UNI LIFE & TIPS

10 μύθοι για τη ζωή στο Πανεπιστήμιο που κανένας πρωτοετής δεν πρέπει να πάρει στα σοβαρά!

Πολλά θα ακούσεις για τη φοιτητική ζωή, πόσα απ' αυτά ισχούν όμως;

Κλεοπάτρα Μπράιτ

27 Σεπτεμβρίου, 2018

Στοιχηματίζω πως ανυπομονούσες καιρό για την στιγμή που θα νιώσεις επιτέλους τι εστί φοιτητής. Δεν είσαι ο μόνος, όλοι έχουμε περάσει απ’ αυτήν τη φάση της αγωνίας για το καινούριο και το άγνωστο. Η ευχή σου; Να μη σε απογοητεύσουν τα φοιτητικά χρόνια που πρόκειται να ζήσεις.

Στο χέρι σου είναι αυτό, οπότε φρόντισε να τα ζήσεις με την ψυχή σου και να δημιουργήσεις πολλές και όμορφες αναμνήσεις.

Από την άλλη βέβαια, λογικό να υπάρχει και ένας φόβος πίσω από όλα αυτά. Κάθε αλλαγή δημιουργεί κι ένα αίσθημα ανασφάλειας. Έτσι κι εσύ ψάχνεις τρόπους να καθησυχαστείς κάπως, παίρνοντας συμβουλές από άτομα, που έχουν περάσει από τα αμφιθέατρα ή που ακόμα σπουδάζουν, αλλά είναι σε μεγαλύτερο έτος.

Ωστόσο, επειδή θα ακούσεις πολλά, θα σε συμβούλευα να κρατήσεις τα μισά, γιατί όπως γνωρίζεις, στον κόσμο αρέσει να παραφουσκώνει λίγο τα πράγματα, με αποτέλεσμα αυτά να μην ανταποκρίνονται και πολύ στην πραγματικότητα!

Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι οι «μύθοι» που επικρατούν για το Πανεπιστήμιο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρεις σοβαρά;  

#1 Το Πανεπιστήμιο δεν έχει και τόσο διάβασμα

Το μεγαλύτερο ψέμα όλων των εποχών! Όταν έδινες Πανελλήνιες και έλιωνες στο διάβασμα, οι γύρω σου σε παρηγορούσαν λέγοντας πώς όλα αυτά θα τελειώσουν από την στιγμή που θα περάσεις σε μια σχολή. Όλοι τόνιζαν πως το διάβασμα θα είναι μηδαμινό και με μία τυπική μελέτη πριν την εξέταση θα παίρνεις ακόμα και βαθμάρες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως και οι φοιτητές έχουν διαβάσματα… Και εξεταστικές… Και συγγράμματα που μοιάζουν με εγκυκλοπαίδειες ολόκληρες… Αυτά μάλλον ξέχασαν να στα πουν!

#2 Το πρώτο έτος είναι για να γιολάρεις, το χρωστάς στον εαυτό σου

Από πολλούς θα ακούσεις, πως μιας και κουράστηκες από το άγχος και την πίεση της Γ’ Λυκείου, δικαιούσαι το πρώτο έτος του Πανεπιστημίου να αράξεις και να απολαύσεις τις χαρές της ζωής. Ξέχασαν όμως να σου πουν, πως αυτή η απόλαυση θα έχει ως συνέπεια να μην περάσεις τίποτα στα δύο πρώτα εξάμηνα, ενώ στα επόμενα θα τρέχεις να μαζεύεις τα ασυμμάζευτα! Θέλω να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσεις αυτήν τη «συμβουλή», γιατί ειλικρινά δε θες να ζήσεις στιγμές αυτοταπείνωσης, όπως όταν θα παρακαλάς τον καθηγητή για ένα πενταράκι.

#3 To τρίπτυχο της φοιτητικής ζωής: καφέδες – ξενύχτια – γκομενικά 

H αλήθεια είναι πως όποιον και να ρωτήσεις μια τέτοια αντίληψη έχει για τη ζωή των φοιτητών. Τι να πω; Μάλλον περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Και πες πως εν μέρει ισχύει αυτό. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα πραγματάκια που οφείλεις να κάνεις ως φοιτητής και έχουν σχέση με τη σχολή σου (κοίτα να δεις). Είπαμε, να περάσεις όμορφα τα 4 και βάλε χρόνια που θα ακολουθήσουν, αλλά δε χρειάζεται να συμπεριφέρεσαι λες και πριν σε είχαν σε κλουβί! Ζωή υπάρχει και πέρα από την καλοπέραση και λέγεται πραγματικότητα.

#4 Οι φιλίες του Πανεπιστημίου κρατούν για πάντα

Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι και ο κανόνας. Κι αυτό γιατί είναι λίγο πιο δύσκολο να κρατήσεις επαφές με άτομα της σχολής, μιας και καθώς περνάνε τα έτη οι «επισκέψεις» σ’ αυτήν όλο και μειώνονται ή στην πορεία διαλέγετε διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως επίσης άλλοι μπορεί να φύγουν για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, ενώ άλλους τους τρώει η δουλειά. Όπως και να ‘χει, τις φιλίες σου από το σχολείο που κατάφερες να κρατήσεις και μετά από αυτό, δεν πρόκειται να τις ξεπεράσει καμία άλλη!

#5 Και να μην πατάς στις παραδόσεις, τα μαθήματα περνιούνται

Πώς ακριβώς; Πάνε μόνα τους και γράφονται; Πάντως μια φορά χωρίς διάβασμα, δεν περνιούνται. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε τόσους αιώνιους φοιτητές! Οκ δε λέω, είναι απολύτως λογικό να μην πηγαίνεις σε όλες τις διαλέξεις, δε μιλάμε πλεόν για σχολείο, αλλά μην το φτάσεις και στο άλλο άκρο. Επίσης, να ξέρεις πως πολύ καθηγητές θέλουν μονάχα όσα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της παράδοσης, κάτι που δύσκολα θα βρεις αργότερα όταν θα χρειαστείς.

#6 Σαν περάσεις επαρχία, θα κάνεις μόνο ζωάρα

Οι περισσότεροι θέλουν να περάσουν επαρχία, διότι θεωρούν πως μόνο έτσι θα γνωρίσουν την πραγματική φοιτητική ζωάρα! Σίγουρα όταν πας να μείνεις μόνος σου σε μια ξένη πόλη, μαθαίνεις καλύτερα τι θα πει ανεξαρτησία, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνεις και τι θα πει υποχρεώσεις. Αποκτάς ευθύνες, κυρίως σχετικά με το σπίτι, ενώ πρέπει να ζεις με μεγαλύτερο πρόγραμμα και οργάνωση. Πίστεψέ με, κάποια στιγμή θα σου λείψει η μαμά σου!

#7 Η σχολή που μπήκες είναι κι αυτή που πρέπει να τελειώσεις

Κάτι τέτοια ψέματα τα πουλάνε συνήθως οι καθηγητές. Ωστόσο, σου έχω ένα υπέροχο νέο! Σε περίπτωση που πέρασες σε μια σχολή η οποία δε σε ευχαριστεί ιδιαίτερα, μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις την επόμενη χρονιά, είτε με 10% (γιατί υπάρχει άλλωστε;), είτε δίνοντας ξανά πανελλήνιες. Καλύτερα να χάσεις ένα χρόνο, παρά να κοπανάς το κεφάλι σου για τα επόμενα τέσσερα ή και παραπάνω…

#8 Πρέπει να τελειώσεις τη σχολή στα τέσσερα χρόνια με βαθμό

Αυτά είναι συνήθως λόγια γονέων και συγγενών, οι οποίοι δε δέχονται να αντιληφθούν πως οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν έχει σημασία σε πόσα χρόνια θα βγάλεις τη σχολή σου (αρκεί βέβαια να καταβάλλεις κάποια προσπάθεια), όσο το να την τελειώσεις και να έχεις πάρει μαθήματα και γνώσεις από αυτήν που θα μπορέσεις αργότερα να χρησιμοποιήσεις έμπρακτα σε κάποια σου δουλειά.

#9 Το μέλλον σου κρίνεται από αυτά τα χρόνια

Κανένα μέλλον σου δεν κρίνεται από τα φοιτητικά σου χρόνια. Αυτό θα έλειπε ένα πτυχίο να καθορίζει τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες σου… Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που δεν ακολουθούν ως επάγγελμα αυτό που σπούδασαν και δεν είναι κακό! Το Πανεπιστήμιο σε διδάσκει να σκέφτεσαι, να αναλύεις καταστάσεις και να έχεις την ικανότητα να επιλύεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ορισμένα προβλήματα. Αν δεν ψαχτείς από μόνος σου, δε θα είσαι ποτέ ικανοποιημένος με την επαγγελματική σου πορεία.

#10 Σαν τα φοιτητικά χρόνια δεν έχει

Πιο κλισέ πεθαίνεις και μια ατάκα που θα ακούσεις από πολλά στόματα. Στο μεγαλύτερο βαθμό δεν ισχύει, αφού θα έχεις πολλά χρόνια μπροστά σου να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Ποιος ο λόγος να αγχώνεσαι λοιπόν να τα κάνεις όλα τώρα; Όταν τελειώσεις τη σχολή και αποκατασταθείς επαγγελματικά, θα είσαι ανεξάρτητος οικονομικά και χωρίς γκρίνιες και πιέσεις από την οικογένειά σου. Επίσης, τότε θα ξεκινήσουν οι πιο τολμηρές περιπέτειες! Με λίγα λόγια, θα έχεις πάρει τη ζωή στα χέρια σου…

Μπορείς να ζήσεις όμορφα κι ανέμελα φοιτητικά χρόνια, χωρίς να παραμερείς τις υποχρεώσεις σου, για να αφοσιωθείς στην καλοπέραση. Συνδύασέ τα όσο καλύτερα μπορείς και τότε είναι που θα νιώθεις την απόλυτη ικανοποίηση!

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET