fbpx

Τι είναι οι Megafires που κατακαίνε τον πλανήτη και ποιος ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής!


Για ακόμη μία χρονιά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Σπίτια καίγονται, άνθρωποι χάνουν περιουσίες (στην καλύτερη περίπτωση), ζώα πεθαίνουν με τον πιο φριχτό τρόπο, και το μοναδικό πράγμα που σβήνει δεν είναι οι φωτιές, αλλά η ελπίδα μας ότι φέτος θα είμαστε προετοιμασμένοι. Όπου «φέτος», βάλτε κάθε καλοκαίρι…

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neopolis.gr (@neopolisgr)

Είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει να γίνεται στάχτη. Το μέλλον προβλέπεται δυστοπικό και δεν είναι υπερβολή, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων. Όταν κάθε χρόνο καίγονται τόσες εκτάσεις πράσινου, και μάλιστα σε περιοχές όπως η Αττική, όπου κάθε πινελιά από αυτό το χρώμα είναι πολύτιμη, πώς αλλιώς να φανταστείς τη συνέχεια;

Το ακόμη πιο ανησυχητικό ωστόσο, είναι ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης. Οι μέγα πυρκαγιές, ή όπως αλλιώς ονομάζονται Megafires, αποτελούν ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο, αλλά η κλιματική αλλαγή παραείναι γραφική για να νοιαστούμε.

Το ότι η Αγγλία σημειώνει θερμοκρασίες πάνω από 40°C είναι τυχαίο γεγονός και καμία σχέση δεν έχει με την καταστροφή του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το ότι μαζί με την Ελλάδα καίγεται και η μισή Ευρώπη (βλ. Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αλβανία) είναι επίσης σύμπτωση. Το ότι τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε τεράστιο μέρος του Αμαζονίου, η Αυστραλία πνίγηκε στις φλόγες και στη Σιβηρία σημειώθηκε ανείπωτη οικολογική καταστροφή, δεν αρκούν για να πειστούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα.

Πορτογαλία


Οι megafires είναι άλλος ένας τρόπος έκφρασής της και μάλλον πρέπει να τις συνηθίσουμε. Οι ίδιες στο μεταξύ, επιδεινώνουν το πρόβλημα του κλίματος και άρα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Οι megafires χαρακτηρίζονται από απρόβλεπτη συμπεριφορά και διάδοση, πράγμα που δυσκολεύει ιδιαίτερα στην αντιμετώπισή τους. Είναι επίσης αυτοδιαιωνιζόμενες, καθώς ο καπνός που παράγουν φτάνει πολύ υψηλά, και όταν έρχεται σε επαφή με τον κρύο αέρα, δημιουργούνται νέφη πυροσωρειτών φορτισμένα με ηλεκτρισμό. Αυτά προκαλούν τεράστιες καταιγίδες, με λίγη ή και καθόλου βροχή, αλλά με πολλές αστραπές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον εστίες πυρκαγιών.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και η παράταση της εποχής ξηρασίας, όπου τα δάση είναι πιο ευάλωτα, είναι μια από τις κυριότερες αιτίες. Η λάθος διαχείριση των πυρκαγιών από τους μηχανισμούς ωστόσο, είναι επίσης ένας λόγος που έχουν εξελιχθεί σε αυτό το ανεξέλεγκτο φαινόμενο. Όπως αναφέρουν ειδικοί, το λάθος εν μέρει βρίσκεται στην κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση που έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να φτάσουν σε αυτό το σημείο κάποια στιγμή. Περιοδικές και σύντομες φωτιές, εξασφαλίζουν την υγεία των δασών. Όταν αυτές καταπιέζονται, τότε πολύ πιθανό να επιστρέψουν πιο δυνατές και να καταλήξουν σε megafires.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή των μεγάλων πυρκαγιών και μόνο επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό. Την ίδια ώρα βέβαια, στην Ευρώπη εξελίσσεται πόλεμος και η ενεργειακή κρίση εξαιτίας του βάζει φρένο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και φέρνει την επιστροφή του λιγνίτη. Για ποια ελπίδα μιλάμε;

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET