ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οι 5 μεγαλύτεροι φόβοι των 20χρονων που τους εμποδίζουν να ζήσουν τα καλύτερά τους χρόνια!

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα τρομερά ψυχοφθόρο που άπαξ και κατακλύσει ένα άτομο, το αποδυναμώνει και το κάνει να βλέπει με φίλτρο την κάθε κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσει και να αναγνωρίσει κανείς του φόβους του, μιας κι αυτοί ποικίλουν και διαφέρουν ανά άτομο. Στη συνέχεια, υπάρχει η συνειδητοποίηση και η σταδιακή αντιμετώπιση […]

Θεώνη Σταματοπούλου

17 Απριλίου, 2018

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα τρομερά ψυχοφθόρο που άπαξ και κατακλύσει ένα άτομο, το αποδυναμώνει και το κάνει να βλέπει με φίλτρο την κάθε κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσει και να αναγνωρίσει κανείς του φόβους του, μιας κι αυτοί ποικίλουν και διαφέρουν ανά άτομο. Στη συνέχεια, υπάρχει η συνειδητοποίηση και η σταδιακή αντιμετώπιση αυτών μέχρι που να εξαλειφθούν εντελώς. Όσο αντιμετωπίζεις τον καθένα μεμονωμένα, βλέπεις ότι γίνεσαι όλο και πιο δυνατός/ή.

Οι 20χρονοι είναι γεμάτοι από φόβους, μιας και έχουν να ανησυχούν για ένα σωρό πράγματα, όσο κι αν πολλοί πιστεύουν το αντίθετο. Αυτοί οι φόβοι μάλιστα στερούν από πολλούς την ευκαιρία να ευχαριστηθούν τα χρόνια τους, όσο είναι ακόμη νέοι και στα καλύτερά τους.

Ποιοι είναι λοιπόν οι μεγαλύτεροι και πιο συχνοί φόβοι που αντιμετωπίζει κανείς στη δεκαετία των 20 και τον εμποδίζουν να ζήσει στο έπακρο τα καλύτερά του χρόνια:

1. Φοβάσαι την αποτυχία

Μπορεί να βρίσκεσαι στο άνθος της ηλικίας σου ακόμη, αλλά κάνεις πολλά πράγματα και μάλιστα παράλληλα. Σπουδάζεις, εργάζεσαι, έχεις κοινωνική ζωή, φροντίζεις ένα σπίτι μόνος/η σου (αν μένεις μακριά από το πατρικό σου) και πέραν όλων αυτών, δεν σταματάς να ανησυχείς στιγμή για το μέλλον σου. Όλα όσα κάνεις είναι πραγματικά υπεραρκετά για την ηλικία σου, κάτι που η κοινωνία αγνοεί μιας και δέχεσαι διαρκώς πίεση να κάνεις κι άλλα κι άλλα κι άλλα, ώστε να αποκτήσεις τα εφόδια που χρειάζεσαι για να πετύχεις. Πώς να μη φοβάσαι την αποτυχία μετά;

2. Φοβάσαι τη μοναξιά

Η ηλικία των 20 είναι συνήθως αυτή όπου οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τι θέλουν από τη ζωή τους και αποφασίζουν να δεσμευτούν και να κάνουν σοβαρές και μακροχρόνιες σχέσεις. Εσύ από την άλλη βλέπεις ότι δεν έχεις βρει κάτι αξιόλογο και παραμένεις single την ίδια στιγμή που οι φιλίες σου είναι τόσο ρευστές που από βδομάδα σε βδομάδα οι παρέες σου αλλάζουν. Είναι λογικό λοιπόν να φοβάσαι μη μείνεις μόνος/η. Όμως, δεν πρέπει. Αρκεί να είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου και όλα θα βρουν το δρόμο τους.

3. Φοβάσαι να πεις «όχι»

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου είναι ότι κανείς δεν κατάφερε να παραμείνει αλάνθαστος και να πάρει τις σωστές αποφάσεις για όλα. Λάθη μπορείς και επιβάλλεται να κάνεις, αρκεί να προσπαθείς κι εσύ με τη σειρά σου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Ουσιαστικά, πρέπει να μάθεις να ζυγίζεις τις επιλογές που σου δίνονται και να έχεις το θράσος να πεις το «όχι» όπου εσύ νομίζεις. Το να λες διαρκώς «ναι» σε όλα δε σου προσφέρει κάτι, παρά μόνο σε βλάπτει.

4. Φοβάσαι τη δέσμευση

Ναι, είσαι πολύ νέος/α για να συμβιβαστείς με ένα και μόνο άτομο για την υπόλοιπη ζωή σου, αλλά αυτή δεν είναι δικαιολογία να πληγώνεις κόσμο ή να προσπερνάς ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο σου. Δε λέω, να περάσεις καλά, να αποκτήσεις εμπειρίες, να κάνεις πολύ σεξ, αλλά δώσε και μία ευκαιρία στον έρωτα και την αγάπη. Πού ξέρεις; Μπορεί και να σου αρέσει τελικά. Η δέσμευση δεν είναι το τέρας που κρύβεται μέσα στην ντουλάπα σου, αλλά μία ευκαιρία να δοκιμάσεις τα όριά σου και να ωριμάσεις.

5. Φοβάσαι ότι δεν είσαι αρκετός/ή

Πρόκειται για ένα φόβο, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν ισχύει, αν σκεφτείς όλα όσα κάνεις και με όσα καταπιάνεσαι καθημερινά. Μπορεί να είσαι φοιτητής αλλά εργάζεσαι κι εσύ κατά κάποιον τρόπο και πολύ σκληρά μάλιστα ώστε να μην απογοητεύσεις τις προσδοκίες κανενός. Παράλληλα ίσως δουλεύεις για να βγάζεις το χαρτζιλίκι σου, την ίδια στιγμή που πρέπει να είσαι μέσα σε όλα για να παραμείνεις κοινωνικός/ή και να κερδίζεις ευκαιρίες. Πώς ακριβώς δεν είσαι αρκετός/ή;

OUR20s

DIGITAL

O Thug Slime μας εξηγεί επιτέλους τι σημαίνει «Σλατίνα», τώρα μπορούμε να ηρεμήσουμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET