ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώνονται οι Περσείδες απόψε και αύριο βράδυ, θα γεμίσει «πεφταστέρια» ο ουρανός!

Θα έχει και Πανσέληνο, τιαλλοναζητησουμε!

Neopolis Team

11 Αυγούστου, 2022

Καλοκαιρινές βραδιές και πεφταστέρια, το αγαπημένο μας σόου!

Μόλις μπήκαμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου που σημαίνει ότι βρισκόμαστε όλοι σε mood διακοπών. Ακόμα και Αθήνα να έχεις μείνει, είναι αλλιώτικη η φάση αυτή την περίοδο. Ακόμα καλύτερα ωστόσο αν έχεις πάει χωριό. Όλοι ξέρουν ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις εκεί είναι να αράξεις με τους φίλους (τους γνωστούς που «δεν ξέρουμε») και να παρατηρήσεις τον έναστρο ουρανό. Τόσο πεντακάθαρη ορατότητα αστεριών δε θα βρεις πουθενά αλλού!

Είναι το ιδανικό μέρος λοιπόν, να περάσεις τη νύχτα που οι διάττοντες Περσείδες θα κορυφωθούν και θα προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα πεφταστέριων. Απόψε και αύριο το βράδυ (Πέμπτη και Παρασκευή) μπορεί να πιαστεί λίγο ο σβέρκος σου κοιτώντας μονίμως ψηλά, αλλά αξίζει τον κόπο. Εκτός των άλλων, φέτος η κορύφωση των μετεωρών συμπίπτει με την τελευταία για φέτος υπερπανσελήνο (στις 04:36 την Παρασκευή), κάτι βέβαια που θα μας δυσκολέψει λίγο στον εντοπισμό των Περσείδων, αλλά και πάλι αξίζει το ξενύχτι.

Η «βροχή» ξεκινάει από τη δύση του ηλίου, αλλά γίνεται πιο ορατή όταν πλησιάζει η ανατολή. Φέτος λόγω της πανσελήνου, η NASA προετοιμάζει ότι θα είναι ορατά το πολύ 10 έως 20 μετέωρα την ώρα.

Οι Περσείδες είναι θεαματικές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Αυτές «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ συνήθως «δίνουν» 50 έως 60 την ώρα.

Eμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου.

Οι Περσείδες -οι οποίες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.- προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2125, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 130 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), σε ύψος άνω των 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η επόμενη υπερπανσέληνος στις 3 Αυγούστου 2023.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Top πελάτες στα ZARA οι Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο!

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού – Τι πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία!

TECH NEWS

Πέντε λειτουργίες του iPhone που αγνοούσες μέχρι σήμερα!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET