fbpx

Κλείνουν και εκκενώνονται οι φοιτητικές εστίες της χώρας, ξεσηκώνονται οι φοιτητές!


Η Αθήνα από σήμερα που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας θυμίζει «νεκρή πόλη» κι εμείς ζούμε κάτι σαν στιγμές αποκάλυψης, αλλά σε λίγο πιο ήπιους βαθμούς (μπορεί και όχι). Ωστόσο ξέρουμε ότι τα μέτρα δε θα σταματήσουν εκεί και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να μάθουμε για νέες απαγορεύσεις, νέους κανονισμούς, νέα κλεισίματα και νέα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης.

Από αυτά λοιπόν, δε θα γλιτώσουν και οι φοιτητικές εστίες, με την απόφαση να εφαρμόζεται στις 25 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 21 Μαρτίου, αναφέρονται τα εξής:

«Ως προς τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, που κατά τη δημοσίευση της παρούσας διαμένουν σε εστίες, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 25.3.2020 και διαρκεί έως και τις 10.4.2020».

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν και καλούνται να εκκενώσουν τις φοιτητικές εστίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ωστόσο δεν άφησαν ασχολίαστη αυτήν την απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δυσανασχέτησαν και τα παράπονα δεν άργησαν να έρθουν, τα οποία αφορούν κυρίως την αδυναμία ορισμένων να επιστρέψουν στο πατρικό τους για διάφορους λόγους. 

Οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν ανάμεσά τους, προχωρόντας έτσι σε σχετική ανακοίνωση:

«Οι εστιακοί φοιτητές των εστιών Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτοί είναι που επιλέγει να αφήσει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ ακριβώς επειδή δε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ενδεχομένως έχουν ελαφρά συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως εύφορο πιο ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Τακτική απολύμανση όλων των κτιρίων! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

Προχωράμε:

  • Ενημέρωση του ΣΟΦΕΘ από τη Διεύθυνση της Εστίας, την Κυριακή 22/3, 18:00.
  • Ενημέρωση του ΣΟΦΕΘ από την Πρυτανεία, την Δευτέρα 23/3, 11:00.»

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και οι νέες εστίες του ΕΜΠ καθώς και ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης όσον αφορά την ανακοίνωση, ενώ o Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΠΑ (ΕΚΠΑ), προχώρησε επίσης σε σχετική ανάρτηση:

Από την άλλη, φοιτητές του Παν/μίου Πατρών αντέδρασαν πιο έντονα, περιμένοντας έξω από το γραφείο της πρυτάνεως σήμερα το μεσημέρι (23/03), για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν να παραμείνουν ανοικτές οι εστίες, καθώς όπως λένε, πάνω από 100 άτομα θα μείνουν στο δρόμο.

Η ίδια δήλωσε: «Φοιτητής μου χτύπησε το χέρι. Όλα αυτά που αναφέρουν και ζητάνε οι φοιτητές δεν είναι δική μου δουλειά. Το Πανεπιστήμιο έκλεισε, θα πρέπει να φύγουν.»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου πάντως, καθησυχάζει τους φοιτητές δηλώνοντας πως «θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει». Προσθέτει ακόμη πως «το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

Να σημειώσουμε εντωμεταξύ ότι με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.

Δυστυχώς υπάρχουν όντως παιδιά τα οποία δε δύναται να μετακομίσουν κάπου αλλού γι’ αυτό το διάστημα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και παιδιά που στήνουν παρτάκια εν μέσω πανδημίας και αδιαφορούν για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους, συντελώντας πιθανόν σε τέτοιες αποφάσεις.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET