ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νέες φοιτητικές εστίες σε 7 πόλεις ετοιμάζει το Υπουργείο, μπαίνει «κόφτης» στις μετεγγραφές!

Τα έχουμε πάει τέλεια με τις εστίες που υπάρχουν τώρα και θέλουμε κι άλλες.

Neopolis Team

4 Μαρτίου, 2020

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ένα σχέδιο που αφορά τις φοιτητικές εστίες της χώρας, αρκετά ελπιδοφόρο αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες είναι παρατημένες. Εκείνες λοιπόν που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, δηλαδή δεν υπάρχει θέρμανση, οι τοίχοι ετοιμάζονται να πέσουν και διάφορα τέτοια όμορφα, επιτέλους θα αναβαθμιστούν και όχι μόνο αυτό, αλλά θα φτιαχτούν και νέες σε επτά πόλεις. Είναι που τα έχουμε πάει άριστα με τις ήδη υπάρχουσες που θέλουμε κι άλλες. 

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο Έθνος, η κατασκευή των νέων φοιτητικών εστίων έχει σκοπό να λύσει το ζωντανό πρόβλημα της στέγασης, αφού πια είναι δύσκολο μέχρι και ένα σπιτάκι να βρεις.

«Σήμερα οι φοιτητικές εστίες όλων των ΑΕΙ, εξυπηρετούν τις ανάγκες μονάχα του 2,4% του συνολικού ενεργού φοιτητικού πληθυσμού, ο οποίος είναι περίπου 480.000 άτομα. Από αυτούς σε φοιτητικές εστίες διαμένουν μόνο 11.500 άτομα. Στόχος της κυβέρνησης είναι, από το 2.5% να φτάσουμε στο 12-15%. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο της Κρήτης, έχει 19.640 φοιτητές και από αυτούς σε εστίες μένουν 308 άτομα και άλλοι 110 σε δωμάτια που νοικιάζει το ίδρυμα, δηλαδή ποσοστό που φτάνει το 2,1%. Οταν ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής νέων εστιών – μέσω ΣΔΙΤ- το ποσοστό αυτό θα εκτοξευθεί στο 17%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει δύο σημαντικές κινήσεις. Τη μόνιμη στέγαση των φοιτητών σε νέες εστίες και η αναβάθμιση των δομών στις ήδη υπάρχουσες είναι η πρώτη, και η δεύτερη πρόκειται για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει τους πόρους στους φοιτητές, που το έχουν ανάγκη και δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν τον ρόλο. Οι ενέργειές μας συντονίζονται, ώστε να πετύχουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες των φοιτητών. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να παρέχουμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε μέσα και από τη θέση μας για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια να τους παρέχουμε την πρόσβαση σε εναλλακτικούς και πρόσθετους τρόπους χρηματοδότησης. Τέτοιες εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης είναι και οι ΣΔΙΤ και μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα για πανεπιστήμια της περιφέρειας.»

Όσον αφορά τη συντήρηση των εστιών, ο Διγαλάκης αναφέρει πως μέσα από μακροχρόνιες συμβάσεις μπορεί να διασφαλιστεί και πως εξαιτίας της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν επιδέχονται τις γνωστές τροποποιήσεις του αρχικού κόστους –υπερβάσεις κόστους-, ενώ η πληρωμή αρχίζει να γίνεται μετά την παράδοση του έργου. Αρα, δεν μιλάμε για υποκατάσταση του ρόλου της πολιτείας, μιλάμε για εμπλοκή και άλλων τρόπων και άλλων εργαλείων για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος είναι η αύξηση των θέσεων στις φοιτητικές εστίες.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα του Πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους στη Σκωτία, το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όσον αφορά το μεγάλο αριθμό σπουδαστών που διαμένουν σε εστίες, δεδομένου ότι εγγυάται στέγαση στο σύνολο των πρωτοετών φοιτητών. Ενδεικτικά, το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 στο πανεπιστήμιο φοιτούσαν 8.200 σπουδαστές, ενώ η δυναμικότητα σε φοιτητικές κλίνες ανερχόταν σε 4.000 ποσοστό 48,8%.

Από την άλλη, για τη δημιουργία νέων εστιών το πράσινο φως έχει δοθεί και δρομολογούνται ήδη τα πρώτα 4.097 κρεβάτια για τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας, καθώς και για τις πόλεις Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λαμία. Πρόκειται για τεράστια έργα υποδομής, τα οποία θα προχωρήσουν μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, κυρίως στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας.

Ηδη για τις εστίες στο πανεπιστήμιο της Κρήτης έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Μάλιστα, έχουν υποβληθεί επτά προτάσεις για το έργο ΣΔΙΤ «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ», προϋπολογισμού 205,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ σε ελληνικό ΑΕΙ, ενώ εκτός από τις εστίες, προβλέπεται και η αποπεράτωση του Μεγάλου Αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 χρόνια (3 χρόνια έργα κατασκευής και 27 χρόνια λειτουργία). Στην περίοδο αυτή ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση, την καθαριότητα, τη φύλαξη και την ασφάλιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, κάτι το οποίο θα αφορά και σε όλες τις υπόλοιπες εστίες, που θα κατασκευαστούν ανά τη χώρα.

Στοιχεία για τις περιόδους 2016-2019

Εκπαιδευτικά ιδρύματα: 24

Ενεργοί φοιτητές: 479.918

Σπουδαστές που διαμένουν σε εστίες: 11.548 (2,4%)

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ενεργοί φοιτητές: 15.388

Σπουδαστές που διαμένουν σε εστίες: 1.353 (8,8%)

350 κλίνες στην Κομοτηνή και 350 κλίνες στην Αλεξανδρούπολη θα ανεγερθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ενεργοί φοιτητές: 41.353

Σπουδαστές που διαμένουν σε εστίες: 619 (1,5%)

900 νέες κλίνες σε Βόλο και Λαμία

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αριθμός ενεργών φοιτητών 19640

Αριθμός φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες 308 (1,6%)

1797 νέες κλίνες στο Ρέθυμνο και 700 κλίνες Ηράκλειο

Εκτός από τις φοιτητικές εστίες, μέτρα θα ληφθούν και για την ίση κατανομή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και την αποσυμφόρηση των κεντρικών ιδρυμάτων, αφού το σύστημα των μετεγγραφών θα αλλάξει ως ένα βαθμό.

Όπως είχαμε γράψει και πριν μερικές ημέρες, το νέο σύστημα θα έχει ακαδημαϊκό κριτήριο και για την μετεγγραφή θα παίζει ρόλο η βαθμολογία. Θα καθιερωθεί δηλαδή βαθμολογική βάση, καθώς η επίδοση των υποψηφίων που επιθυμούν να μετεγγραφούν από ΑΕΙ της περιφέρειας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 70%-80% της βάσης του τμήματος στο οποίο θέλουν να μετεγγραφούν.

Επίσης πιθανό είναι να διευρυνθούν και τα αντίστοιχα τμήματα στα οποία ένας φοιτητής μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή. Βέβαια, θα παραμείνουν σε ισχύ τα οικονομικά κριτήρια, όπως επίσης και ό,τι άλλο προβλέπει το σημερινό καθεστώς των μετεγγραφών.

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET