fbpx

4 μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου!


24 ώρες την ημέρα, αυτός είναι ο χρόνος που έχουμε ή για να το πούμε ακόμα πιο πρακτικά, έχουμε 1440 λεπτά. Στην πραγματικότητα, δεν είναι και πολύς χρόνος εάν θέλεις να κάνεις όλα όσα έχεις και παράλληλα να νιώθεις καλά, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτιάξεις τη μέρα σου κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές, όπως:

1. Να κοιμάσαι καλύτερα.

sleeping

Η ποιότητα του ύπνου αλλά και η διάρκειά του, επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά μέσα, οι επίμονες σκέψεις ή ακόμα και η άσκηση, η οποία για παράδειγμα θα είναι έντονη και πολύ κοντά στην ώρα που θα κοιμηθείτε, μπορούν πολύ πιθανά να προκαλέσουν αϋπνία. Η φροντίδα για έναν καλό ύπνο, με την κατάλληλη προετοιμασία πριν από αυτόν είναι πολύ σημαντική και μπορεί να καθοριστεί μοναδικά από τον καθένα. Κοινές λύσεις, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, το να ακούσετε μουσική αλλά και δικές σας επινοήσεις μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, μπορεί να περιμένει για την επόμενη μέρα μια εργασία, εφόσον κοιμηθείτε νωρίς για να ξυπνήσετε και νωρίς. Είναι βέβαια θέμα συνήθειας, ακόμα κι αν μοιάζει ακατόρθωτο να αλλάξει.

2. Να προγραμματίζεις με σύνεση.

tumblr_n9ayfsWaX31sqt2jho1_1280

Ο σχεδιασμός της μέρας, ο προγραμματισμός αφενός βοηθά στο να ορίσεις το χρονοδιάγραμμα της μέρας σου κι αφετέρου να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, αίροντας την αναβλητικότητα και τη ματαίωση. Έτσι, μπορείς ευκολότερα να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου. Ωστόσο, ο υπερβολικός προγραμματισμός ή η ξαφνική υπερεντατικοποιήση της εργασίας, προκαλεί πίεση και άγχος ενώ η εργασία ή το πρόγραμμα αποκλείονται από κάθε είδους ευχαρίστηση και γίνονται αυτοσκοπός. Εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για πραγματική σύνεση. Όταν το πρόγραμμα αντιμετωπίζεται ως μια επιταγή, το κίνητρο για να συνεχίσει κανείς, υπερβαίνει κατά πολύ τα προσωπικά όρια εφόσον παραμερίζει μια σημαντική συνιστώσα. Τις στιγμές ικανοποίησης που μπορούν να βοηθήσουν στην προσωπική ανανέωση – που τελικά αυτή φέρνει τη δημιουργία.

3. Οργάνωσε μικρές αποδράσεις κοντά στη φύση.

tripp

Ειδικά γι’ αυτούς που μένουν στην πόλη, είναι δύσκολο να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τα οφέλη αυτής της επαφής. Τα φυσικά τοπία, μας μεταφέρουν σε μια πρωτόγονη κατάσταση αναγέννησης. Πέρα του ότι αναπνέουμε καθαρό αέρα, αλλάζουμε παραστάσεις κι απομακρυνόμαστε από πηγές άγχους. Υπάρχουν πολλά μέρη με πράσινο, ακόμα και στην Αττική. Ένα μικρό ταξίδι θα ήταν το ιδανικό, αλλά κι ένας περίπατος σε κάποιο άλσος ή Εθνικό δρυμό θα ήταν κάτι σίγουρα ανανεωτικό, για την Κυριακή σου για παράδειγμα! Επίσης, είναι κάτι διαφορετικό από μια τετριμμένη βραδινή έξοδο νέων για παράδειγμα, σε ένα κέντρο διασκέδασης. Η αποκοπή από το φυσικό περιβάλλον και η αποξένωση που χαρακτηρίζει τα είδη διασκέδασης, αλλά και γενικότερα την κοινωνία μας, απομακρύνουν όχι μόνο από τους γύρω μας, αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό.

4. Να έρχεσαι σε επαφή με αγαπημένα σου πρόσωπα.

smile

Πέρα από τις συνεργατικές σχέσεις και τις καθημερινές υποχρεώσεις, υπάρχουν κοντινοί άνθρωποι που επίσης νιώθουν μόνοι ή πλήττουν κι αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να βρουν ενδιαφέρον στην καθημερινότητα τους. Ακριβώς όμως το ότι νιώθουν μόνοι και εκείνοι, σημαίνει εν δυνάμει ότι όλοι μαζί μπορούν να είναι μαζί. Αρκεί, να το μοιραστούν. Η ζέστη συντροφιά της οικογένειας και των φίλων λοιπόν, δεν είναι πολυτέλεια όπως πολλοί πολυάσχολοι θα τη χαρακτήριζαν. Είναι μια ανάγκη, η οποία περιμένει και εκείνη να ικανοποιηθεί, όσο κι αν την αναβάλουμε ή την περιορίζουμε. Το να εξωτερικεύουμε τις σκέψεις μας και να ζητάμε βοήθεια αν χρειαστεί, δεν είναι αδυναμία αλλά και κοινωνικά παραδεκτός τρόπος ζωής, που μπορεί όμως να γίνει απαράδεκτος αν συνεχώς πιέζει κανείς τον εαυτό του στην απομόνωση και τη μοναξιά. Και είναι απόλυτα λογικό ο εαυτός σας να ξεσπάσει μ’ αυτό τον τρόπο σε μια ανάλογη περίπτωση πίεσης.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET