ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

9 λάθος πράγματα που κάθε 20χρονος έχει πέσει στην παγίδα να πιστέψει!

Τα 20 μας είναι μία καθοριστική περίοδος της ζωής μας κι ίσως η πιο καθοριστική απ’ όλες. Πρόκειται για μία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφοιτάς από το πανεπιστήμιο, εγκαταλείπεις το πατρικό σου και μένεις μόνος/η σου, αρχίζεις να δουλεύεις και να βγάζεις χρήματα για τον εαυτό σου και προσπαθείς πλέον να διαχειριστείς τη […]

Ειρήνη Λι

2 Ιανουαρίου, 2016

Τα 20 μας είναι μία καθοριστική περίοδος της ζωής μας κι ίσως η πιο καθοριστική απ’ όλες. Πρόκειται για μία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφοιτάς από το πανεπιστήμιο, εγκαταλείπεις το πατρικό σου και μένεις μόνος/η σου, αρχίζεις να δουλεύεις και να βγάζεις χρήματα για τον εαυτό σου και προσπαθείς πλέον να διαχειριστείς τη ζωή σου σαν πραγματικός ενήλικος. Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνεις μέσα σε αυτά τα χρόνια, υπάρχουν πολλά πράγματα που τα κάνεις σωστά, όμως υπάρχουν και κάποια που τα κάνεις λάθος. Το κλειδί για να τα καταφέρεις και να επικεντρωθείς στην προσωπικότητα που θέλεις να χτίσεις και στο άτομο που θέλεις να γίνεις, είναι να αποφύγεις να υιοθετήσεις κάποιες λανθασμένες πεποιθήσεις που περιστρέφονται γύρω από την ηλικία των 20. Πράγματι, υπάρχουν ορισμένοι «μύθοι» που πολλοί 20χρονοι θεωρούν πως είναι αλήθεια, όμως δεν είναι.

1. «Η απόρριψη είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μου συμβεί!»

Μπορεί στο μυαλό σου να έχεις την απόρριψη κάθε φύσεως σαν το χειρότερο πράγμα στον κόσμο, όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, μία απόρριψη μπορεί να σε ωφελήσει εκεί που δεν το περιμένεις. Είτε πρόκειται για μία ερωτική απόρριψη είτε επειδή δεν σε δέχτηκαν σε κάποιο μεταπτυχιακό ή σε κάποια δουλειά, δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσεις όλα και να τα βάψεις μαύρα. Αντιθέτως, το επόμενο πρωί που θα ξυπνήσεις πρέπει να αναλογιστείς ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόρριψη. Εάν πρόκειται για κάτι που έκανες εσύ λάθος, τότε θα ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά που θα πας σε μία συνέντευξη. Εάν πρόκειται για λάθος κάποιου άλλου που δεν σε εκτίμησε σωστά, τότε προχωράς μπροστά γνωρίζοντας πλέον τη διαφορά ανάμεσα σε μία καλή και μία κακή σχέση. Πολλές φορές, μία απόρριψη μπορεί να σε ωφελήσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα από οποιαδήποτε επιτυχία. Αρκεί να το συνειδητοποιήσεις εγκαίρως!

2. «Η υγεία και η φυσική μου κατάσταση μπορούν να περιμένουν!»

Είναι αρκετά εύκολο να αναβάλεις συνέχεια για αργότερα την άσκηση και την υγιεινή διατροφή όταν έχεις να κάνεις με τόσες πολλές υποχρεώσεις στα 20 σου. Ωστόσο, η ηλικία αυτή είναι και η πιο κατάλληλη για να υιοθετήσεις κάποιες καλές συνήθειες που θα συνεχίσεις να έχεις καθώς μεγαλώνεις κι επίσης, θα τις βελτιώνεις όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Όταν είσαι νέος, τα περισσότερα μέρη του σώματος σου παραμένουν ισχυρά και μπορούν να αντισταθμίζουν τις συνέπειες από τις κακές συνήθειες που έχεις π.χ. junk food, αλκοόλ, κάπνισμα, κλπ.

Το λάθος όμως βρίσκεται στην πεποίθηση πως ανά πάσα στιγμή θα μπορείς εύκολα να γυρίσεις στη φυσική κατάσταση που είχες κάποτε ή να ξαναγίνεις υγιής σαν να μην είχες ποτέ επιβαρύνει τον οργανισμό σου με βλαβερές τοξίνες. Στην πραγματικότητα όμως, οι υγιεινές συνήθειες χρειάζονται χρόνο για να αποκτηθούν, επομένως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ξεκινήσεις τώρα αμέσως.

3. «Εάν κάνω κάποιο λάθος στα 20 μου, θα επηρεάσει αρνητικά την υπόλοιπη ζωή μου!»

Όσο κι αν το πιστεύεις και φοβάσαι πως ένα (τραγικό) λάθος που θα κάνεις στα 20 σου, θα σε κυνηγάει σαν ερινύα για το υπόλοιπο της ζωής σου, δεν είναι αλήθεια. Σαφώς κι οι επιλογές που κάνεις έχουν κάποιο αντίκτυπο – άλλοτε μικρότερο κι άλλοτε μεγαλύτερο – στις μελλοντικές σου ενέργειες, ωστόσο μία κακή επιλογή ή μία λάθος απόφαση δεν φέρνει και το τέλος του κόσμου. Πάντα υπάρχουν τρόποι για να διορθώσεις τυχόν απερισκεψίες ή σφάλματα και το σπουδαιότερο, να μάθεις από αυτά και να γίνεις ακόμα καλύτερος άνθρωπος από αυτός που ήσουν. Όταν όμως επαναλαμβάνεις τα λάθη σου, τότε είναι που πρέπει να ανησυχήσεις για τη μελλοντική τους επίδραση στη ζωή σου.

4. «Όλοι πρέπει να με συμπαθούν!»

Το να αρέσεις στον κάθε άνθρωπο εκεί έξω είναι κάτι το απίθανο έως εξωπραγματικό. Σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να σε πηγαίνουν όλοι και να σε συμπαθούν. Ακόμα κι εσύ ο ίδιος/η ίδια αν το καλοσκεφτείς, δεν συμπαθείς όλους όσους γνωρίζεις. Υπάρχουν κι άτομα που δεν θέλεις καν να τα βλέπεις μπροστά σου. Επομένως, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σε αντιπαθεί. Κι αυτό στηρίζεται στο γεγονός πως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από διαφορετικές και ξεχωριστές προσωπικότητες που η καθεμία από αυτές έχει τα δικά της πιστεύω, τα δικά της θέλω και τις δικές της απόψεις, πράγμα που κάνει την ιδέα πως μπορείς να τα έχεις καλά με τον καθένα, μη ρεαλιστική.

To ότι δεν μπορείς να τους ικανοποιείς όλους είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσεις όσο πιο νωρίς γίνεται και να σταματήσεις να προσπαθείς με κάθε τρόπο να κάνεις κάποιον να σε συμπαθήσει, ακόμα και για κάτι που στην πραγματικότητα δεν είσαι. Είναι προτιμότερο λοιπόν και καλύτερο για εσένα, όλο αυτόν τον χρόνο που σπαταλάς σε ανούσιες σχέσεις, να τον επενδύσεις σε πιο διασκεδαστικά κι ουσιαστικά πράγματα, όπως μαθαίνοντας μία καινούρια γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο. Το σημαντικότερο όμως είναι να ξεχωρίσεις εκείνους τους ανθρώπους που περνάς όμορφα μαζί τους και να επικεντρωθείς σ’ αυτούς καλλιεργώντας περισσότερο τη σχέση σας και κάνοντάς τη ακόμα πιο ουσιαστική και δυνατή.

5. «Το να είμαι μορφωμένος, σημαίνει πως μπορώ να έχω μία απάντηση για όλα!»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό κι απαραίτητο εφόδιο για κάθε 20χρονο. Και μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να αποκομίσεις μέσω αυτής, ωστόσο δεν είναι κι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσεις γνώσεις που αφορούν τη ζωή. Είναι κάποιες καταστάσεις και γεγονότα που μπορούν να σου προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες και να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την προσωπικότητα σου, που κανένα σχολείο ή πανεπιστήμιο δεν μπορεί. Ο συνδυασμός της εκπαίδευσης και των εμπειριών αυτών είναι εκείνος που σε κάνει ένα προσγειωμένο κι ώριμο άτομο.

Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις της ζωής. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο, καθώς ενδιάμεσα υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι, τις οποίες πρέπει και να μάθεις να διακρίνεις. Σε διάφορες στιγμές που θα έρθουν, θα ακουστούν πολλές απόψεις, θα ειπωθούν πολλές αλήθειες και θα βρεθούν πολλοί τρόπο για να αντιμετωπίσεις ό,τι σε απασχολεί, όμως καμία απάντηση δεν θα είναι απόλυτα σωστή. Εκτίμησε τις αποχρώσεις!

6. «Ο ανταγωνισμός είναι πιο σημαντικός από τη συνεργασία!»

Αρκετοί νέοι που βρίσκονται στον ακαδημαϊκό χώρο ή στον επαγγελματικό, θεωρούν τον άκρατο ανταγωνισμό ως το μοναδικό μέσο γα να πετύχουν μία ανοδική πορεία στην σταδιοδρομία τους. Παρ’ όλα αυτά, ο ανταγωνισμός δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που το ανακαλύπτουμε εντελώς ξαφνικά στα 20 μας χρόνια. Από μικρότερη ηλικία ήδη κι επηρεασμένοι από τα εξωτερικά ερεθίσματα, δίνουμε μεγάλη σημασία στις βαθμολογίες των διαγωνισμάτων και των εξετάσεων, στα βραβεία και στην καταμέτρηση των επιτευγμάτων μας σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμαθητές και φίλους μας.

Αυτό όμως που δεν μας έμαθαν ποτέ είναι πως η συνεργασία, το αντίθετο του ανταγωνισμού, είναι ένα πολύ πιο ισχυρό εργαλείο, που όταν το έχουμε στη διάθεση μας, μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερους στόχους στη ζωή. Κι αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το συμπεράνει, όταν παρατηρήσει πως σχεδόν πίσω από κάθε αξιόλογη και διακεκριμένη προσπάθεια ενός ανθρώπου, κρύβεται μία αρμονική και συλλογική προσπάθεια περισσότερων ατόμων, που συνεργάστηκαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και το πέτυχαν.

7. «Τα υλικά αγαθά είναι σημαντικότερα από τις εμπειρίες!»

Σαφώς κι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς και να δουλεύεις σκληρά στη ζωή σου και σίγουρα η επιτυχία είναι ένα σπουδαίο κομμάτι αυτής, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείς τα υλικά αγαθά μείζονος σημασία σε σχέση με άλλα πράγματα, λιγότερο απτά μεν περισσότερο ουσιαστικά δε. Το συγκεκριμένο είναι κάτι που αρκετοί νέοι δεν το συνειδητοποιούν άμεσα και πολλές φορές ακόμα κι αν περάσουν τα 20.

Η αλήθεια είναι πως όσα χρήματα κι αν βγάζεις, δεν θα είσαι ποτέ ικανοποιημένος/η. Πάντα θα υπάρχει η σκέψη να προσπαθήσεις να βγάλεις περισσότερα. Και μπορεί ως ένα σημείο, αυτό να λειτουργεί ευεργετικά για εσένα, καθώς έτσι ανανεώνεις συνέχεια τους στόχους σου, όμως φρόντισε να επενδύεις τα χρήματα που με τόσο κόπο κερδίζεις σε εμπειρίες κι όχι μόνο σε υλικά πράγματα, όπως ακριβά gadgets ή κοσμήματα. Αντ’ αυτού, ταξίδεψε στον κόσμο και γνώρισε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Είναι κάτι που θα σε κάνει περισσότερο ανοιχτόμυαλο/η, θα διευρύνει τους ορίζοντες σου και θα σου δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε υλικό αντικείμενο.

8. «Είμαι περιορισμένος/η σε αυτά που μπορώ να πετύχω!»

Όταν κάνεις κάποιο λάθος ή έρχεσαι αντιμέτωπος με μία αποτυχία, αυτό έχει σαν συνέπεια να υιοθετήσεις μία ηττοπαθή συμπεριφορά, η οποία σε εμποδίζει να επιμένεις στους στόχους σου ή να βλέπεις τα πράγματα αισιόδοξα. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάς πως μέσα από τέτοιες δυσάρεστες εμπειρίες μπορείς να πάρεις σημαντικά μαθήματα ζωής και κατ’ επέκταση πως δεν πρέπει να θέτεις όρια στον εαυτό σου για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει.

Έτσι, μπορείς να αφήνεις τις αποτυχίες να γκρεμίζουν τα όνειρά σου σαν να είναι πύργος από τραπουλόχαρτα, μπορείς όμως και να τις εκμεταλλεύεσαι για να έρθεις πιο κοντά σε αυτά. Η επιλογή είναι στο χέρι σου. Όσο κι αν προσπαθείς κάθε φορά να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν αξίζει να δοκιμάσει τις δυνατότητες του γιατί θα αποτύχει, πάντα θα υπάρχει ένα αντιπαράδειγμα για κάποιον που τα κατάφερε. Επομένως, εσύ ο ίδιος/η ίδια περιορίζεις τον εαυτό σου κι όχι τα λάθη κι οι αποτυχίες.

9. «Πρέπει να έχω κατανοήσει και ξεκαθαρίσει τα πάντα στο μυαλό μου πριν φτάσω τα 30!»

Η δεκαετία των 20 είναι μία περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύσσεις την προσωπικότητα σου, διαμορφώνεις τον χαρακτήρα σου κι αποκτάς πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες, που θα σε ακολουθούν στο υπόλοιπο της ζωής σου. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται μεγάλη πίεση πως πρέπει να κατανοήσουν τα πάντα σε αυτήν την ηλικία και να βάλουν σε μια σειρά τη ζωή τους. Κι όσο πλησιάζουν τα 30, τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η πίεση. Όμως, ο καθένας μας πρέπει να αντιληφθεί πως είναι φυσιολογικό να εξακολουθεί να ψάχνεται για το τι είναι αυτό που θέλει στη ζωή του και να ανακαλύπτει νέα πράγματα, ακόμα και μετά τα 30.

Τίποτα δεν λειτουργεί προς όφελος σου όταν γίνεται κάτω από πίεση. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τον κατάλληλο ρυθμό για εσένα, ο οποίος θα σε βοηθήσει να πάρεις αποφάσεις που θα σε κάνουν ευτυχισμένο/η μακροπρόθεσμα.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET