τους αναδόχους για την συνέχιση της συντήρησης.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα μαγειρεία, τα εστιατόρια και την σίτιση γενικότερα.

Η αποπληρωμή των εργαζομένων στις εργολαβίες είναι ευθύνη των εργολάβων και η πληρωμή των εργολάβων εξασφαλίζεται από τα απαραίτητα έγγραφα που καταθέτουν οι εργολάβοι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ στα οποία αποδεικνύεται και η πληρωμή των εργαζομένων.

Το αίτημα της επέκτασης της παροχής Internet σε όλους τους χώρους της Εστίας θα εξεταστεί και θα υλοποιηθεί κατά το δυνατόν άμεσα

Ο εξοπλισμός και τα πλυντήρια θα προωθηθούν ανάλογα με τη πορεία χρηματοδότησης και την διαθεσιμότητα του προσωπικού του Ιδρύματος

Σε κάθε όμως περίπτωση προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, και ειδικότερα από τη νέα διοίκηση η οποία, λόγω της κατάληψης, δεν έχει παραλάβει ακόμα από την παλαιά διοίκηση, απαιτούνται τα παρακάτω:

Η παραλαβή (του ΙΝΕΔΙΒΙΜ) της νέας διοίκησης από την προηγούμενη

 Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ».

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σχολιασμός Έκθεσης 2023: «Θα μπορούσε να ανταποκριθεί και μαθητής της 2ας Λυκείου»!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023: Τι ισχύει φέτος για τη διαδικασία υπολογισμού των συνολικών μορίων!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και οι απαντήσεις τους για φέτος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET