Έρευνες λένε

6 μύθοι για την περίοδο που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις εδώ και τώρα!

Τι πραγματικά ξέρεις για την περίοδό σου; Δυστυχώς υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι σχετικά με την περίοδο κι αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες δε συζητούν γι’ αυτή όσο θα έπρεπε. Ναι μεν μπορεί να γνωρίζεις τον κύκλο σου και το πόσες μέρες διαρκεί η περίοδός σου ή κάθε πότε σου έρχεται, αλλά αγνοείς άλλες σημαντικές […]

Θεώνη Σταματοπούλου

1 Αυγούστου, 2017

Τι πραγματικά ξέρεις για την περίοδό σου;

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι σχετικά με την περίοδο κι αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες δε συζητούν γι’ αυτή όσο θα έπρεπε. Ναι μεν μπορεί να γνωρίζεις τον κύκλο σου και το πόσες μέρες διαρκεί η περίοδός σου ή κάθε πότε σου έρχεται, αλλά αγνοείς άλλες σημαντικές πληροφορίες είτε χειρότερα έχεις πιστέψει μύθους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αυτοί είναι οι πιο κοινοί μύθοι σχετικά με την περίοδο που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις:

❌ Δεν πρέπει να γυμνάζεσαι όταν έχεις περίοδο

Γενικά λέγεται ότι μία γυναίκα δεν πρέπει να ταλαιπωρεί το σώμα της όσο έχει περίοδο και να υποβάλλεται σε δραστηριότητες που της επιφέρουν κόπωση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία από αυτή. Εσύ ξέρεις το σώμα σου καλύτερα από τον καθένα. Αν έχεις συνηθίσει να γυμνάζεσαι καθημερινά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξεις την ρουτίνα σου μόνο και μόνο επειδή έχεις περίοδο. Ίσα ίσα που η γυμναστική είναι ό,τι καλύτερο για την αντιμετώπιση τυχόν πόνων και κραμπών κατά τη διάρκεια της περιόδου.


❌ Η περίοδός σου συγχρονίζεται με αυτή των γυναικών γύρω σου

Έχω μεγαλώσει σε μία οικογένεια με άλλες τρεις γυναίκες. Αν ήταν κάθε φορά που είχα περίοδο, να είχαν και η μαμά και οι αδερφές μου, δε θα προλαβαίναμε να αγοράζουμε κούτες με σερβιέτες. Δεν υπάρχει κάτι επιστημονικά αποδεδειγμένο μέχρι στιγμής ότι η περίοδος μίας γυναίκας συγχρονίζεται με αυτές των γυναικών που την περιτριγυρίζουν. Μέχρι να βρεθούν αποδείξεις και στοιχεία, δε θα είναι παρά ένας μύθος.


❌ Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο

Ακόμη κι αν οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, δεν μπορεί να στο εγγυηθεί κάποιος στα σίγουρα. Κάθε φορά που κάνεις σεξ υπάρχει έστω και μία μικρή πιθανότητα να μείνεις έγκυος. Η προστασία και το να έχεις τα μυαλά σου στο κεφάλι σου είναι μία καλή λύση.


❌ Δεν επιτρέπεται να κάνεις σεξ όταν έχεις περίοδο

Γενικά δεν είναι κι ό,τι πιο ευχάριστο να κάνεις σεξ ενώ αιμορραγείς, αλλά αν εσύ κι ο σύντροφός σου είστε εντάξει με την ιδέα, δεν βρίσκω το λόγο να μην το κάνετε. Από την στιγμή που δεν πονάς, έχεις καλή διάθεση και θες πολύ τον σύντροφό σου, κάνετε σεξ ελεύθερα. Μια φορά, ιατρικός λόγος να μην κάνεις σεξ όσο έχεις περίοδο, δεν υπάρχει.


❌ Η περίοδός σου «κόβεται» όταν έρχεσαι σε επαφή με το νερό

Ναι προφανώς και σταματάει από την στιγμή που μπεις στη θάλασσα ή στο ντους αλλά με το που βγεις, ξεκινάει και πάλι σα να μην σταμάτησε ποτέ. Μερικές φορές μάλιστα, με ακόμη μεγαλύτερη ροή απ’ ότι πριν. Ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ, απλά με την πίεση που δέχτηκες από το νερό, δεν εξήλθε από το σώμα σου.


❌ Ο κύκλος σου διαρκεί πάντα 28 μέρες

Καμία σχέση. Αναλόγως την εποχή, η περίοδος μπορεί να έρχεται νωρίτερα ή αργότερα από αυτό που περίμενες. Αυτό είναι και το φυσιολογικό. Ο κύκλος της περιόδου εξαρτάται από το κάθε σώμα. Το φυσιολογικό είναι να διαρκεί από 22 έως 35 μέρες. Πριν βιαστείς να πανικοβληθείς και να πεις ότι καθυστέρησε να σου έρθει κάποια φορά, δώσε της την ευκαιρία να απολογηθεί.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

35χρονος που δείχνει σαν έφηβος μοιράζεται τα μυστικά του και είναι τα απολύτως βασικά!

Είναι viral

Το Hawk Tuah girl αποκτά το δικό της reality show μετά τη μεγάλη της επιτυχία ως… meme!

Είναι viral

Είδαμε το live streaming του IShowSpeed στην Ελλάδα και η ετεροντροπή μας ντράπηκε!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Μάθαμε πώς λέγεται το «μαγιό» στα ελληνικά και μάλλον μας αρέσει περισσότερο!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Γιατί να επιλέξετε μεσιτικό γραφείο για την πώληση του ακινήτου σας

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET