Γράφει ο Αντώνης Λάππας
Πόσα πράγματα και πόσα συναισθήματα μπορεί να νιώσει κανείς με μια φωτογραφία! Η Νάσια Σταματέλου σίγουρα θα έχει να πει πολλές ιστορίες περί αυτού. Η 21χρονη φοιτήτρια Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει, όπως όλοι μας, όνειρα. Όνειρα δυνατά που με κάθε τρόπο προσπαθεί να τα πραγματοποιήσει.
Και ήδη κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό. Από αρκετά μικρή ηλικία ασχολείται με τη φωτογραφία. Μικρά καλλιτεχνικά διαμαντάκια που χρειάζεται να δεις, αλλά και να ταυτιστείς με την προσπάθεια μιας συνομήλικης σου που ακόμα ελπίζει, δεν το βάζει κάτω και ακόμα προσπαθεί για τον στόχο της. Ναι, όπως και εσύ. Τελικά δε διαφέρουμε τόσο… σωστά;
Πότε κατάλαβες ότι σε ενδιαφέρει η φωτογραφία;
Ήμουν 1η γυμνασίου, όταν πήγα πρώτη φορά βόλτα με τους φίλους μου και παρατήρησα πραγματικά τη γειτονιά μου. Ο Βύρωνας είναι μία περιοχή με πολλά εγκαταλελειμμένα προσφυγικά σπίτια, με αυλή, που τα σκεπάζουν τα φυτά και τα γκράφιτι. Αυτή η αντίθεση παλιού και καινούριου με τράβηξε και δε με άφησε μέχρι να τη φωτογραφίσω. Έτσι, σιγά σιγά, ερωτεύτηκα τη φωτογραφία δρόμου.
Γιατί φωτογραφίζεις; Τι σημαίνει για σένα φωτογραφία;
Είναι ο τρόπος μου να λέω πολλά χωρίς να μιλάω. Παλιά συνήθιζα να γράφω πολύ κείμενα, μικρά άρθρα… ό,τι μου ερχόταν! Ήμουν καλή, αλλά κατάλαβα ότι εύκολα μπορώ να γίνω φλύαρη ή βαρετή. Η φωτογραφία, για μένα, ήρθε σαν δεύτερη φύση. Με βοήθησε να βγω από το λεκτικό αδιέξοδο.
Τι προτιμάς να αποτυπώνεις στον φακό;
Είναι πολλά αυτά που βλέπω και έχω ανάγκη να απαθανατήσω. Περισσότερο με τραβάει η δημοσιογραφική φωτογραφία, γιατί παρουσιάζει αλήθειες που πολλοί κρύβουν. Η φωτογραφία δρόμου, επίσης, έχει τη δική της γοητεία. Ξέρεις ότι οι φωτογραφίες σου μελλοντικά, θα παρουσιάζουν την κοινωνία του παρελθόντος μέσα από τα δικά σου μάτια.
Αναλογικό vs ψηφιακό! Ποια είναι η γνώμη σου;
Αυτό το δίλημμα! Αν και χρησιμοποιώ μόνο ψηφιακό εξοπλισμό, αυτός που θαυμάζω περισσότερο είναι ο αναλογικός. Ό,τι βγάζεις, δεν μπορείς να το σβήσεις και αυτό έχει τη μαγεία του. Εκτιμάς και βάζεις τα δυνατά σου σε κάθε λήψη, μαθαίνεις να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και τη μηχανή που έχεις στα χέρια σου.
Υπάρχει κάποιος φωτογράφος που σε εμπνέει ή θαυμάζεις, κι αν ναι ποιος και γιατί;
Θαυμασμό και δέος νιώθω μπροστά στον Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Κόντο. Πολυβραβευμένος παγκοσμίως, οι φωτογραφίες του από χώρες της Αφρικής και της Ασίας σε ανατριχιάζουν. Είναι ο άνθρωπος, που μέσα από τις εικόνες του, έδωσε φωνή σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν άκουγε κανείς.
Μπορεί η φωτογραφία να περάσει κοινωνικά ζητήματα κι αν ναι, εσύ το επιδιώκεις;
Για μένα, η κοινωνική μορφή της φωτογραφίας είναι πιο «σημαντική» από την αισθητική της μορφή. Είναι ανάγκη να δεις ένα γεγονός και να αποφασίσεις εσύ τι να πιστέψεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα πλέον, η φωτογραφία που θίγει κοινωνικά ζητήματα τείνει να γίνει επιτηδευμένη και φλύαρη. Πολλές φωτογραφίες λένε τα ίδια και ίδια, ενώ υπάρχουν τόσα ζητήματα να καλύψει κανείς. Για αυτόν τον λόγο, όσο και να θέλω να θίξω ένα ζήτημα της επικαιρότητας, θέλω πρώτα να βρω το δικό μου στίγμα και να παρουσιάσω μία καινούρια οπτική της κοινωνίας.
Οι παρακάτω φωτογραφίες έχουν ως θεματική ενότητα το «Άγχος». Ανάλυσέ τες μου. Πώς σου ήρθε η σύλληψη;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαι από τους ανθρώπους που το βιώνουν κάθε στιγμή. Είναι φορές που πνίγεσαι μέσα σου, ενώ δείχνεις χαλαρός και ήρεμος. Είναι στιγμές που νιώθεις τον πόθο να πετάξεις, χωρίς να έχεις πού να πετάξεις. Στην προσπάθειά μου να εξηγήσω αυτά μου τα συναισθήματα, μου ήρθε η ιδέα να τα απαθανατίσω.
Μοντέλο στις φωτογραφίες αυτές είναι η φίλη μου η Δέσποινα, που ως αρχάρια ηθοποιός αλλά έμπειρο ταλέντο, με βοήθησε να το εκφράσουμε μαζί. Με τις φράσεις «νιώθω να πνίγομαι», «δεν έχω σαφή εικόνα του εαυτού μου», «υπάρχουν φορές που κοιτιέμαι και δεν ξέρω ποια είμαι» προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε πόσο εύκολα μπορείς να χάσεις εσύ τον εαυτό σου.
Μοντέλο/ηθοποιός: Δέσποινα Σταυρίδη
Πώς τα συμβαδίζεις με τη σχολή;
Αχ, δύσκολο θέμα έπιασες! Σπουδάζω Πληροφορική, όπου η δημιουργικότητα δεν είναι το πρώτο συστατικό. Οπότε, πηγαίνω συχνά με σκοπό να την τελειώσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αφοσιωθώ στον στόχο μου.
Μετά τη σχολή, τι σκέφτεσαι να κάνεις;
Ελπίζω να είμαι Σκωτία και να σπουδάζω αυτό που αγαπώ. Θέλω να δω καινούριους πολιτισμούς και έτσι να δώσω στις φωτογραφίες μου άλλη ένταση και διάσταση.
Συμβουλές για να βγάλει κανείς καλύτερα φωτογραφίες;
Βγάλτε τις κάμερες από το αυτόματο! Μία φωτογραφία ξεχωρίζει από τη φωτεινότητά της, τις αντιθέσεις της, την εστίασή της. Γι’ αυτό πάρτε στα χέρια σας την απόφαση και δημιουργήστε εσείς αυτό που θέλετε!
Τι ετοιμάζεις τώρα;
Θέλω να παρουσιάσω ένα project με θέμα τον τρόμο. Τρόμος είναι ο φόβος για ανεξήγητα πράγματα, όπως μία κούκλα στο ράφι, ο φόβος για τους κλόουν, κλπ. Όσο είσαι εκτεθειμένος σε κάτι που φοβάσαι, μαθαίνεις να στέκεσαι γενναίος μπροστά του και να το κοιτάς στα μάτια.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα Ankh Photography.