ΕΛΛΑΔΑ

Λυρίδες: Κορυφώνονται απόψε τα πρώτα «πεφταστέρια» της Άνοιξης, τα λέμε ταράτσα!

Βγαίνουμε που βγαίνουμε στα μπαλκόνια και στις ταράτσες, ας δούμε και κάτι διαφορετικό.

Neopolis Team

21 Απριλίου, 2020

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, οι μέρες μας και ιδιαίτερα τα βράδια μας περνούν με περιορισμένους τρόπους διασκέδασης και απασχόλησης, οπότε καθετί διαφορετικό είναι ευπρόσδεκτο.

Οι βραδιές που είχαν στο πρόγραμμά τους πεφταστέρια ήταν πάντα μια καλή ευκαιρία να ξεχυθούμε στα μπαλκόνια και στις ταράτσες, οπότε μιας και τώρα είναι η μόνη έξοδος που μπορούμε να κάνουμε έτσι κι αλλιώς, κάτι μας λέει ότι θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο νόημα.

Βγαίνοντας λοιπόν απόψε για το καθιερωμένο άραγμα στο μοναδικό εκείνο σημείο του σπιτιού που μπορεί να μας χτυπήσει λίγο αεράκι και να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν είμαστε κλεισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους, θα απολαύσουμε και την πρώτη βροχή πεφταστεριών για τη φετινή (δύσκολη) άνοιξη.

Οι ονομαζόμενες Λυρίδες, θα κορυφωθούν απόψε και αύριο το βράδυ στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου για καλή μας τύχη ανήκει και η Ελλάδα.

Οι Λυρίδες χαρακτηρίζονται ως μια μέση «βροχή», όπου στο αποκορύφωμά της εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων. Δεν είναι αυστηρός αριθμός ωστόσο, καθώς έχει τύχει κάποιες χρονιές να φτάσουν μέχρι και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Τέλος, επίσης καλά νέα για τη βραδιά πεφταστεριών, είναι ότι η ύπαρξη της Νέας Σελήνης θα κάνει πιο ορατό το φαινόμενο, αφού ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός. Ας ελπίσουμε βέβαια το ίδιο συνεργάσιμος να φανεί κι ο καιρός, εκείνες τις ώρες έστω. Γιατί αν κρίνουμε από αυτό που βλέπουμε τώρα, δεν είναι και στις καλύτερές του. 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Top πελάτες στα ZARA οι Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο!

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού – Τι πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία!

TECH NEWS

Πέντε λειτουργίες του iPhone που αγνοούσες μέχρι σήμερα!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET