ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μετά τις 27 Ιουνίου ξεκινούν οι δια ζώσης ορκωμοσίες στα πανεπιστήμια, ετοιμάστε τα καλά σας!

Αυτό είναι το σωστό!

Neopolis Team

14 Ιουνίου, 2021

Από σήμερα ξεκινούν ξανά οι κλινικές, εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις, που είχαν μπει σε pause εδώ και μήνες. Η απόφαση του Υπ. Παιδείας έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες και οι αντιδράσεις δεν ήταν ιδιαίτερα ένθερμες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει κι έχει δημιουργήσει άγχος σε πολλούς φοιτητές, η απάντηση για το οποίο ήρθε τελευταία στιγμή, πάνω σε περίοδο εξεταστικής, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες για το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι φήμες περί παράτασης εξαμήνου για χάρη των εργαστηρίων και των πρακτικών υπήρχαν εδώ και καιρό, οπότε απλώς επιβεβαιώθηκαν. Κουράγιο λοιπόν σε όσους θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών διευθετώντας ακαδημαϊκές υποχρεώσεις που είχαν μείνει πίσω λόγω Covid. Θα κάνουμε όσο περισσότερες βουτιές μπορούμε και για εσάς.

Από εκεί κι έπειτα, η επιστροφή στα παλιά συνεχίζει να γίνεται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Οι ασκήσεις που απαιτούν φυσική παρουσία δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι φοιτητές θα γυρίσουν στα πανεπιστήμιά τους, αφού ταυτόχρονα ξεκινά η επαναλειτουργία φροντιστηρίων, βιβλιοθηκών κι αναγνωστηρίωνεπιστημονικών εκδηλώσεων υβριδικού χαρακτήρα όπως τονίζεται, καθώς επίσης μετά τις 27 Ιουνίου επιστρέφουν και οι εκδηλώσεις ορκωμοσίας φοιτητών όπως τις γνωρίσαμε.

Ναι, είναι αλήθεια! Κάποιοι δυστυχώς δεν πρόλαβαν να το ζήσουν όπως ήθελαν κι αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με την online ορκωμοσία, ενώ άλλοι, που αγωνιούσαν εδώ και καιρό για το τι θα ισχύσει στη δική τους περίπτωση, μαθαίνουν επιτέλους αυτό που τόσο πολύ ήθελαν. Μια φορά παίρνεις πτυχίο, δικαιούσαι να το ζήσεις (όσο γίνεται) σωστά!

Η περίοδος φυσικά εξακολουθεί να είναι περίεργη και να μην επιτρέπει πλήρες ξεσάλωμα (το γνωστό, το παραδοσιακό που γίνεται στις αποφοιτήσεις), με τους κανόνες ασφαλείας να ισχύουν ακόμα.

Τι θα ισχύσει για τις εκδηλώσεις αποφοιτήσεων και ορκωμοσίας

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό οι εκδηλώσεις αυτές θα ξεκινήσουν μετά τις 27 Ιουνίουσε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους, μόνο με καθήμενους και όχι όρθιους επισκέπτες, με υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους με υποχρεωτική ταξιθεσία και ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων 1,5 μέτρο, με χρήση μουσικής μόνο από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς συνοδεία χορωδίας ή χορών, με απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ της σκηνής/ή της εξέδρας και της πρώτης σειράς θεατών, χωρίς υπηρεσίες εστίασης ή παροχής φαγητού ή ποτού.

Η είσοδος των φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι εφικτή μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωσης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε δήλωσης αρνητικού self-test 24 ωρών είτε βεβαίωσης νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Σίγουρα οι παραπάνω κανόνες δεν προσφέρουν την ανεμελιά των αποφοιτήσεων προ κορωνοϊού, ωστόσο από το άδοξο τέλος των σπουδών σου μέσω της οθόνης του υπολογιστή, είναι προτιμότερο. Κι ας ελπίσουμε με τον καιρό να γίνονται όλο και πιο ελαστικά τα πράγματα, μέχρι να φτάσουμε στο ακριβές σημείο που ήμασταν πριν μπει στις ζωές μας ο Covid.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

UNI LIFE & TIPS

ΜΜΕ ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια stalkάρει τα προφίλ των πρώην της για εργασία της σχολής, μη ειρωνικά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET