fbpx

Μετά τον βανδαλισμό, το ΟΠΑ ανησυχεί για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών του!


Η κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ξεφύγει τελείως, με αποτέλεσμα την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου μετά και τον βανδαλισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ακολούθησε και σχετική ανακοίνωση όπου γίνεται έκκληση στις αρχές για την προστασία των φοιτητών, των καθηγητών και του προσωπικού του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην εν λόγω ανακοίνωση, άγνωστοι εισέρχονται κι εξέρχονται ανεξέλεγκτα εντός κι εκτός Πανεπιστημίου, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του Ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτίριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, να αποκλείονται έξοδοι του κτιρίου, να δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, να προκαλείται πανικός και να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών, του προσωπικού και φυσικά των καθηγητών.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μάλιστα, έχει προχωρήσει και σε σχετική ανακοίνωση μετά από επίθεση αγνώστων σε προϊστάμενο του ΟΠΑ, Γιώργο Κακούρο.

Η παραπάνω έκρυθμη κατάσταση έρχεται στον απόηχο του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί εδώ και τρεις εβδομάδες σε όλες σχεδόν τις σχολές της χώρας, όπου φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε κατάληψεις και διαμαρτυρίες για τις αλλαγές που αναμένεται να νομοθετήσει η νέα υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μία εξ’ αυτών είναι και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία υποτίθεται πως θα προστάτευε την ακαδημαϊκή κοινότητα από τέτοιου είδους περιστατικά. Όχι να τα έκανε χειρότερα…

Η ανακοίνωση

«Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεδρίασε σήμερα 7 Νοεμβρίου 2019 και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Σύγκλητος με αφορμή την εκκένωση του διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Δεριγνύ και Μαυροματαίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, που τελούσε υπό κατάληψη, επισημαίνει ότι σταθερή θέση του Πανεπιστημίου ήταν και παραμένει ότι το εν λόγω κτήριο θα πρέπει να περιέλθει στη διαχείριση και χρήση του Ιδρύματος και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του στο πλαίσιο της αποστολής του. Θα επιδιώξουμε, με τα αναγκαία τεχνικά έργα, το συγκεκριμένο κτήριο να καταστεί προσβάσιμο και διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΟΠΑ.

Η Σύγκλητος διαπιστώνει, τις τελευταίες ημέρες, την εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος επεισοδίων ικανών να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της κοινότητάς του. Στα επεισόδια αυτά πρωταγωνιστούν άγνωστοι που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του Ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτήριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της κοινότητας.

Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, καθώς συχνά καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, αποκλείονται έξοδοι του κτηρίου, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, προκαλείται πανικός και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού. Τα φαινόμενα αυτά, ακόμα και αν έχουν μικρή χρονική διάρκεια, συντελούν στην παρακώλυση της καθημερινής λειτουργίας του Ιδρύματος, στην αποθάρρυνση των φοιτητών να προσέρχονται στα μαθήματα και στην υποβάθμιση της σχέσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον χώρο τους.

Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι αυτά τα παραβατικά φαινόμενα δεν έχουν θέση στους χώρους του Πανεπιστημίου. Οι πανεπιστημιακοί χώροι διατίθενται για δραστηριότητες που στοχεύουν αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής του Πανεπιστημίου και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση οιωνδήποτε επιδιώξεων τρίτων. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν και δικαιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιβάλλον ελευθερίας χωρίς βία και φόβο. Αυτό το περιβάλλον πρέπει όλοι να εξασφαλίζουμε, αναλαμβάνοντας ο καθένας το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Η Σύγκλητος παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση.»

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET