ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μηχανογραφικό από τoν… Οκτώβριο – Έρχεται πρόσβαση σε ΑΕΙ μόνο με το απολυτήριο!

Παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας το νέο σύστημα εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η νέα Γ’ Λυκείου που προκύπτει θα βρει τους υποψήφιους του 2020 με λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο. Αυτή είναι και η …φιλοσοφία των αλλάγων στο Λύκειο, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για τις […]

Neopolis Team

15 Μαρτίου, 2019

Παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας το νέο σύστημα εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η νέα Γ’ Λυκείου που προκύπτει θα βρει τους υποψήφιους του 2020 με λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο.

Αυτή είναι και η …φιλοσοφία των αλλάγων στο Λύκειο, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας.

Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για τις αλλαγές και δήλωσε μεταξύ άλλων πως στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η ανυπαρξία της Γ’ Λυκείου, η οποία δεν υφίσταται πραγματικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως δεν αλλάζει τίποτα στις Πανελλήνιες, παρά μόνο για όσους θέλουν να μπουν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, όπου η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη. Ο αριθμός των εισακτέων, θα ανακοινώνεται κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί πριν αναφερθούμε εκτενέστερα στα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, πως σταδιακά θα αλλάξει η ύλη της ιστορίας στα σχολεία, καθώς θα συζητιούνται θέματα όπως ο εμφύλιος και το Πολυτεχνείο. Αναμένεται δε, και το πόρισμα για να χτυπάει το κουδούνι στα σχολεία στις 9, δηλαδή μία ώρα αργότερα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην ίδρυση της νέας Νομικής στην Πάτρα και διευκρινίσε πως ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές της χώρας θα παραμείνει ο ίδιος.

Όσον αφορά λοιπόν στα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης χωρίς την συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι υποψήφιοι καλούνται τον Οκτώβριο να κάνουν μια πρώτη άτυπη επιλογή τμημάτων δηλαδή την «Α΄δήλωση (πρώτο μηχανογραφικό)».

Πρέπει να είναι σαφές ότι η δήλωση αυτή δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα. Η ιδέα βασίζεται στην αντίληψη ότι, αν ένας υποψήφιος έχει αποφασίσει ότι του αρέσει ένα επάγγελμα που προϋποθέτει Τμήμα ΑΕΙ που δεν έχει υψηλή ζήτηση, δεν έχει κανένα λόγο να υποστεί όλη τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με το νέο σύστημα μπορεί να γνωρίζει πολύ νωρίς ότι εξασφάλισε την εισαγωγή του και ότι δεν έχει να αγωνιά για τίποτε άλλο εκτός από την κτήση του απολυτηρίου του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν ωστόσο αλλάξει γνώμη και επιθυμεί να επιδιώξει την εισαγωγή του σε πανεπιστημιακό τμήμα που απαιτεί πανελλαδικές (ΤΠΠΕ), τίποτε απολύτως δεν τον εμποδίζει να κάνει κανονικά τη δήλωσή του τον Μάρτιο, να ακυρώσει την Α΄ δήλωση και να διαγωνιστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Συνεπώς η Α΄ δήλωση είναι μια επιπλέον δυνατότητα που δε δεσμεύει καθόλου τους υποψηφίους. Αναλυτικά το σύστημα προβλέπει τα εξής:

  1. Μετά το πέρας της προθεσμίας για αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού, όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης με έως 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Ο αριθμός 10 είναι ενδεικτικός, αλλά τα μοντέλα τα οποία έχει επεξεργαστεί το ΥΠΠΕΘ δείχνουν ότι δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
  2. Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά Τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός Τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).
  3. Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).
  4. Λίγες μέρες αργότερα, ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν:

(1) Αυτές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και,

(2) Αυτές στις οποίες όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ.

  1. Οι μαθητές της κατηγορίας (2),  θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση μιας και από τις προτιμήσεις τους στη Α’ δήλωση δεν έχει προκύψει κανένα ΤΕΠ.
  2. Μετά τη λήξη του 1ου τετραμήνου, οι μαθητές της κατηγορίας (1) επιβεβαιώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην Α’ δήλωση. Η επιβεβαίωση αυτή είναι οριστικήκαι δεσμευτική. Συγκεκριμένα, ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στην Α΄ Δήλωση μπορεί:

(α) να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω  πανελλαδικών  εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει ή,

(β) να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε συμπεριλάβει στην Α΄ δήλωση, οπότε εισάγεται στο Τμήμα αυτό, με μόνη προϋπόθεση την κτήση του απολυτηρίου της Γ΄Λυκείου. Αν για την εισαγωγή στο Τμήμα που επέλεξε προβλέπεται και εξέταση σε ειδικό μάθημα, ο υποψήφιος θα εξεταστεί στο ειδικό αυτό μάθημα μαζί με τους υποψηφίους που εξετάζονται πανελλαδικά.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κρήτη: 24χρονη φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε στις φοιτητικές εστίες από τον σύντροφό της!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET