fbpx

Netflix: Με το ‘Reversing Roe’ θα καταλάβεις πώς φτάσαμε στην απαγόρευση αμβλώσεων!


Με μεγάλη πίκρα και φόβο, τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τον κόσμο να κάνει βήματα προς τα πίσω. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, δεν είναι πια, και η ανατροπή τους που φάνταζε απίθανη, συμβαίνει ακριβώς μπροστά μας.

Το ζήτημα των αμβλώσεων απασχολεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε εν έτει 2022…

Πρώτα σοκαριστήκαμε με την απόφαση της Πολωνίας να κάνει ακόμα πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις άμβλωσης, πράγμα που είχε γρήγορα επιπτώσεις, δηλαδή τον θάνατο εγκύων. Σε καμία περίπτωση δε σώθηκε το μωρό. Απλά χάθηκε και η μητέρα.

Από την Παρασκευή ωστόσο, παρακολουθούμε την Αμερική, το «πρότυπο» δημοκρατίας κι ελευθερίας, να ακυρώνει έναν νόμο του 1973 και να φέρνει πολιτείες της κυριολεκτικά πιο κοντά στο ΜεσαίωναΔεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους νόμους ενεργοποίησης που θα θέσουν εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ άλλες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέους περιορισμούς.

Αυτοί που στηρίζουν το ‘make America great again’ – ως επί το πλείστον νοσταλγοί εποχών με περιορισμένα δικαιώματα και υποστηρικτές αναχρονιστικών απόψεων – κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα όνειρό τους που μετρά δεκαετίες τώρα. Κατόρθωσαν να πάρουν ένα βασικό δικαίωμα από τις γυναίκες και να τις θέσουν σε κίνδυνο ή σε μια ζωή που τους επιβλήθηκε, παρότι αυτές έχουν τη μήτρα και άρα – κανονικά – την απόφαση!

Το ‘Reversing Roe’ είναι ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix που οφείλουμε να δούμε όλ@ αυτή τη στιγμή.

Περιγράφει την πορεία αυτού του νόμου που καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’70, αλλά κυρίως είναι η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου που κρύβεται πίσω από τους pro-lifers και την εξοργιστική τους αυτοπεποίθηση ότι έχουν λόγο στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου πέρα από τον εαυτό τους. Spoiler alert, πρόκειται κυρίως για συντηρητικούς μεσήλικες άντρες, που πιθανότατα, όταν λήγει η διαδήλωση κατά της άμβλωσης, δίνουν ραντεβού για την πορεία κατά των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας ή των μεταναστών (παύουν να είναι παιδιά του Θεού αυτά). 

Εξίσου εξοργιστικό είναι πώς ένα θέμα καθαρά υπόθεση της γυναίκας που την αφορά, έχει πολιτικοποιηθεί τόσο. Πώς μια ιατρική επέμβαση, αποτελεί προεκλογική υπόσχεση και πώς αυτή χαρακτηρίζει κατά βάση ρεπουμπλικάνους που όσο πολεμούν τις εκτρώσεις, δηλώνουν ταυτόχρονα υπέρμαχοι των όπλων. Ένα κυριολεκτικά φονικό όπλο που έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει, είναι λιγότερο αμαρτωλό. Ο θάνατος παιδιών σε σχολεία από όπλα δε φτάνει την τραγικότητα μιας έκτρωσης…

Το ντοκιμαντέρ της Ricki Stern και της Anne Sundberg προβλήθηκε αρχικά το 2018, στο Φεστιβάλ του Telluride. Εξιστορεί την πορεία της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου από το ’73 μέχρι σήμερα σχεδόν και τον πόλεμο που δέχεται από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όλες τις δεκαετίες ισχύς της. Επειδή οι ανθρώπινες αξίες περνούν κρίση ούτως ή άλλως αυτήν την εποχή, η ανατροπή της απόφαση-σταθμού του ’73 βρήκε πρόσφορο έδαφος τώρα και αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου κακού. Από το γεγονός ότι θα οδηγήσει στο θάνατο πολλές γυναίκες, μέχρι το ότι ένα τόσο σημαντικό δικαίωμα αίρεται έτσι απλά, τον 21ο αιώνα, επειδή οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις κάποιων λένε ότι είναι λάθος.

Το ότι η Ελλάδα είναι μακριά από την Αμερική, δε σημαίνει ότι ζητήματα σαν κι αυτά είναι επίσης μακριά. Αντιθέτως, είναι η αφορμή να αντιληφθούμε πού βρισκόμαστε κι εμείς εδώ. Η απόφαση της Παρασκευής στάθηκε μια καλή ευκαιρία για τους Έλληνες πολέμιους της άμβλωσης να εμφανιστούν στο Twitter και να ονειρευτούν ανάλογες στιγμές δόξας και για τη χώρα μας.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET